Monday, 15 October 2018

Ulasan Ini Menjawab Kebingungan Orang Tentang Beza Antara 'Pelajaran' Dan 'Pendidikan'.


Saya selalu ditanya: Apa beza ‘pelajaran’ dan ‘pendidikan’?

Saya bagi situasi hipotetikal. Kau masuk universiti, kemudian keluar dengan ijazah kelas pertama. Lepas itu, kau minum teh di kedai Mamak sambil hisap rokok berdebus-debus. Sikit pun tidak peduli orang keliling, kiri dan kanan.

Maksudnya, kau cuma pintar akademik, tapi pandir sivik. Berpelajaran, tapi tidak berpendidikan.

Atau begini. Kau belajar kalkulus dan algebra. Kau tekuni Teori Pythagoras, tentang garis terpendek antara dua titik. Bila rumah kau kena banjir, kau pilih jarak terdekat untuk keluar ke tempat selamat sebab Matematik kata begitu. Meski pun kau tahu jalan itu ada longkang besar. Akibatnya? Kau hanyut, lemas dan mati.

Maksudnya, kau cuma ada ilmu (knowledge) tentang penyelesaian masalah, seperti dalam buku teks. Tapi tiada hikmah (wisdom) untuk mempraktiknya secara amali di alam realiti. Kau berjaya menikmati pelajaran, tapi gagal menghayati pendidikan.

Pelajaran itu sekadar output yang terhasil bagi aktiviti pembelajaran (e.g kurikulum, fieldtrip, silibus, markah, graduasi, etc). Pendidikan itu pula outcome yang membina karektor si pelajar (e.g. sikap, nilai dan budaya). Masih ramai yang kurang hadam konsep "output" dan "outcome" dalam konteks ini.

Sebab itu, meskipun OBE (outcome-based education) sudah bertahun-tahun terolah dalam pendidikan Malaysia, masih ramai pendidik yang keliru. Paradigma dan amalan mereka belum berganjak dari content-oriented kepada skill-oriented. Dalam proses pembelajaran dan pengajaran - yang mereka pupuk, ukur dan nilai masih lagi output, bukannya outcome. OBE juga, tapi O yang lain.

Untuk membolehkan peralihan signifikan daripada ‘lanskap pelajaran’ kepada ‘lanskap pendidikan’ benar-benar berlaku - kita mesti reformasikan cara kita menaksir, menilik dan mena’akul sistem pengajaran dan pembelajaran yang ada. Berani berubah dari output, kepada outcome.

Seorang yang terpelajar, belum tentu terdidik. Pelajaran itu disukat pada report card dan sijil. Pendidikan itu terpancar pada kemahiran, pemikiran dan tingkah laku.

Kredit: Dr RemDambul

Sunday, 14 October 2018

Live Streaming Konsert Gegar Vaganza 5 (GV5) 2018 Minggu 3 Online.


Persembahan konsert Gegar Vaganza pada minggu ke-3 ini melibatkan 11 peserta berikutan Safura Yaacob telah diumumkan tersingkir selepas mendapat markah terendah pada konsert minggu ke-2 yang lalu.

Konsert mingguan Gegar Vaganza 5 (GV5) yang berlangsung di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), turut disiarkan secara eksklusif menerusi saluran Astro Ria (104) dan siaran serentak di Ria HD (123) bermula jam 9 malam.

Senarai Lagu Konsert Gegar Vaganza (GV5) 2018 Minggu 3

Berikut adalah senarai lagu tugasan untuk para peserta Gegar Vaganza 2018 bagi minggu ketiga yang bertemakan "Lain Macam" dan juga keputusan penyingkiran pada konsert minggu ini.
  1. Amelina - Segalanya Pasti (Aida Agil)
  2. Billy Zulkarnain - Maha Karya Cinta (Faizal Tahir)
  3. Dia Fadila - Dondang Dendang (Noraniza Idris)
  4. Elite - Ku Bahagia (Melly Goeslaw)
  5. Farah Wahida - Lagu Rindu Merindu (Fauziah Idris)
  6. Forteen - Suci Dalam Debu (Iklim)'
  7. Hetty Sarlene - Pawana (Search)
  8. Maya Matahari - I Have Nothing (Whitney Houston)
  9. Noryn Aziz - Kabut Serangkai Mawar (Zaiton Sameon)
  10. Zamani Slam - This Love (Maroon 5)
  11. Shafie Rio - Yang Penting Hepi (Jamal Mirdad)
Siaran Langsung Konsert Gegar Vaganza 5 (GV5) 2018 Minggu 3 Online:



TONTON INI JUGA:
Loading...

Sunday, 7 October 2018

Siaran Langsung Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) 2018 Ke-31.


Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) yang telah memasuki edisi ke-31 menampilkan tema "Infiniti".

Pemilihan tema tersebut kerana ia menggambarkan kepada jumlah tidak terhingga atau tanpa had, diserapkan dalam semua medium terutama media sosial dan platform digital utama.

Penganjuran Anugerah Bintang Popular BH ke-31 (ABPBH 31) adalah untuk memberi pengiktirafan serta penghargaan kepada penggiat seni merangkumi industri perfileman, muzik, drama TV dan penyiaran selain membuka peluang kepada peminat bagi menentukan pemenang pilihan mereka melalui undian yang dibuat.

Penaja utama ABPBH 31 adalah Alha Alfa, produk kosmetik tempatan keluaran Syarikat Alha Alfa Rich Legacy Sdn Bhd. Rakan Penaja adalah McCafe. Stesen radio rasmi adalah Kool FM dan Hot FM manakala Tonton (platform digital rasmi) serta Hijab & Heels (media digital rasmi).

Anugerah Bintang Popular BH ke-31 (ABPBH 31) akan diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada hari Ahad, 07 Oktober 2018 bermula jam 9.00 malam secara langsung di TV3.

Live streaming ABPBH 2018 Anugerah Bintang Popular BH 31:



TONTON INI JUGA:
Loading...

Live Streaming Konsert Gegar Vaganza 5 (GV5) 2018 Minggu 2 Online.


Konsert ‘GV5’ di minggu 2 akan bersiaran dengan tema yang pastinya bakal mengimbau memori lama kerana para peserta yang disegani telah diberi cabaran untuk menyanyikan semula lagu-lagu hits mereka yang pernah menjadi siulan suatu ketika dahulu.

Untuk pengetahuan anda semua, Amelina mendapat markah tertinggi untuk minggu 1.

Oleh itu, jangan lupa untuk menonton Siaran Langsung Konsert Gegar Vaganza Musim 5 (Minggu 2) pada 07 Oktober 2018 (Ahad), jam 9.00 malam.

Peserta manakah yang korang minat? Siapakah yang bakal menyerlah untuk kali ini? Sila tulis di ruangan komen okay?

Bagi anda yang tidak berkesempatan menonton Gegar Vaganza 5 (GV5) 2018 minggu 2, anda boleh juga menontonnya dilaman ini sebaik rancangan tamat.

Siaran Langsung Konsert Gegar Vaganza 5 (GV5) 2018 Minggu 2 Online:



TONTON INI JUGA:
Loading...

Tuesday, 2 October 2018

Nak Cepat Terpilih Pergi Naik Haji? Ini Caranya...


Seorang pengguna FB telah menulis dalam akaun FBnya tips bagaimana dapat pergi haji lebih awal daripada tahun giliran yang sebenarnya.

TIPS PERGI HAJI DI USIA MUDA.

Tahukah anda? Kalau anda baru mendaftar haji dalam masa terdekat ini, giliran anda menunaikan Haji adalah pada tahun 2100 ke atas? (Diberitahu dalam kursus Haji Perdana baru-baru ini.) Sanggup anda menunggu sepanjang tempoh itu?

Jangan risau. Itu cuma anggaran tahun. Tak mustahil boleh dipercepatkan lagi dengan izin Allah. Di sini saya nak kongsikan beberapa langkah yang boleh kita usaha demi mendapatkan giliran haji ketika usia muda atau sekurang-kurangnya untuk "lajukan" giliran kita. Cara-cara ni semuanya inshaAllah boleh dilakukan oleh anda semua.

Saya tulis ringkas dalam bentuk point sahaja ya, supaya lebih jelas dan mudah difahamkan. Ada 4 langkah semuanya;

1) Buka akaun Tabung Haji.

2) Daftar Haji.

Untuk mendaftar, anda perlu ada sekurang-kurangnya RM1300 di dalam akaun Tabung Haji. Kemudian anda akan diberi jangkaan tahun berapa anda bakal menunaikan haji. Lokasi untuk mendaftar: Di mana-mana cawangan TH, laman web TH, Cawangan Uniteller Bank Islam dan Bank Rakyat, ATM / CDM Maybank, atau ATM BIMB

3) Kumpulkan duit sekurang-kurangnya RM10k.

Mungkin part ni kita akan rasa susah sedikit. Tapi kalau kita memang betul-betul bersungguh nak capai RM10k tu, inshaAllah tempoh menunggu tu tidak lama jika kita konsisten menabung. (Contoh cara menabung akan diberitahu di akhir artikel).

4) Buat surat rayuan. (Contoh surat rayuan sila rujuk di akhir artikel ini)

a) Bila duit dalam akaun anda dah cukup RM10k, anda dah boleh mula buat rayuan. Kalau tak cukup RM10k pun sebenarnya boleh merayu, tapi kebiasaannya pihak Tabung Haji akan melihat adakah wang kita sudah mencukupi untuk membayar pembiayaan haji. Dikhuatiri jika rayuan diluluskan, tiba-tiba duit belum cukup, jadi tawaran perlu ditolak dan perlu diganti dengan orang baru. Jadi sebaiknya anda cukupkan dahulu RM10k tersebut di dalam akaun anda.

b) Setiap tahun, Tabung Haji akan membuka kaunter rayuan Haji. Anda perlu alert bilakah tarikh kaunter ini dibuka. Ia tidak dibuka sepanjang tahun. Ketika inilah ramai orang akan mula menulis surat rayuan dan menyatakan sebab-sebab kukuh mengapa pihak Tabung Haji perlu meluluskan rayuan mereka. (untuk surat rayuan ini, cubalah beri alasan dan sebab yang kuat mengapa pihak Tabung Haji perlu meluluskan rayuan anda).

c) Kalau anda nak tahu, untuk Haji tahun ini tahun 2016, ada sekitar 2500 orang sekitar Lembah Klang yang dijadualkan akan menunaikan haji, namun selepas ujian pemeriksaan kesihatan, 60% tidak lulus (atas faktor kesihatan) dan tidak dapat meneruskan proses seterusnya untuk menunaikan haji. Bermakna, ada banyak kuota baru yang kini kosong! Itu baru cerita di Lembah Klang, pastinya setiap negeri setiap daerah akan ada kuota kosong yang perlu diganti dengan orang lain. Mungkinkah anda orangnya? Tak mustahil.

d) Ada lagi kuota kosong pada setiap tahun akibat kematian. Iaitu apabila calon haji itu meninggal sebelum sempat menunaikan haji pada tahun tersebut. Jika yang meninggal itu lelaki, dan dia pada asalnya mahu menunaikan haji dengan isterinya, bermakna kuota isterinya juga perlu diganti dengan orang lain. Kerana wanita yang kematian suami, di dalam tempoh iddah, tidak boleh menunaikan ibadah haji.

e) Nak lagi kuota kosong? Yang ini mungkin tidak terlalu banyak, tetapi biasanya tetap ada, iaitu wanita yang hamil sebelum berangkat menunaikan haji. Jika dia sepatutnya menunaikan haji pada tahun sekian-sekian, tetapi ditakdirkan dia hamil sebelum berangkat, maka pihak Tabung Haji tidak akan membenarkannya menunaikan haji. Jadi akan ada lagi kuota kosong untuk anda.

Jadi jelaslah di sini bahawa sebenarnya ada sangat banyak peluang untuk anda mendapatkan kuota haji dan tidak perlu menunggu giliran tahun yang asalnya ditetapkan oleh pihak Tabung Haji untuk anda. Boleh jadi giliran anda pada asalnya ialah tahun 2048, tapi pada tahun 2019 anda sudah berjaya mendapatkan giliran setelah membuat rayuan. Tidak mustahil, dengan izin Allah.

Tentang bilakah tahun yang anda akan dapat tu, ia bergantung kepada Allah, Allah melihat usaha kita, dan percayalah, Allah tidak akan mensia-siakan setiap usaha hambaNya. Namun jika giliran itu tetap juga tidak datang seawal yang anda harapkan, usahlah kecewa, teruskan berusaha, teruskan membuat rayuan SETIAP TAHUN dan yang pasti, berdoalah di sepertiga malam tentang hasrat anda untuk mengunjungi rumahnya, buktikan anda betul-betul mahu ke sana.

Ibadah haji bukan milik orang kaya. Ia milik semua. Ada orang kaya yang tidak dapat pergi kerana masalah kesihatan, ada orang yang kurang kaya tapi dapat juga akhirnya menunaikan haji kerana gigih menabung serta tidak henti berdoa. Allah yang berhak pilih siapakah tetamunya, maka buktikanlah kepada Dia bahawa anda sungguh-sungguh mahu ke sana dengan segera, ketika umur masih muda dan jasad masih kuat.

Nota cara menabung secara ringkas:

1) Untuk menabung dalam tempoh 8 tahun: RM25 seminggu atau sehari RM3.60 sahaja. (Setahun ada lebih kurang 52 minggu. Setahun= RM25 x 52 minggu = RM1300. RM1300 x 8 tahun = RM10400). Atau, nak lagi cepat?

2) Untuk menabung dalam tempoh 4 tahun: RM50 seminggu atau sehari RM7.14 sahaja. (Setahun ada lebih kurang 52 minggu. Setahun= RM50 x 52 minggu = RM2600. RM2600 x 4 tahun = RM10400).

Kesimpulannya kalau sekarang umur anda masih di awal 20-an, tak mustahil sebelum umur 30 anda sudah boleh menunaikan haji, atau selewat-lewatnya sebelum anda mencecah 40 tahun, inshaAllah fizikal masih sihat ketika itu.

P/S: Atau nak cara lebih cepat untuk dapat kuota haji, kahwinlah dengan orang yang giliran hajinya tidak lama lagi. Jika suami sahaja yang mendapat tawaran, isteri boleh buat rayuan dan kebiasaannya pihak Tabung Haji akan luluskan permohonan tersebut tapi pastikan RM10k tersedia di dalam akaun Tabung Haji. Dan untuk kes isteri (yang berumur 44 tahun ke bawah) yang mendapat tawaran haji, suami tak perlu risau kerana secara automatik suami akan dapat pergi bersama isteri kerana si isteri wajib ada mahram.

[Edited: Tambahan tips dari saudara Syafiq Kamil. - Saya berminat untuk tambah info sikit. Bagi yang nak daftar haji, tapi belum cukup wang permulaan sebanyak RM1300, anda hanya perlu print penyata KWSP anda yang terkini dan bawa bersama ketika mendaftar di kaunter TH. Buka akaun TH cuma bayar RM10, manakala daftar haji pula PERCUMA (asalkan ada penyata KWSP). Yang penting daftar siap2, insyaAllah rezeki akan datang kemudian. Dah cuba, memang senang. Pihak TH juga minta war-warkan perkara ini.]

BAGAIMANA MAHU BUAT RAYUAN PERGI HAJI?

Untuk permohonan rayuan haji, sila kemukakan surat rayuan dalam format surat rasmi yang lengkap bertandatangan kepada:

Bahagian Operasi Domestik,
Lembaga Tabung Haji,
Lantai 30,
Bangunan Ibu Pejabat TH,
201 Jalan Tun Razak,
50732 Kuala Lumpur.

Isi kandungan surat rayuan:

  1. Nama penuh
  2. Nombor akaun TH
  3. Nombor MyKad
  4. Tujuan rayuan
  5. Tandatangan

Bakal Haji juga boleh melampirkan dokumen berkaitan sebagai sokongan kepada rayuan tersebut.

*****
Contoh Surat Rasmi Rayuan Haji 1440H.

Rosana Binti Mokhtar
Lot 1234, Jalan Sinar,
Kampung Harapan,
84000 Muar,
Johor.

02 Oktober 2018

Kepada,

Bahagian Operasi Domestik,
Lembaga Tabung Haji,
Lantai 30,
Bangunan Ibu Pejabat TH,
201 Jalan Tun Razak,
50732 Kuala Lumpur.

Tuan/Puan,

PERKARA: RAYUAN UNTUK MENDAPAT TEMPAT MENUNAIKAN HAJI PADA MUSIM 1440H/2019M

NAMA PENUH: ROSANA BINTI MOKHTAR
KAD PENGENALAN: 450101-01-0400
No AKAUN TH: 12345678
______________________________________________________________________

Perkara di atas adalah dirujuk.

Saya memohon jasa baik dan budi bicara yang ikhlas daripada pihak tabung Haji agar dapat menawarkan tempat kepada saya untuk menunaikan Haji pada tahun 1440H atau 2019 Masihi.

Saya memohon dipercepatkan kerana usia yang telah lanjut (73 tahun) dan saya telah 5 kali menjalani Kursus Haji tetapi masih dalam senarai menunggu. Simpanan saya juga telah mencukupi untuk menunaikan haji dalam waktu terdekat ini.

Semoga pihak tabung haji dapat menunaikan rayuan saya yang tersebut di atas.

Sekian, terima kasih.

Yang mengharap,

(ROSANA BINTI MOKHTAR)
No K/P: 450101-01-0400

*****
Surat rasmi rayuan ini boleh dihantar ke Tabung Haji Contact Center (THCC) melalui:

  • e-mel - th-info@lth.gov.my,
  • faks 03-77284959, atau
  • menghantar surat rayuan haji ke cawangan TH berhampiran.

Sekiranya ada sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi Tabung Haji Contact Center (THCC) di talian 03-62071919 - THCC

Silakan share untuk manfaat bersama atau sebagai rujukan anda pada masa hadapan.

Kredit

Monday, 1 October 2018

Kota Palu Sulawesi. Sasaran Gempa Bumi Dan Tsunami Merupakan Sarang Utama LGBT.


Baru-baru ini Indonesia sekali lagi ditimpa bala dan bencana yang meragut ribuan penduduk. Namun disaat-saat bencana tersebut akhirnya baru tahu rupanya bandar tersebut dihuni oleh puak-puak LBGT.

Boleh saksikan video tentang berita itu yang bertarikh 6 March 2018. 5 bulan selepas berita itu Allah turunkan bala di Kota Palu. Mohon ampun pada Allah. Mohon dijauhkan bala seumpamanya di bumi Malaysia ini. Ayuh, kita tentang LGBT hingga ke akar umbi!!!!







Video dibawah membongkarkan segala-galanya.


Loading...

Sunday, 30 September 2018

Sekarang, Borneo Sudah Tahu. Wajib Satu Dunia Diberitahu Bahawa Malaya Sudah Tipu United Nations.


SOALAN: Pakcik, kalau kau mau pakai Malaysia Agreement 1963 dalam kes kau, silakan, tapi jangan pakai IGC Report 1962. Tidak ada pengiktirafan dalam Agreement, Parlimen Malaysia dan Executive. Satu lagi, jangan kau bilang Malaya menyamar sebagai Kerajaan Persekutuan Malaysia. Mana bukti kau?

JAWAPAN: Dua kali awak silap di sana. Silakan awak pergi golong sebatang rokok daun, panjang cerita kita ini hari, tapi banyak maklumat berguna untuk orang terpelajar seperti awak.

Pertama, berkenaan IGC atau Inter-Governmental Committee Report. Pakcik jawab yang ini dulu kerana jawapan ini ada kaitan dengan soalan kedua.

IGC Report 1962 adalah sah dan laku, seharusnya dibaca bersama dengan Malaysia Agreement 1963, dan ianya disebut secara terang-terang dalam Article VIII di dalam MA63.

Article VIII bilang bilamana terdapat kekurangan di dalam Perlembagaan Malaysia berkenaan perkara-perkara yang membabitkan SabahSarawak haruslah segera merujuk kepada IGC Report, khususnya Chapter 3 dan Annexes A and B of the IGC Report.

Malaysia Agreement bukan manifesto. Apa yang sudah ditulis sebelum Malaysia dan selepas Malaysia tidak boleh diubah. Alasan-alasan seperti hutang 1 trillion atau tak cukup data tidak boleh diterima. Persekutuan Malaysia adalah Perjanjian Antarabangsa. Perjanjian tetap Perjanjian. Kalau tidak diperincikan dalam MA63, boleh rujuk dalam IGC Report. MA63 dan IGC Report adalah suami isteri. Sudah jelas?

Kedua, persoalan epik zaman-berzaman. Ke manakah hilangnya Malaya?

Article VIII juga ada menyebut secara khusus harus ada tiga kerajaan membuat keputusan perundangan, executive atau lain-lain tindakan bersabit Persekutuan Malaysia. Seharusnya ini yang berlaku sejurus selepas "Malaysia Day".

Masalahnya ialah ini:

Di dalam Perlembagaan Persekutuan yang ada sehingga ke hari ini tidak ada satu pun definisi "Malaysia Day". Bukan itu sahaja, nama "Federation of Malaya" juga langsung tidak ujud dalam Perlembagaan Persekutuan.

Dalam Malaysia Agreement ada tapi dalam Perlembagaan tidak ada.

Apabila tidak ujud istilah Malaysia Day dan Federation of Malaya di dalam Perlembagaan Persekutuan maka perkara di dalam Article VIII di dalam MA63 tidak dapat dilakukan. Stuck. Hanging. Tergantung.

Ada bayang-bayang Malaysia Day. Ada bayang-bayang Malaya. Tapi jasadnya di mana? Bayang-bayang itu pula yang pandai-pandai mengarahkan UMNO masuk Sabah, PPBM masuk Sarawak. Pandai pula hantar Petronas menyedut minyak di perairan Borneo. Nanti bila ditanya apa hak kau masuk sini, dia bilang kami "Persekutuan Malaysia" boleh bah kalau.

Adakah ini disengajakan?

Pakcik bilang YA, ini perbuatan sengaja.

Ke manakah hilangnya Malaya?

Mari kita kembali ke 20 Ogos 1963.

26 hari sebelum Malaysia. Persekutuan Malaysia dibentuk dari Annex A of Malaysia Bill of the Malaysia Agreement. Itu yang Pihak British diberitahukan. Sabah dan Sarawak juga diberitahu begitu. Dan mereka sanggup mengubah status berkerajaan sendiri mereka untuk menjayakan negara baru Malaysia.

Peliknya, Malaya tidak mengubah status mereka di dalam Article 160 Perlembagaan Persekutuan Malaya.

Sebaliknya apa yang berlaku adalah, sejurus selepas Annex A diluluskan istilah Government of the Federation of Malaya yang sudah terpakai semenjak 1957 terpadam hari itu juga. Dan istilah itu diganti dengan satu entiti baru "Malaysia".

Article 160 menjadi sebahagian Perlembagaan Malaysia sehingga ke hari ini dan sehingga kini Article 160 tidak pernah diubah sebagaimana ianya patut diubah pada 1963. Lantaran itu apabila Perlembagaan sekarang menyebut "The Federation" ianya bermaksud "Federation of Malaya 1957" dan bukannya "Federation of Malaysia 1963".

Dan apabila Perlembagaan sekarang menyebut tentang "Merdeka Day" ianya bermaksud 31 Ogos 1957, dan bukannya tarikh sebenar Malaysia dibentuk 16 September 1963.

20 Ogos 1963. 26 hari sebelum Malaysia. Di situ Malaya hilang. Dari situ bermula Malaysia Sesat Malaysia Murtad. Ada pihak tidak jujur. Bukan SabahSarawak yang buat angkara. Malaya yang berbuat durjana.

Berdasarkan fakta-fakta di atas kita boleh merumuskan Parlimen Malaya pada 20 Ogos 1963 dengan sengaja tidak mengubah definisi "The Federation" dalam Article 160. Depan British di London 9 Julai Malaya cakap ya akan ubah. Tapi 20 Ogos di Malaya tidak ubah. Mereka tidak menyangka suatu hari kelak rakyat Sabah Sarawak akan tahu juga.

Sekarang, Borneo sudah tahu. British juga mesti diberitahu. Wajib satu dunia diberitahu yang Malaya sudah tipu United Nations. Siapa bilang? Haji Julaihi Haji Suut yang bilang. #Silakan

BACA INI JUGA:
(Dari Meja Pertanyaan Haji Julaihi Haji Suut)

Saturday, 29 September 2018

Live Streaming Konsert Gegar Vaganza 5 (GV5) 2018 Minggu 1 Online.


Program realiti menampilkan peserta lagenda tanah air dalam Gegar Vaganza musim ke-5 kini kembali bersiaran secara langsung mulai 30 September 2018 setiap Ahad bermula pada jam 9.00 malam dari Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Seramai 12 peserta dan kumpulan lagenda tanah air antaranya adalah Elite, Billy Zulkarnain (Duo), Forteen, Zamani, Dia Fadila, Maya Matahari, Amelina, Farahwahida, Shafie (Rio), Hetty Sarlene, Noryn Aziz dan Safura berentap di Konsert Gegar Vaganza 2018.

Bagi anda yang tidak berkesempatan menonton Gegar Vaganza 5 (GV5) 2018 minggu 1, anda boleh juga menontonnya dilaman ini sebaik rancangan tamat.

Siaran Langsung Konsert Gegar Vaganza 5 (GV5) 2018 Minggu 1 Online:



TONTON JUGA:
Loading...