Monday, 14 January 2019

Asal Usul Perkataan ‘BOSSKU’.

Poster gambar Najib menunggang motor dengan ayat ‘Malu Apa Bossku’.

‘Malu Apa Bossku’ itu tiga perkataan yang ditulis pada sebuah poster dengan gambar bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menunggang sebuah motosikal yang kini menjadi tular di media sosial.

Bossku atau bosku merupakan bahasa slanga yang kini digunakan oleh kalangan anak-anak muda terutama golongan bermotosikal.

Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka menerangkan, slanga adalah kata-kata (ungkapan dan sebagainya) yang tidak tergolong dalam percakapan tidak rasmi.

Bagi individu yang sentiasa mengikuti trend terkini di lama sosial, sudah pasti melihat fenomena penggunaan bahasa slanga ini dengan lebih jelas lagi.

Semakan di Twitter mendapati perkataan slanga ‘bossku’ didakwa berasal dari Sabah.

“Perkataan ini asal dari Sabah dan Sabahan guna perkataan bossku terutama bila berjual beli. Orang Semenanjung yang tak tau function ‘bossku’ ni acah-acah nak pakai dalam daily conversation,” tulis @ASyrfe.

Seorang pengguna Twitter @InjangNation juga mendakwa perkataan ‘bossku’ mula digunakan oleh masyarakat Sabah terutama di daerah Tawau.

“Perkataan ‘bos’ orang Sabah selalu guna untuk merujuk seorang yang kita tak tahu/kenal nama orang tu. Contoh ayat ‘Bos, boleh tanya ke?’. Dia sama macam ‘bro’ juga la. Di sabah semua orang ‘bos’, tak kesah la kau bos betul ke, kuli ke, bangla ke, panggilan ‘bos’ memang biasa,” kata @InjangNation.

Sebuah laman sesawang Yoodo Community turut medakwa perkataan ‘bossku’ merupakan bahasa slanga yang berasal dari negeri Di Bawah Bayu itu.

“Bossku sana bossku sini? Tahukah korang perkataan bossku ini dari Sabah, ianya bermaksud ‘kawanku’. Ianya digunakan kepada teman supaya nampak lebih akrab? Malahan dengan orang tidak dikenali, barulah nampak mesra gitu dan macam biasalah menjadi tular di Semenanjung Malaysia,” tulis laman sesawang tersebut.

Sementara sebutan ‘malu apa bossku” mula menjadi sebutan yang popular selepas video pendek yang tular di Facebook menampilkan seorang pemuda merakam video bersama Najib. Pemuda tersebut kedengaran menyebut ‘bosku’ dan disambut oleh Najib dengan menyebut, ‘Malu apa bosku’.

Foto grafik Najib menaiki motosikal Yamaha Y15ZR bersama perkataan ‘malu apa bossku’ juga telah tersebar dengan pantas di saluran media sosial. - UTUSAN ONLINE

Friday, 11 January 2019

Survei Pendapatan, Perbelanjaan Isi Rumah Dan Kemudahan Asas Jabatan Perangkaan Malaysia 2019.


Jabatan Perangkaan Malaysia sedang melaksanakan Survei Pendapatan, Perbelanjaan Isi Rumah (HIS/HIES) dan Kemudahan Asas 2019 bermula Januari sehingga penghujung tahun melibatkan isi rumah yang tinggal di Tempat Kediaman (TK) persendirian di seluruh negara.

Objektif utama penyiasatan adalah bagi mengumpul maklumat taburan pendapatan dan perbelanjaan isi rumah, mengenal pasti golongan miskin dan tahap kemudahan yang dinikmati oleh isi rumah di Malaysia.

Data pendapatan itu akan digunakan kerajaan bagi penyediaan sebarang Rancangan Pembangunan di Malaysia.

Data perbelanjaan juga digunakan dalam pengiraan wajaran Indeks Harga Pengguna (IHP) yang merupakan cara mengukur kadar inflasi negara.

Seiring dengan matlamat dan tujuan itu, data HIES amatlah penting kepada kerajaan dan agensi berkaitan dalam perancangan, pembangunan dan penggubalan dasar dan polisi negara terutama dalam program pembasmian kemiskinan dan agihan pendapatan yang lebih menyeluruh.

Selain daripada itu, data HIES merupakan bahan asas dalam pembentukan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) makanan dan penentuan golongan miskin dan miskin tegar.

Data ini juga seterusnya akan digunakan sebagai input kepada analisis taburan pendapatan dan perbelanjaan berkaitan aktiviti ekonomi, pekerjaan dan sebagainya.

Jabatan Perangkaan Malaysia berharap, isi rumah yang terpilih dapat memberi kerjasama sepenuhnya kepada kakitangan pegawai Jabatan Perangkaan yang berkunjung ke tempat kediaman terpilih.

Maklumat yang dikumpul adalah mengikut peruntukan di bawah Akta Perangkaan 1965 (Disemak-1989).

Berdasarkan Seksyen 5 di bawah akta ini, kandungan borang soal selidik yang diterima adalah sulit dan tidak boleh dihebahkan kepada jabatan lain, syarikat, individu atau mana-mana institusi di luar Jabatan Perangkaan.

Sumber

Harga Minyak Petrol Dan Diesel Mingguan Dari 12 Jan Hingga 18 Jan 2019.


Selama seminggu yang lalu, minyak RON95 dan RON97 masing-masing turun 27 sen. Manakala Diesel turun 14 sen seliter.

Sepanjang minggu ini berkuatkuasa esok, Sabtu harga untuk RON97 dan RON95 menyaksikan penurunan harga sebanyak 1 sen. Harga diesel pula naik satu sen kepada RM2.05 seliter.

Berikut adalah maklumat perubahan harga runcit minyak petrol dan diesel di Malaysia.


12 Jan Hingga 18 Jan 2019 (Harga Minyak Minggu Ini)
  • RON95: RM 1.92 (turun 1 sen)
  • RON97: RM 2.22 (turun 1 sen)
  • DIESEL: RM 2.05 (naik 1 sen)
05 Januari Hingga 11 Januari 2019
  • RON95: RM 2.93 (turun 27 sen)
  • RON97: RM 2.23 (turun 27 sen)
  • DIESEL: RM 2.04 (turun 14 sen)
TERUSKAN BACAAN ANDA:
Loading...

Monday, 7 January 2019

Keputusan Rasmi Senarai Lagu Finalis Anugerah Juara Lagu (AJL33) 2019.


Daripada senarai 30 Lagu yang bertanding, hanya 12 lagu sahaja layak terpilih dan dipertandingkan pada malam Anugerah Juara Lagu 33 (AJL 33).

Anugerah Juara Lagu ke-33 (AJL33) bakal berlangsung pada 3 Februari 2019 di Axiata Arena, Bukit Jalil.

Berikut adalah senarai 12 Finalis lagu AJL 33 2019:

1. Siti Sarah - Semakin
2. Ara Johari - Bunga
3. Syamel - Kau Pun Sama
4. Misha Omar - Sampai Bila
5. Hael Husaini & Dayang - Haram
6. Khai Bahar - Luluh
7. Altimet - Bunga
8. Haqiem Rusli vs Aman RA - Jatuh Bangun
9. Amylea X Kaer - Tak Pernah Hilang
10. Hael Husaini - Hajat
11. Sufian Suhaimi - Di Matamu
12. Siti Nordiana & Jaclyn Victor - Nisan Cinta

Tahniah kepada 12 lagu yang mara ke Pentas AJL33.

Sebagai perbandingan berikut adalah senarai 12 Finalis lagu AJL32 2018:

1. Faizal Tahir - Sejati
2. Haqiem Rusli - Tergantung Sepi
3. Hael Husaini - Jampi
4. Dayang Nurfaizah - Separuh Mati Ku Bercinta
5. Altimet - Amboi
6. Syamel - Lebih Sempurna
7. Hazama - Aku Yang Sebenar
8. Salma - Akhirnya Cinta
9. Wany Hasrita - Menahan Rindu
10. Syamel & Ernie Zakri - Aku Cinta
11. Khai Bahar - Bayang
12. Ara Johari - Warkah Untukku

BACA INI JUGA:
Loading...

Friday, 4 January 2019

800 Murid Di Telupid Belajar Dalam Kelas Kanopi Terbuka.


TELUPID: Hari pertama persekolahan bagi lebih 800 pelajar SK Pekan Telupid berbeza dari hari biasa di dalam bilik darjah apabila mereka terpaksa belajar dalam kelas di bawah kanopi terbuka.

Ini kerana sebahagian bumbung bangunan di sekolah berkenaan diterbangkan angin kencang pada 18 Jun, 2018 lalu.

Menurut guru besar SK Pekan Telupid, Dominic Nara, dia mendapat jaminan daripada pihak berkenaan bahawa sekolah itu boleh mengadakan kelas sebelum beliau membuat keputusan untuk membuka semula sekolah selepas ribut.

Bumbung Sekolah SK Pekan Telupid yang rosak disebabkan oleh angin kencang yang berlaku pada bulan Jun tahun lalu.

Bagaimanapun disebabkan pembaikan bangunan sekolah mengambil masa yang lama, para pelajar ini terpaksa belajar di bawah enam kanopi yang disediakan khusus.

"Kami mempunyai lebih 800 pelajar dan mereka dibahagikan kepada sesi pagi dan petang. Seramai 149 pelajar baharu yang berdaftar.

SK Pekan Telupid adalah sekolah terbesar di Telupid. Anda boleh membayangkan bagaimana keadaan mereka belajar di bawah kanopi," katanya memetik laporan The Borneo Post yang disiarkan hari ini.

Dominic berharap jabatan-jabatan kerajaan yang berkaitan akan membantu sekolah ini untuk mempercepatkan kerja-kerja pembaikan sekolah atau mencari jalan penyelesaian sementara yang terbaik untuk para pelajar.

Sementara itu, salah seorang ibu bapa pelajar menyatakan kekecewaannya terhadap kejadian itu kerana selepas enam bulan berlalu masalah bumbung sekolah berkenaan masih belum dapat diselesaikan sehingga hari ini.

"Saya harap mereka dapat mempercepatkan kerja-kerja pembaikan sekolah ini. Saya meninggalkan anak saya di sekolah dengan hati yang berat kerana mengetahui bahawa anak saya hanya akan ditutup dengan kanopi, sama ada di dalam hujan atau di bawah matahari panas," katanya.

Loading...

RON95 Dan RON97 Turun 27 Sen Bermula Tengah Malam Ini.


Berkuat kuasa tengah malam ini, harga petrol RON95 akan diturunkan sebanyak 27 sen daripada RM2.20 seliter kepada RM1.93 seliter.

Harga runcit petrol RON97 pula akan diturunkan daripada RM2.50 seliter kepada RM2.23 seliter manakala harga runcit diesel akan diturunkan daripada RM2.18 seliter kepada RM2.04 seliter.

Semua harga itu berkuat kuasa mulai 5 Januari 2019 sehingga 11 Januari 2019, kata Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, dalam satu kenyataan hari ini.

"Penetapan harga runcit produk petroleum dilaksanakan secara mingguan mulai 12 tengah malam Sabtu, 5 Januari 2019.

"Seterusnya, harga runcit produk petroleum ini akan diselaraskan semula pada setiap minggu mengikut kaedah apungan terkawal di bawah formula Automatic Pricing Mechanism (APM), sejajar dengan trend penurunan harga minyak di pasaran dunia pada ketika ini," katanya lagi seperti dipetik portal Malaysiakini.

Ini bermakna apabila harga petroleum di pasaran dunia turun, harga runcit produk petroleum juga akan diturunkan bagi membolehkan pengguna menikmati manfaat penurunan harga minyak dengan segera.

"Namun apabila harga pasaran dunia naik, demi melindungi pengguna daripada kesan kenaikan harga yang ketara, harga runcit produk petroleum akan dikekalkan pada paras tidak melebihi RM2.20 seliter bagi petrol RON95 dan RM2.18 seliter bagi diesel melalui pemberian subsidi," katanya.

"Kaedah baru ini ialah inisiatif kerajaan persekutuan Pakatan Harapan yang tidak pernah diamalkan sebelum ini," katanya.

Menurut Lim, pengumuman harga runcit bahan api itu akan dibuat pada hari Jumaat setiap minggu, dan berkuat kuasa mulai hari Sabtu sehingga Jumaat.

Loading...

Wednesday, 26 December 2018

Semakan Nama Layak Program Rebat Bil Elektrik Percuma RM40.


Bermula 1 Januari 2019 depan kerajaan akan mula melaksanakan program Rebat Bil Elektrik RM40.00 untuk membantu keluarga miskin tegar dan miskin yang berdaftar dan disahkan dalam sistem eKasih.

Melalui program bantuan kerajaan secara bersasar itu, ketua isi rumah miskin tegar dan miskin disahkan dalam sistem eKasih akan menerima bil elektrik secara percuma sehingga RM40 setiap bulan bergantung kepada jumlah penggunaan elektrik mereka.

Contohnya, jika penggunaan elektrik di bawah RM40 sebulan, isi rumah berkenaan akan menerima bil elektrik RM40 percuma secara automatik.

Namun sekiranya penggunaan elektrik melebihi RM40 sebulan, isi rumah tersebut hanya perlu membayar baki bil selepas ditolak bantuan rebat sebanyak RM40.

Program bil elektrik percuma ini telah diumumkan dalam Pembentangan Bajet 2019 pada 2 November 2018 yang lalu.

Anda boleh membuat semakan sama ada anda layak menerima bil elektrik percuma tersebut menerusi portal Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) di pautan berikut:
Atau menghubungi talian My Government Call Centre (MyGCC) di talian 03-8000 8000.

Selain itu pengguna juga boleh membuat semakan kelayakan menerusi Tenaga Nasional Berhad (TNB) melalui talian Careline 1-300-88-5454.

Bagi pengguna eKasih yang layak tetapi tidak mempunyai akaun berdaftar dengan TNB, pengguna boleh membuat permohonan bagi mengistiharkan akaun pihak ketiga dengan mengisi borang permohonan di mana-mana kedai Tenaga TNB yang berdekatan dengan membawa bersama salinan kad pengenalan sebagai dokumen sokongan.

Bagi pengguna yang tidak layak setelah semakan dibuat dan ingin mendaftar dalam program eKasih pula, anda boleh merujuk kepada Pejabat Pembangunan Persekutuan/ Jabatan Pembangunan Persekutuan (PPPNegeri/JPP), ICU JPM di peringkat negeri dan di Unit Pembangunan Pejabat Daerah.

Program rebat bil elektrik RM40 merupakan program baru yang diperkenalkan bermula 1 Januari 2019 sehingga 31 Disember 2019. Program ini menggantikan program rebat bil elektrik RM20 yang tamat pada bulan Disember 2018.

Sumber

Kiub Inti Babi Knorr Dijual Di Malaysia?


Tular di media sosial dakwaan bahawa terdapat kiub pati Knorr yang dijual menggunakan inti babi dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) melalui media sosial memaklumkan bahawa memang terdapat produk jenis kiub inti babi yang dijual namun ianya tidak dijual dan tidak dikilangkan di Malaysia.

JAKIM juga menjelaskan jenama Knorr yang dikilangkan oleh Unilever Foods (Malaysia) Sdn Bhd mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang masih sah.

Asal-usul

Unilever ialah syarikat produk kepenggunaan trans-nasional British-Belanda yang beribu pejabat di London, United Kingdom dan Rotterdam, Belanda.

Unilever diasaskan pada 2 September 1929, oleh penggabungan pengeluar marjerin Belanda Margarine Unie dan pembuat sabun British Lever Brothers.

Ia adalah dua syarikat berdaftar yang terdiri daripada Unilever plc, yang berpusat di London dan Unilever N.V., yang berpusat di Rotterdam. Kedua-dua syarikat beroperasi sebagai perniagaan tunggal, dengan lembaga pengarah bersama.

Produknya termasuk makanan dan minuman (kira-kira 40 peratus daripada hasilnya), agen pembersih dan produk penjagaan diri.

Ia merupakan syarikat barangan pengguna terbesar di dunia yang diukur pada tahun 2012 dan syarikat ketujuh paling bernilai di Eropah.

Unilever ialah salah satu syarikat multinasional tertua yang produknya boleh didapati di sekitar 190 negara.

Knorr

Knorr merupakan jenama makanan dan minuman Jerman yang dimiliki oleh syarikat Belanda-British Unilever sejak tahun 2000, apabila Unilever mengambil-alih Best Foods, tidak termasuk Jepun.

Ia menghasilkan sup dehidrasi dan campuran makanan, perasa dan kiub rebusan. Ia dikenali sebagai Royco di Indonesia serta Belanda dan sebagai Continental di Australia.

Di seluruh dunia

Pada tahun 1957, jenama Knorr seperti air daging dan sup, telah dijual di lapan negara dan pada tahun 2000, produk Knorr telah dijual di hampir 90 negara di seluruh dunia.

Di Jepun, Knorr dimiliki oleh Ajinomoto.

Knorr Di Malaysia

Di Malaysia, kisah Unilever bermula pada tahun 1947 dengan pembukaan kilang membuat sabun dan marjerin oleh Lever Brothers di Bangsar.

Berharga RM12 juta, ia merupakan kilang terbesar di negara ini, dengan mesin yang boleh membalut 124 bar sabun satu minit!

Sumber: 1 | 2 | 3 | 4