Tuesday, 16 January 2018

Biodata Nadiyah Shahab, Pelakon Cantik Manis Berasal Dari Singapura.


Nadiyah Shahab adalah seorang pelakon baru yang mula mencuri perhatian menerusi drama bertajuk Encik Suami Mat Salih Celup. Buah tangan terbaharu beliau adalah sebagai pelakon sampingan dalam drama berjudul ‘Mr. Hijab’ yang disiarkan melalui Slot Iris TV3.

Sebelum bergelar pelakon, Nadiyah Shahab lebih dikenali sebagai Freelance Model dan juga host untuk rancangan travel ‘Lost At Sea’ yang ditayangkan di saluran Go ASEAN (Astro Channel 737).

Dalam rancangan itu, beliau menjelajah dan mengembara ke beberapa bandar dan destinasi utama pelancongan antaranya Myanmar, Filipina, Kemboja, Jogyakarta, Sulawesi Indonesia dan Sarawak.

Biodata Nadiyah Shahab 
  • Nama Penuh: Sharifah Nadiyah Syed Fuad Al Shahab
  • Nama Komersial: Nadiyah Shahab
  • Tarikh Lahir: 29 Mei 1991
  • Umur: 26 Tahun (2017)
  • Asal: Singapura
  • Bintang: Gemini
  • Pendidikan: Jurusan Undang-undang dari Universiti of London, Singapura
  • Agama: Islam
  • Bangsa: Melayu
  • Warganegara: Singapura
  • Keluarga: Anak sulung dari 2 adik-beradik
  • Kerjaya: Pelakon, Model, Pengacara
  • Drama: Encik Suami Mat Salih Celup, Mr. Hijab (2017)
  • Program TV: Lost At Sea
  • Facebook: @Nadiyah-Shahab
  • Instagram: @nadiyah.shahab
  • Twitter: @nadiyah_shahab
Fakta Menarik Tentang Nadiyah Shahab 
  1. Akaun Instagram Nadiyah Shahab pernah digodam dan beliau terpaksa membayar wang berjumlah RM660 untuk mendapatkan kembali akses tersebut.
  2. Pernah dipaparkan dalam Majalah Esquire dalam artikel yang bertajuk ‘The Women We Love of Instagram’ kerana mempunyai pengikut Instagram yang ramai dalam masa yang singkat.
  3. Ramai yang bertanyakan tentang agama Nadiyah Shahab, tentunya beliau beragama Islam. 
  4. Pernah digelar sebagai Song Ji-hyo Malaysia disebabkan kecantikan yang dimilikinya. 
  

  

  

  

Kredit

Gara-gara Emas, Ibu Libas 3 Anak Dengan Pisau Daging.


PENAMPANG: Berang selepas barang kemasnya hilang, seorang ibu melibas pisau pemotong daging sehingga mencederakan tiga anaknya berusia 10, 12, dan 15 tahun, dalam kejadian di sebuah rumah pangsa di Ketiau, Putatan, di sini, malam tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 7 malam, ketiga-tiga mangsa cedera di tangan, manakala seorang lagi anak wanita itu berusia tujuh tahun tidak cedera.

Ketua Polis Daerah Penampang, Deputi Superintendan Mohd Haris Ibrahim, berkata siasatan awal mendapati ketika kejadian, suspek meminta semua anaknya mencari cincin dan seutas gelang tangan yang dipercayai hilang sejak Ahad lalu.

“Selepas gagal menemui semua barang kemas itu, mangsa dikatakan marah lalu mengambil pisau pemotong daging dan melibas-libas ke arah empat anaknya dengan tujuan ada anak mengaku mengambil barang kemas suspek.

“Akibat kejadian itu, tiga anaknya terkena libasan di bahagian tangan dan seorang lagi tidak cedera.

“Semua mangsa kemudian melarikan diri dan meminta bantuan jiran untuk mendapatkan rawatan di Klinik 1Malaysia Taman Ketiau,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Susulan itu, Mohd Haris berkata polis menahan wanita berusia 34 tahun itu di rumahnya pada jam 10 malam hari sama.

“Polis turut merampas sebilah pemotong daging dipercayai digunakan ketika kejadian itu” katanya.




Kes disiasat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan menggunakan senjata. -BH ONLINE

Monday, 15 January 2018

Senarai Bayaran Pasport Antarabangsa Malaysia Mulai 2018.


Senarai harga rasmi bayaran pasport antarabangsa Malaysia baharu mulai tahun 2018.


Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa passport dua tahun RM200 sebelum ini telah dimansuhkan serta merta manakala pemohon passport boleh menikmati diskaun sebanyak RM100 diskaun bagi passport untuk tempoh lima tahun (Harga asal RM300).

Berikut adalah senarai harga baharu passport antarabangsa Malaysia bagi tempoh lima Tahun.

Harga Pasport Antarabangsa Malaysia Mulai 2018 (Tempoh 5 Tahun)

1. Pemohonan biasa (13 Tahun-59 Tahun) - RM200
2. Warga Emas (60 Tahun keatas) - RM100
3. Kanak kanak (Bawah 12 Tahun) - RM100
4. Siswazah Luar Negara (bawah 21 tahun) - RM100
5. Jemaah haji - RM100
6. Orang Kelainan Upaya (OKU) - Percuma

Sumber

(7 Gambar) Dua Penjenayah Paling Dikehendaki Mati Ditembak STAFOC.


Dua penjenayah yang ditembak mati di Jalan Gangsa, Batu Berendam, Alor Gajah menghala ke Angkasa Nuri, dekat sini, hari ini dipercayai sedang menyasarkan mangsa dan lokasi untuk melakukan samun sebelum dikesan polis.

Ketua Polis Daerah, Superintendan A Asmadi Abd Aziz, berkata siasatan awal mendapati, suspek mempunyai lapan rekod jenayah, iaitu empat kes di Shah Alam, Selangor dan masing-masing dua kes di Kuala Lumpur dan Johor.

“Polis masih menyiasat latar belakang kedua-dua suspek dan mengesyaki sebelum kejadian berbalas tembakan tadi, mereka sedang menyasarkan mangsa dan lokasi untuk melakukan samun.

“Mereka menggunakan modus operandi menunggu mangsa keluar dari mana-mana bank sebelum menyamun,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, sebentar tadi.




Terdahulu sebelum kejadian jam 12.45 tengah hari itu, suspek berusia lingkungan 40-an, masing-masing warga tempatan dan asing yang menaiki kereta Mercedez Benz, dilihat berada dalam keadaan mencurigakan di kawasan Taman Seri Bayan.

Ketika diminta memberhentikan kenderaan, seorang daripada mereka melepaskan tembakan ke arah polis, menyebabkan anggota Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (STAFOC) terpaksa membalas untuk mempertahankan diri.

“Kedua-dua suspek mati di dalam kenderaan berkenaan dan polis turut menemui sepucuk pistol dalam kereta itu.

“Mayat mereka dibawa ke Hospital Melaka untuk bedah siasat seterusnya mengesan keluarga masing-masing. Kes disiasat mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh,” kata A Asmadi.




Loading...

Download Buku Cambridge Super Minds Starter (Book 1 - 6).


Ditulis oleh pasukan pengarang yang sangat dihormati, Super Minds telah direka dengan teliti untuk membantu pelajar atau anak anda mencapai potensi penuh mereka. 

Semasa meneroka nilai-nilai sosial, kursus ini secara kaedahnya meningkatkan kemahiran berfikir pelajar atau anak anda, mengasah ingatan dan meningkatkan kepekaan mereka.

Cambridge Super Minds Starter ( Full Series )

Super Minds Starter ( Full Series )

From (Starters - 6 ) ( SB+WB+TB+ Audios )

πŸ‘¬~~~~~~~~~~ πŸ‘« ~~~~~~~~~~ πŸ‘­

πŸ“š Super Minds Starter Student's+Teacher's Book

PDF file, 147 MB

πŸ“š Super Minds Starter Workbook

PDF file, 42 MB

πŸ’Ώ Super Minds Starter Audio CD 1

7Z file, 79 MB

πŸ’Ώ Super Minds Starter Audio CD 2

7Z file, 67 MB

πŸ“‚ Super Minds Starter Flashcards.rar

RAR file, 8 MB


Super Minds 1 + 2

πŸ“š Super Minds 1 Student's Book

PDF file, 28 MB

πŸ“š Super Minds 1 Workbook

PDF file, 18 MB

πŸ“š Super Minds 1 Teacher's Book

PDF file, 110 MB

Super Minds 1 Teacher's Resource Book

PDF file, 27 MB

Super Minds 3

πŸ“š Super Minds 3 Student's Book

PDF file, 62 MB

πŸ“š Super Minds 3 Workbook

PDF file, 40 MB

πŸ“š Super Minds 3 Teacher's Book

PDF file, 77 MB

πŸ“š Super Minds 3 Teacher's Resource Book

PDF file, 30 MB

πŸ“š Super Minds 3 Tests

7Z file, 3 MB

πŸ’Ώ Super Minds 3 Audio CD 1

7Z file, 58 MB

πŸ’Ώ Super Minds 3 Audio CD 2

7Z file, 55 MB

πŸ’Ώ Super Minds 3 Audio CD 3

7Z file, 63 MB

πŸ’Ώ Super Minds 3 Teacher's Resource Book Audio

Super Minds 4

πŸ“š Super Minds 4 Student's Book

PDF file, 62 MB

πŸ“š Super Minds 4 Workbook

PDF file, 42 MB

πŸ“š Super Minds 4 Teacher's Book

PDF file, 132 MB

πŸ“š Super Minds 4 Teacher's Resource Book

PDF file, 28 MB

πŸ’Ώ super_minds_4_audio_cd_1.7z

7Z file, 100 MB

πŸ’Ώ super_minds_4_audio_cd_2.7z

7Z file, 103 MB

πŸ’Ώ super_minds_4_audio_cd_3.7z

7Z file, 85 MB

πŸ“š Super Minds 4 Teacher's Resource Book Tests Audio

7Z file, 71 MB

πŸ“š Super Minds 4 Tests

7Z file, 17 MB

Super Minds 5

πŸ“š Super Minds 5 Student's Book

PDF file, 31 MB

πŸ“š Super Minds 5 Workbook

PDF file, 20 MB

πŸ’Ώ Super Minds 5 CD 1

7Z file, 32 MB

πŸ’Ώ Super Minds 5 CD 2

7Z file, 37 MB

πŸ’Ώ Super Minds 5 CD 5

7Z file, 39 MB

Super Minds 6

πŸ“š Super Minds 6 Student's Book

PDF file, 55 MB

Sumber

Live Streaming Rancangan Gegar Lawak 2018 Astro Online.


Saksikan secara langsung di siaran Astro Warna 132 dan Warna HD 124 setiap Jumaat mulai 19 Januari 2018 jam 10 malam. Siaran langsung rancangan realiti TV Komedi ini dihoskan oleh Fad Bocey dan Kamal Adli.

Terdapat 3 kategori kumpulan perserta antaranya Solo, Duo dan Trio. Senarai peserta Solo (Abe. Ayim. Eyya. Tasya. Padil. Hezrie. Rizal. Bayu) manakala Duo (2B. Candy. Testo. Sogeh) dan Trio (Kiut. Abata). Untuk info, rancangan Gegar Lawak 2018 adalah sebuah program komedi baharu yang mencungkil dan mencari bakat baru dalam industri komedi tanah air.

Senarai Peserta Program Gegar Lawak 2018 Astro

Solo
  1. Abe
  2. Ayim
  3. Eyya
  4. Tasya
  5. Padil
  6. Hezrie
  7. Rizal
  8. Bayu
Duo
  1. 2B
  2. Candy
  3. Testo
  4. Sogeh
Trio
  • Kiut
  • Abata
Siaran Langsung Program Gegar Lawak 2018 Astro Online Minggu 1:



Loading...

Kenapa Perlu Undi PR Jika Anda Penyokong BN.


Assalamualaikum w.b.t,

Hello pencacai UMNO dan BN sekalian. Whats up yawwww?! Eh eh. Article ni aku tulis untuk orang-orang BN je. Pencacai PR pi main jauh-jauh. Kalau pencacai PR butthurt, jangan marah, k? Hiks.

Aku tahu tajuk entri aku kali ni agak pelik dan menarik. 

Apa pun, kita semua sedia maklum bahawa PRU yang akan datang ini adalah PRU yang paling besar dan yang paling sengit. Tidak mustahil #IniKaliLah akan berlaku dan tidak mustahil juga bahawa #LainKaliLah yang akan berlaku.

Tapi, di hari yang mulia ini, aku ingin terangkan kat anda semua kenapa, personally aku rasa anda patut undi PR dan bagi PR menang PRU14 ini.

1. Barisan Nasional Memang Tidak Akan Menang.

Walau apa pun yang anda lakukan, BN tetap tak akan pernah menang. Maksud aku, bukan BN tidak akan menang time PRU ni. Peluang untuk menang tu masih ada. Tapi, di mata rakyat Malaysia majoriti, BN memang tidak menang.

Let say this PRU, Barisan Nasional menang, mesti akan wujud lagi punyalah isu pengundi hantu, rasuah dan sebagainya. Kalau tak ada isu tu pun, mesti akan wujud isu SPR dikatakan menipu etc. Ya. Mesti wujud. Sebab selagi PR tak menang PRU, selagi itu lah pelbagai isu yang akan diwujudkan oleh parti pembangkang. 

Dan bila isu penipu, pengundi hantu, rasuah dan sebagainya ini wujud, semua orang akan percaya. Even SPR tunjuk apa-apa bukti sekali pun, rakyat Malaysia tetap tidak akan percaya. Tapi kenapa rakyat Malaysia tetap tidak akan percaya even bukti telah dinyatakan? Sila rujuk point nombor 2.

2. Penyokong PR Terlampau Fanatik.

Pernah tak anda nampak orang-orang BN gantung gambar Najib kat dalam rumah dia? Pernah tak nampak rakyat biasa (penyokong BN) yang gantung gambar pemimpin BN di dalam kedai dia? Maybe ada satu or dua. Tapi amat rare. But, as for PR, some of them adalah fanatik. Sebagai contoh. Kalau anda pergi ke rumah-rumah rakyat biasa yang fanatik terhadap PAS, anda akan perasan dinding rumah terpampang gambar pemimpin PAS.

Anda boleh kata "Dia gantung gambar Ulamak lah. Itu pun nak kecoh." Well, maybe true. Tapi fikir balik, siapa lagi ulamak Malaysia yang dia kenal selain yang aktif dalam politik? Ulama ada seorang sahaja? Then kenapa tak gantung gambar ulamak dan pakar agama lain? They gantung that picture not because of Islam (maybe some does.) but for the major cases, adalah obsesi terhadap parti politik. You can put your rage comment at the comment section below but eventually we all know that this is the truth. Yeah, truth hurts.

But dont get me wrong. Bila cakap pasal fanatik politik, penyokong BN juga ada. Tapi tidak lah terlampau buta. Ianya something like... Anwar vs Najib.

What ever Anwar said, penyokongnya akan mempertahankan perbuatan tersebut. What ever Najib said, penyokongnya juga akan mempertahankan perbuatan tersebut. Let say Anwar kata "Ayam berkaki tiga!". Then Najib pulak kata "Ayam berkaki empat". Then, boom. Masing-masing bergaduh tentang kaki ayam hanya untuk menangkan apa yang diperkatakan oleh pemimpin yang mereka cintai. Tak rasa pathetic ke?

Dan jangan lupa dengan mentaliti dan penerimaan rakyat. Semua ulama yang keluarkan fatwa yang menidakkan tindakan pemimpin mereka, mereka akan kata:
"Ulama tu sesat. Kapir. Dia dibayar". 
Dan bila parti lawan tidak sokong dengan statement dari ulama/ustaz yang membenarkan tindakan pemimpin mereka, mereka akan kata:
"Ni la manusia akhir zaman. Kata-kata ulamak diperkecilkan. Ini adalah satu satu tanda Kiamat bakal tiba." 
Weird kan? Benda macam ni banyak nampak kat orang PR. Tapi orang BN pun kadang-kadang gitu jugak.

Dan anda mungkin akan tanya:
WTF Mr K. Apa point kau sebenarnya ni? Kau nak kutuk BN ke kau nak apa sebenarnya ni?
Well, relax dude, relax. Tenang dan sila rujuk point nombor 3.

3. Kalah = Buktikan. Once and For All.

Kita semua tahu PAS, PKR dan DAP menjanjikan yang macam-macam. Hukum hudud lah, negara Islam lah, free education la, penurunan harga kereta lah, penurunan taraf hidup lah, turun harga minyak lah. Dan macam-macam lagi tak kira lah yang ada dalam manifesto ataupun tidak.

So, macam mana kita nak tahu bahawa apa yang PR janjikan itu adalah masuk akal atau pun tidak?

Easy. Just let them win. Kalau dieorang menang, kita akan dapat low fuel price, low itu dan low ni. Free itu dan free ini. Nice what? But if they cant provide that, they will lose once and for all at the next PRU. Meaning, after this, PR dah tak wujud. Why? Sebab sekarang penyokong PR meletakan trust 100% kepada PR. Dan once that trust is gone, it will gone for all and PR will never get it back. So, nak tak nak, PR mesti beri semua free itu dan free ini.

Tapi aku bet, banyak janji hanya kekal janji dan penyokong PR akan guna ayat favorite mereka iaitu:
"Eleh, BN memerintah 50+ tahun tak buat benda tu pun?"
Dan ayat ni akan digunakan again and again and again and again and again sehinggalah umur PR memerintah hampir 50 tahun. Trust me. Im always right.

So, the only way untuk buktikan yang PR adalah lebih teruk berbanding BN, adalah dengan memberikannya ruang untuk tunjukan diri mereka yang sebenar.

4. Try and Error.

Korang mungkin akan kata;
"Habis tu, kalau nanti Malaysia jadi huru hara macam Mesir macam mana? Mesir at first semua happy ada pemerintah baru dari pembangkang. Tapi selepas beberapa bulan, jadi huru hara makin teruk. So how?
Well, that is the price yang anda perlu bayar. Let say anda undi BN, dan BN akan menang. Pada PRU akan datang, isu sama tetap akan berulang. Orang PAS still kata undi BN adalah kapir etc etc. Or PKR still akan kata BN menang sebab undi hantu. Benda ni tak akan habis sampai bila bila sehinggalah PR menang dan kita sendiri tengok macam mana kenyataan yang sebenarnya. Real? Fake? Hudud? Islam? Free Education?

Walau apa pun, apa yang aku takutkan sekarang adalah andai kata PR menang dan jika PR adalah lebih worse dari BN, rakyat Malaysia akan tetap sokong PR. Why? Again, sebab Fanatik dan Obsesi. But, that is the price yang kita (anda) perlu bayar.

But let me set this clear. I give my word. PR mungkin akan menang this year atau tahun depan. Tapi bila bab nak tunaikan manifesto dan janji dia, dia akan delay serta blame it to BN. Tak percaya? Printscreen this and prove me wrong. Dan bila itu berlaku, kepercayaan terhadap PR akan berkurang-berkurang dan semakin berkurang. And when they gone, they will never come back.

That is why aku rasa kita semua patut bagi PR menang this PRU.

Tapi kalau BN still menang, korang boleh lupakan la kewujudan entri aku ni. Hiks. Hiks.

Sunday, 14 January 2018

Keputusan Rasmi Senarai Lagu Finalis Anugerah Juara Lagu 2018 AJL 32.


Daripada senarai 30 Lagu yang bertanding, hanya 12 lagu sahaja layak terpilih dan dipertandingkan pada malam Anugerah Juara Lagu 32 (AJL 32) yang akan berlangsung pada Januari 2018 ini. Tahniah kepada 12 lagu yang mara ke Pentas AJL32.

Berikut adalah senarai 12 Finalis lagu AJL 32

1. Faizal Tahir - Sejati
2. Haqiem Rusli - Tergantung Sepi
3. Hael Husaini - Jampi
4. Dayang Nurfaizah - Separuh Mati Ku Bercinta
5. Altimet - Amboi
6. Syamel - Lebih Sempurna
7. Hazama - Aku Yang Sebenar
8. Salma - Akhirnya Cinta
9. Wany Hasrita - Menahan Rindu
10. Syamel & Ernie Zakri - Aku Cinta
11. Khai Bahar - Bayang
12. Ara Johari - Warkah Untukku

Sumber