Friday 24 March 2017

AWAS!! Cara Anda Membuka Penutup Tin Minuman Boleh Membahayakan Kesihatan Anda. Mohon Kongsikan Info Ini...Mungkin anda pernah terdengar berita tentang kematian yang disebabkan Leptospirosis. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, leptospirosis ialah “sejenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Leptospira yang menular kepada manusia melalui binatang seperti anjing, babi, tikus, arnab dan tupai, atau melalui penggunaan air yang tercemar olehnya.”


Penyakit ini juga boleh menjangkiti kita semua melalui tin minuman. Dan perkara ini tidak harus dipandang mudah kerana ianya boleh menyebabkan kehilangan nyawa. Cara anda membuka minuman dalam tin minuman turut memainkan peranan.

Menurut laporan yang dikongsikan laman web Brightside, selepas proses pembungkusan tin minuman dilakukan di kilang, tin tersebut akan diletakkan di atas lantai yang berdebu sebelum diedarkan ke pasar raya.

Dan walaupun setelah ianya dihantar ke pasar raya, tin minuman ini dibiarkan beberapa hari di rak barangan sebelum dibeli dalam masa beberapa minggu.

Demi kesihatan anda, sentiasa amalkan langkah-langkah yang digalakkan seperti di bawah ini:
  1. Sterilkan dan lap tin aluminium sehingga bersih.
  2. Jangan hanya lapkan dengan tisu sahaja kerana ianya tidak boleh menyingkirkan bakteria.
  3. Pastikan penutup tin minuman ditutup dengan sempurna. Jangan gunakannya jika anda menemui lubang atau jurang padanya.
  4. Jika tin aluminium dilihat mengembang, mungkin ianya petunjuk pensterilan yang tidak sempurna. Tin aluminium juga akan berkembang apabila terdapat lubang atau kemik kecil padanya.
  5. Jangan gunakan tin minuman yang didapati terdapat sebarang kerosakan padanya - sekecil mana sekalipun.
Pada dasarnya, walaupun tidak dapat dipastikan seratus peratus akan risiko kesihatan selepas penggunaan tin minuman aluminium, demi kesihatan dan keselamatan anda, anda perlu sentiasa membersihkan tin minuman yang dibeli sebelum anda meminum isinya.


Kerana kita tidak tahu berapa lama tin minuman itu disimpan, dan kita juga tidak tahu keadaan persekitaran tempat ianya disimpan sebelum dibeli, kita harus sentiasa berwaspada sebelum mengambil minuman yang dihidangkan di dalam tin.

Tentunya anda tidak mahu meletakkan bibir anda pada tin minuman yang dipenuhi bakteria, bukan?

Loading...

Artikel Terkait

Content Champion at Media Asia Berhad.


EmoticonEmoticon