Sunday, 16 April 2017

7 Haiwan Sebagai Tanda Kehadiran Makhluk Halus.



Kewujudan makhluk halus, hantu atau jin, tidak semua orang boleh merasakannya. Hanya mereka para indigo yang dikurniakan deria ke-6 memiliki kemampuan ini.


Selain itu, ada juga orang yang walaupun tak dapat melihat makhluk astral, mereka yakin dan dapat merasakan ada hal yang aneh di persekitaran melalui tanda-tanda alam tertentu. Salah satu simbol alam yang boleh menunjukkan kewujudan makhluk halus adalah dengan melihat perilaku haiwan-haiwan di sekitar kita. Ingin tahu haiwan apakah itu?

1. Cicak 


Tidak banyak orang yang menyukai cicak. Cicak adalah salah satu haiwan yang mengandungi banyak mitos unik dan masih sering dipercayai di Indonesia.Salah satu mitos yang pernah ada iaitu apabila anda masuk ke sebuah bilik dan cicak jatuh tepat di kepala anda, maka anda harus menangkap dan membunuh atau membuangnya ke suatu tempat kerana bila tidak, maka ayah akan meninggal. 

Selain itu, cicak juga boleh menunjukkan kewujudan makhluk halus seperti kuntilanak. Konon, apabila anda berada dalam suatu bilik dan tiba-tiba cicak masuk sambil berbunyi, maka di situ sedang hadir makhluk halus. 

2. Kelip-kelip


Kelip-kelip atau kunang-kunang mungkin dianggap sebagai binatang yang boleh menambah romantisme suasana. Serangga yang disebut fireflies ini merupakan serangga yang indah kerana dapat mengelipkan cahaya yang indah seperti bintang. Namun di balik keindahan itu, kunang-kunang punya mitos yang cukup menyeramkan. 

Kunang-kunang sering disebut sebagai kuku orang mati atau jelmaan iblis. Walaupun bentuknya sudah jelas sebagai serangga, namun kedipan lampu haiwan ini masih sering jadi soalan dan perdebatan di kalangan penyelidik. 

3. Ayam jantan


Di antara semua makhluk yang mengandungi mitos, mungkin ayam jago adalah salah satu yang mengandungi mitos paling baik. Anda mungkin selalu mendengar ayam berkokok. Namun bagaimana bila ia berkokok sebelum pagi hari alias di tengah malam atau awal hari jauh sebelum subuh? 

Konon menurut mitos pertama, apabila ayam berkokok sebelum waktunya, maka sedang ada gadis yang hamil di luar nikah. Namun hal tersebut mungkin tidak seberapa dipercayai berbanding dengan mitos kedua yang lebih bagus. Apabila anda mendengar ayam berkokok di tengah malam, sebaiknya anda berdoa kerana ayam tersebut sedang melihat malaikat.

4. Tokek 


Selain cicak, reptilia lain yang kurang disukai dan mengandungi misteri adalah tokek. Reptilia yang satu ini kononnya berkaitan dengan ilmu sihir. Malahan ada juga yang mengatakan bahawa tokek adalah binatang jelmaan jin atau syaitan. Mitos tokek tidak jauh berbeza daripada cicak. Apabila anda mendengar tokek berbunyi, khabarnya di tempat tersebut sedang diganggu makhluk halus. 

5. Anjing 


Anjing adalah salah satu binatang yang paling sering dijadikan peliharaan. Mungkin kita sering terhibur dengan tingkah laku anjing yang lucu, namun apabila anda mendengarnya melolong atau menyalak di tengah malam maka sebaiknya anda hati-hati. 

Bertentangan dengan ayam yang berkokok di tengah malam, bila anjing menyalak di tengah malam, maka itu boleh jadi bukan kerana ia melihat orang asing yang berniat jahat, melainkan boleh menjadi penggera akan kewujudan makhluk halus. 

6. Burung gagak 


Ada beberapa jenis burung yang menandakan sesuatu yang buruk tentang kematian dan serupa dengan makhluk halus. Burung yang pertama adalah burung hantu. Burung ini sering digunakan dalam filem seram dan dipercayai sebagai burung peliharaan hantu dengan sorot mata yang mengerikan dan dianggap sebagai simbol kematian. 

Burung lain iaitu burung dares dan burung gagak. Konon bila di rumah anda berkicau burung dares yang berputar-putar, maka hal itu menunjukkan akan ada orang yang meninggal dunia. Burung gagak juga dikhabarkan menjadi burung yang memberikan petanda buruk berkaitan kematian. 

7. Kucing hitam 


Di beberapa negara Eropah, kucing terutama yang berwarna hitam dianggap sebagai makhluk mistik. Ini kerana mereka percaya bahawa kucing adalah jelmaan ahli sihir. Banyak orang yang yakin bahawa kucing adalah haiwan pembawa sial walaupun beberapa kedai menggunakan simbol kucing dan memelihara kucing sebagai pembawa keberuntungan. Selain itu, kucing hitam yang melewati mayat dianggap sebagai petanda yang kurang baik.

Artikel Terkait

Content Champion at Media Asia Berhad.


EmoticonEmoticon