Thursday 5 October 2017

RM180 Juta Dibeku, Peter Anthony Orang Kanan Shafie Apdal Ditahan Reman SRPM! SIAPA SETERUSNYA?

Tags
Oleh Captain M

1. Setahun yang lalu Captain M sudah melaporkan rasuah Shafie Apdal dan kroninya termasuk Peter Anthony. Search google atau arkib blog anda akan menemuinya. Tahniah dan terima kasih SPRM.

2. Namun beberapa hari ini dari laporan media kecurian dana kementerian lebih RM150 juta akhirnya kepada pembekuan RM 151 juta 3 syarikat di Sabah melibatkan 9 akaun milik taikun nama "Mr Joseph" dan "Mr A" tambahan lagi RM 29 juta telah membawa kepada penangkapan Datuk Peter Anthony Naib Presiden Warisan. Esok Peter Anthony akan direman dan berpakaian "Lokap SPRM".

3. Rupanya gurauan pada 19 Ogos 2017 ketika Shafie Apdal berada di Sipitang dengan paradog berpakaian 'Lokap SPRM' adalah isyarat awal kepada penangkapan Peter Anthony dan boleh jadi tidak lama lagi Shafie Apdal. Warisan mengerah semua bahagian melaporkan kepada polis blog itu dan juga individu yang berkongsi berita itu. Sekarang apa sudah jadi? malu sendiri. Esok kamu bersolidaritilah untuk Peter Anthony di mahkamah. 

Antara berita yang pernah disiarkan oleh media massa

4. Jika syarikat dua taikun Sabah "Mr Joseph" dan "Mr A" boleh dibekukan wang mereka sehingga beratus juta pastinya syarikat Peter Anthony, Asli Jati Engineering Sdn. Bhd yang banyak mendapat projek KKLW bakal dibeku juga.

Mungkinkah peguam Peter Anthony ini juga bakal dipanggil? 

5. Siapa seterusnya esok dan akan datang? taukeh dan kontraktor sudah pasti ramai akan dipanggil menjadi saksi. Mungkinkah bekas pegawai KKLW, Norhartaty Rahmat bekas Timbalan Setiausaha Bahagian Infrastruktur KKLW dan bekas SUB Teknikal KKLW bakal ditahan juga?


6. Atau mungkinkah juga Mohd Ramzan Abdul Wahab bekas Ketua Angkatan Muda PKR Semporna sepupu Dato' Seri Shafie Apdal Presiden Parti Warisan bakal ditangkap juga? Mungkinkah adik-adik Shafie Apdal seperti Hj Hamid Apdal (projek paip) atau Yusof Apdal (Projek elektrik dan Solar). Atau mungkin Dato' Mohd Aziz Jamman anak saudara Shafie Apdal yang kini Ketua Wira Warisan pernah diberi hadiah kenderaan mewah 'hummer' dari kontraktor yang rapat Shafie Apdal.


7. Atas faktor kerahsiaan siasatan SPRM, Captain M simpan dulu nama 3 syarikat taikun yang dibeku SPRM RM 151 juta itu termasuk RM 29 juta yang terbaru. Biar SPRM tangkap dan tiada yang dapat lari. Peter Anthony sudah masuk ke kandang. Hanya menunggu Shafie Apdal saja lagi. 

8. Kepada Pengarah Komunikasi Shafie Apdal bekas kakitangan DBP yang jual buku pun tak laku kamu baca link kuasa menteri, pekeliling kerajaan di sini saja. Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri punya kuasa masing-masing dalam meluluskan kewangan. Yang kita bicarakan ialah peruntukan persekutuan dari Kementerian Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) yang dicuri Shafie Apdal ketika menjadi Menteri dan bukannya peruntukan kerajaan negeri. 

6 Oktober 2017

Artikel Terkait

Content Champion at Media Asia Berhad.


EmoticonEmoticon