Wednesday, 20 March 2019

Allah...Hargai Pasangan Anda Selagi Masih Ada...


"Puan, saya rasa elok saya rujuk puan ke hospital. Puan ke hospital kerajaan atau swasta?"

"Sekejap ya doktor, saya tanya suami saya dahulu," katanya lalu mengeluarkan telefon bimbit dari tas tangan.

Kelihatan dia tekan-tekan sesuatu di telefonnya, dan kemudian tak semena-mena merendahkan tangan ke riba dan tertunduk menangis.

Aku jadi cemas.

Wanita, ni datang ke klinik dengan aduan demam 3 hari, makan tak lalu, pening kepala, dan mula muntah-muntah. Aku syak dia kena denggi dan perlukan rawatan segera kerana keadaannya agak membimbangkan.

"Kenapa ni puan?" soal aku.

Selepas tu dia cerita dengan lebih jelas situasi dia.

Suami dia ni kerja oil & gas, dan syarikat di bekerja tu berpusat di KL. Jadi, wanita dah biasalah tinggal di JB seorang diri. Semua dia buat sendiri, uruskan sendiri, memang seorang yang isteri yang boleh berdikari.

Cuma, ayah dia pesan padanya supaya apa-apa keputusan yang dia buat, dia eloklah beritahu atau minta izin suaminya dahulu. Ayah dia kata, kalau masing-masing buat keputusan sendiri, tinggal sendiri-sendiri, apa yang tinggal dalam pernikahan mereka berdua?

Jadi, wanita ini, sebagai anak dan isteri yang patuh, akan menelefon suaminya setiap kali dia membuat sesuatu keputusan. Sehari biasanya 5 kali dia telefon.

"Kenapa puan tiba-tiba menangis? Suami tak benarkan pergi hospital ke?" tanya aku.

Wanita tu mengesat airmatanya dengan lengan baju dan dengan teresak-esak dia jawab "Suami saya dah tak ada, doktor."

Rupa-rupanya 2 hari lepas, semasa dalam perjalanan pulang ke JB, suaminya terlibat dalam kemalangan dan meninggal di tempat kejadian.

"Saya masih tak dapat yakinkan diri saya dia dah tak ada. Saya rasa macam dia masih ada." ujarnya lalu meletakkan telefonnya di atas meja, kemudian menekup muka dengan kedua-dua belah tangan.

"Bila saya lihat nama dia dalam telefon, baru saya teringat dia dah tak ada." ujarnya disebalik tekupan tangan di muka.

Aku jeling telefon dia di atas meja. Terpapar aturan buku telefon, dan nama yang dipilih adalah "Arwah Hubby". Aku tak pasti sama ada dia sengaja set nama suaminya dalam telefon dengan nama awalan Arwah atau bagaimana.

Aku tak tanya lanjut. Dalam keadaan begini, sukar untuk aku bertanya banyak soalan kerana bimbang ia akan menyakiti dia lebih lagi. Jadi aku terpaksa panggil waris yang mengiringi dia ke klinik.

Dia datang dengan ayahnya. Saya terangkan situasinya dan ayah wanita itu faham keadaan tersebut dan berhasrat bawa wanita itu ke hospital. Saya difahamkan, di rumah dia asyik menelefon nombor arwah suaminya dan bercakap seorang diri.

Selepas wanita itu keluar, aku terus menelefon isteri aku. Padahal aku nak makan burger yang dia tinggalkan untuk aku di dalam peti ais. Aku telefon dia untuk minta izin makan burger tu.

Aku telefon tu lebih kepada nak redakan hiba di hati aku sendiri. Betapa bertuahnya aku masih boleh telefon isteri aku. Masih boleh bercakap dengan dia. Dengar suaranya.

Hargailah pasangan kita ketika mereka masih ada. Bila buat apa-apa keputusan, berbincang. Bila nak buat sesuatu, minta izin. Kerana akan datang suatu hari, yang kita dah tak boleh buat itu semua.

Ketika itu, tinggallah kita sendiri untuk tentukan haluan kita.

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
Masih ada hiba bersisa di hati

(Video) 'MALAIKAT' Berjaya Dirakam CCTV.

Objek putih yang dirakam CCTV di halaman rumah Jasni. - Ihsan Dayang Noorazlina

KUCHING: "Saya menyimpan rakaman itu sejak kira-kira tiga tahun lalu kerana bimbang ada yang mempersendakan, tetapi selepas mendapatkan nasihat daripada mereka yang arif dalam hal agama, kini saya sedia mendedahkannya kepada umum," kata Jasni Ali Seman.

Pesara guru berusia 60 tahun itu berkata demikian ketika mendedahkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di rumahnya di Matang Jaya pada 2016.

Rakaman berdurasi 51 saat itu jelas memaparkan objek putih terbang di halaman rumahnya sebelum ia hilang.

Beliau berkata, sejak melihat rakaman itu, beliau bertemu dengan beberapa ustaz bertanyakan apakah sebenarnya objek itu.

"Kejadian itu dirakam selepas waktu subuh pada bulan Ramadan 2016 dan saya menyedarinya ketika meneliti rakaman CCTV yang saya lakukan setiap seminggu sekali," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Jasni berkata, selepas itu beliau bertemu dengan beberapa ustaz dan mereka menjelaskan ia adalah malaikat.

"Ustaz menasihatkan saya, sebagai orang yang beriman, kita harus percaya kepada malaikat dan ada sebab ia menunjukkan dirinya dalam rakaman CCTV itu.

"Pada mulanya, saya tidak berhasrat untuk menghebahkan kejadian itu, tetapi kini saya bersedia untuk sekadar berkongsi dengan orang ramai apa yang berlaku ketika bulan Ramadan itu," katanya.

Beliau berkata, selepas rakaman itu, beliau kerap memeriksa CCTV di kediamannya itu.

"Bagaimanapun, sehingga kini tiada lagi objek serupa yang dirakamkan," katanya. - Berita Harian

Objek putih yang dirakam CCTV di halaman rumah Jasni. - Ihsan Dayang Noorazlina



Loading...

Monday, 18 March 2019

Kawan, Engkau Tahukah Milik Siapakah Kereta-kereta Ini?


Sudah 5 hari pemilik-pemilik kenderaan ini meninggalkan kenderaan masing-masing di parkir masjid ini. Dan mereka tidak akan kembali untuk mengambilnya semula…

Beginilah keadaannya hari ini sebagaimana hari Jumaat lepas, hari penuh DUK4 bagi umat Islam seluruh dunia.

Mereka sedang berbahagia di alam lain…

Semoga Allah menggantikan Mus1bah yang melukakan hati setiap Muslim ini dengan sesuatu yang lebih baik sebagaimana kisah Ummu Salamah yang masyhur…

Ummu Salamah ketika beliau ditimpa musibah kehilangan suaminya yang tercinta, hingga beliau merasa tiada yang mampu menggantikan tempat suaminya yang sangat istimewa itu.

Namun melalui doa yang diamalkan ini, Allah telah memberi pahala atas kesusahannya dan telah menggantikan kesusahan beliau itu dengan yang lebih baik.. iaitu Rasulullah SAW sendiri sebagai suami barunya.

Doa Ditimpa Musibah (Doa Ummu Salamah)

Dari Ummu Salamah r.a. berkata, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda,

"Tidaklah seorang muslim itu ditimpa suatu musibah, kemudian ia mengucapkan إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ Inna Lillahi Wa Inna Ilaihi Raaji’un [QS 2:156]

(Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali) lalu ia berdoa..

اللهُمَّ أْجُرْنِي فِي مُصِيبَتِي، وَأَخْلِفْ لِي خَيْرًا مِنْهَا

Allahumma’Jurni Fii Musibati, Wa Akhlifli Khairan Minha

(Ya Allah, berilah aku pahala dalam musibahku ini dan berilah ganti yang lebih baik daripadanya)

Melainkan Allah SWT akan menggantikan baginya yang lebih baik daripadanya". (HR. Muslim)



Ya Allah, semoga engkau REDHA dan menerima mereka di sisimu sebagai golongan MUTTAQIN…

Loading...

Pengalaman Bermalam Di Teluk Batik Yang Membawa Padah.


#Dhia

Assalammualaikum. Aku perkenalkan nama aku Dhia. Kisah yang aku nak ceritakan ni adalah kisah yang aku alami sendiri. Semua nama yang diceritakan dalam kisah ni sudah diolah semula untuk mengelakkan kawan-kawan aku terbaca dan mengenang semula tragedi overnight kami. Maaf kerana cerita ini agak panjang sebagaimana panjangnya rasa malam yang kami lalui ni. Aku akan cerita dengan detail supaya korang faham situasi kejadian. Jangan risau, aku akan ceritakan sampai habis, tiada sambungan.

Aku Dhia, pada kisah ni terjadi, aku 21 tahun masa tu. Lebih kurang 6 tahun lepas. Aku perkenalkan kawan-kawan aku, Johan, Fizi, Acap, Ray, Maria, dan Una. Kami semua student sem akhir di salah sebuah universiti terkemuka di Perak. Kami semua ni student fakulti seni lukis dan seni reka. Kami adalah antara student-student yang tak dapat hostel, jadi kami terpaksa menyewa rumah di kawasan sekitar universiti kami. Menjadi kebiasaan setiap penghujung semester, sebelum masuknya musim cuti sem, student-student mesti nak habiskan masa melepak dengan kawan-kawan, termasuklah aku dan kawan-kawan aku, Apatah lagi, ini sem terakhir kami di sini (jika tak de kena repeat la), bermakna ini la sem terakhir kami dapat lepak dengan kawan-kawan. Aku ni serumah dengan Maria dan Una. Setaman dengan kami, Johan, Fizi, Acap dan Ray yang jugak serumah. Jarak rumah sewa kami tak jauh pun.

Satu petang tu masa kami tengah lepak di playground, Johan mencadangkan untuk kami overnight di mana-mana dan spend masa bersama memandangkan kami ada lagi seminggu je di kampus sebelum sem berakhir. Inilah jadinya bila duduk rumah sewa, tak ada pengawalan pak guard, ibu bapak, jadi aku, Maria dan Una ni bersetuju je walaupun kami ni sedar kami ni perempuan, tak patut merayau malam-malam, tapi nak buat macam mana, darah muda, ada ja yang nak dicubanya. Aku dan Maria ni jenis suka overnight lepak-lepak mamak, manakala Una pulak jenis kaki duduk rumah tapi entah kenapa kali ni dia bersetuju pulak nak join kita orang. Mungkin sebab kali terakhir untuk kami lepak kot. Setelah brainstorm punya brainstorm, budak-budak lelaki sepakat nak overnight di Teluk Batik.

Hari esok, kami berpakat untuk bertolak ke Teluk Batik dari rumah sewa. Jarak perjalanan dr rumah sewa, ada la dalam setengah jam hingga ke 45 minit. Teluk Batik ni adalah pantai paling terdekat dengan kampus kami. Tentu-tentu la korang semua boleh agak di mana kampus kami kan. Kami bertolak pukul 8 malam dengan menaiki 2 kereta sewa yang kami sewa semata-semata hanya untuk overnight. Membazir betul lah haiii… Kereta pertama, Johan drive, Acap di sebelah dan Maria di belakang. Dalam kereta aku, Ray drive, Fizi di sebelah, aku dan Una di belakang. Kami bahagikan macam tu supaya balance lelaki dan perempuan, risau kalau apa-apa terjadi di tengah jalan, kot kereta pancit ke, kene tahan dengan orang ke, ish mintak jauh lah.

Kami singgah di Jeti Lumut dulu untuk makan malam di kedai mamak area situ. Sebab kami tau, tiada apa di teluk batik pada waktu malam. Selesai makan dan bergelak ketawa, kami singgah di 7E untuk beli jajan. tiada apa berlaku pada masa ini, dengan penuh excitednya kami bergerak ke teluk batik. Sesampainya di sana, keadaan punya la gelap seolah-olah mati sunyi, tak ada apa-apa kedai yang bukak, mahupun sebarang manusia. Hanya deruan ombak deras dan bunyi cengkerik yang datang dari semak samun di mana-mana. kami parking berdekatan kedai makan yang gelita, hanya ada cahaya dari tiang lampu jalan. Ray mencadangkan kami mencari port yang sesuai untuk kami lepak. Port yang ada sikit cahaya lampu.

"Ha… tu tu… situ port baik tu", Johan menjerit sambil menunjuk ke arah laluan pejalan kaki yang bersebelahan dengan pasir pantai. Ada tiang lampu yang mempunyai cahaya samar-samar di situ. Kami bertujuh pun bergerak ke arah yang sama ke tempat yang Johan tunjukkan.

"Dhia, aku takut la.. gelapppp je.. kite lepak kat lumut je la. Ade kedai-kedai, tak de la sunyi sangat. Bukan apa, nanti tetiba ada ‘lebai putih’ pulak yang datang", Una bisik kat telinga aku. Lebai putih yang dimaksudkan tu pencegah maksiat. Aku tahu Una ni memang jenis tak biasa lepak tengah-tengah malam macam ni, kat tempat-tempat macam ni pulak.

"Kau jangan buat spoil mood Una.. nanti diorang semua bengang dengan kau. Kan dah plan nak lepak sini. Lagipun kita bertujuh, nak risau apa. bukan nya buat pape", jawapan yang aku rasa konfiden habis nak bagi kat Una. Una senyap lepas tu. Kami lepak di tebing laluan pejalan kaki, di bawah tiang lampu. Kami duduk dalam bulatan, ada yang menjuntaikan kaki di bawah tebing laluan, nak merasakan pasir pantai. Air kelihatan surut tapi bakal pasang dalam beberapa jam lagi.

Kami mulakan aktiviti overnight kami dengan bersembang dan bergelak ketawa tak ingat dunia. Sempat pula kami main true or dare, ada yang berceritakan kisah memalukan, dan ada pulak yang kena berdiri dan menari di dalam bulatan. Gelak punya gelak, Una bersuara…

"Dhia, teman aku gi cari toilet. Tak tahan la, sejuk". Aduhhh.. Una ni. Dia ni lah sejenis kawan yang dalam satu malam entah berapa kali nak masuk toilet. Tadi dalam perjalanan pun dah singgah. Kat kedai mamak pun dah. Kat sini pun dia nak cari toilet lagi. Aku malas nak banyak bunyi, aku mintak salah seorang budak lelaki temankan. Jadi, Acap volunteer nak temankan. Aku, Acap dan Una pun memusing nak mencari toilet. Kami ternampak public toilet dari jauh. Tapi kelihatan malam. Memandangkan aku rasa Una dah tak tahan sangat, dia redah je toilet tu. Aku dan Acap tunggu kat luar pintu toilet. Sesekali, Una bersuara untuk mengesahkan yang kami masih menemani dia. Risau gamaknya.

Jarak toilet ade la dalam 100 meter dari tempat lepak kami, bermakna kami lepak di hujung pantai, toilet tu pulak ada di sebelah lain. Dari nak berjalan kaki sambil mengikut persisiran pantai, ada la dalam 10 minit berlenggang. Angin malam makin kuat. Aku berjalan di tengah, Acap di kiri dan Una di kanan. Tiba-tiba aku rasa tangan Una mencengkam pinggang aku. Bila aku toleh ke Una, Una menunduk ke bawah sambil mencengkam lengan aku untuk berjalan lebih laju. Aku tak pula bertanya apa, aku hanya memikirkan yang Una ni penakut yang amat je. Yelah, kena lalu bawah2 tiang lampu yang samar, ada tiang lampu yang x bercahaya, keadaan depan yang samar-samar, dengan angin yang kuat, mana la dia tak takut.

Sesampainya di tempat lepak, aku tengok Fizi, Johan, Ray dan Maria tak ada di tempat lepak. Acap cuba call Johan nak mengesahkan, kat mana budak berempat ni. Kalau ke toilet, takkan la kami tak selisih. Kali pertama call, tak berangkat, kali kedua call, baru Johan angkat.

"Weh.. tunggu jap. Kitorang nak amik air botol dalam kereta. Tadi lupa nak bawak keluar." Menunggu punya menunggu, dalam 15 minit tak sampai-sampai jugak diorang ni. Aku suruh Acap call lagi. Tapi Acap tak nak, katanya "alah, diorang gi pusing-pusing amik angin kejap kot. Jap gi sampai la tu." Biasalah, lelaki.. sejenis kaum yang chill dan tak kesah..

Dalam minit ke 20, aku boleh nampak susuk mereka berlima berlari ke arah kami. Dengan keadaan tercungap-cungap, Ray dengan Johan…

"Wei, wei jom balik wei. Jom balik cepat. masuk dalam kereta". Kami bertiga blur dan Acap bertanya kenapa nak balik cepat. Jawab Johan dengan termengah-mengah,

"Jom, masuk je kereta, nanti-nanti je aku cerita". Kitorang tak banyak cakap, terus bergerak ke arah kereta, tapi kami bertiga seolah tertinggal di belakang sebab Johan, Fizi, Acap dan Maria macam berlari laju di depan. Aku pun terpaksa la berlari laju mengejar diorang. Dalam masa mengejar tu, mata aku tertoleh-toleh jugak kiri kanan, risaukan kot lebai putih mengejar kami ke. Dalam tertoleh-toleh tu, terpandang sesuatu dari arah kanan atas. Allah. Ada susuk putih yang berterbangan seiringan dengan kami. Aku alihkan pandangan aku ke depan. Pertama kali aku melihat dengan jelas, tidak la aku punya mata hijab terbuka. Tapi, pandangan yang aku lihat tadi buat jantung aku punya la laju berdegup dan makin laju aku lari sampai Una pun tertinggal di belakang. Terasa macam jauh pulak kami parking kereta. Aduh.. Kami masuk dalam kereta mengikut keadaan asal kami datang.

Ray cuba menghidupkan enjin kereta. Tak jadi apa. Kereta tak nak hidup, sedangkan kereta sebelah dah ready nak gerak. Una dengan peluh dan cuak, pegang lengan aku tapi tak bercakap apa-apa. Ray menyebut bismillahhhh….. enjin berjaya dihidupkan, dan kereta kami ready untuk keluar dari teluk batik. Keluar sahaja dari parking, di persimpangan pertama untuk belok ke kiri, mata aku tertoleh pulak ke arah satu pokok yang jauh sikit dari tiang lampu jalan. Disebabkan aku duduk di seat belakang, belah kiri dan pokok tu pulak di sebelah kiri, aku rasa aku seorang je yang fokus ke arah itu. Ada sekujur tubuh berbalut dan berikat longgar di tepi pokok. Aku pejamkan mata aku, kali kedua aku bukak mata, benda itu seolah melompat-lompat dan berlalu pergi. Allah… apa lagi ni. Kenapa dua kali ni…

Alhamdullilah, kami berjaya keluar dari kawasan Teluk Batik dengan selamat. Kami berbalas call dalam kereta dan decide untuk ke Lumut sahaja. Una bertanya apa yang sebenarnya berlaku, tapi soalan tak berbalas jawapan. Semua senyap. Sampai di Lumut, kami singgah ke kedai mamak 24 jam yang sama kami singgah sebelum ke teluk batik tadi. Adoi. terasa malu pulak, dalam satu malam, 2 kali lepak kedai yang sama sampai mamak yang amik order pun dah cam muka. Siap je order, Johan dan Maria mula bukak cerita.

"Tadi sebenarnya kitorang suruh gerak balik sebab masa kitorang dekat kereta nak amik air tu, si Fizi nampak benda. Benda putih duduk berdiri tegak kat tiang lampu depan kereta. Dia pegi tegur, dah semua pegi tengok benda tu. Dalam berapa saat, benda tu hilang. Kitorang terus decide nak balik. Tapi takde sape pun yang berani nak pergi gerak ke tempat korang untuk bagitau korang. Kitorang call-call korang, semua tak dapat. Tak tau la pasal apa. Kitorang duk tolak-tolak, semua tak nak pegi, tapi sebab risau gila benda tu datang lagi, semua lari ke tempat korang". Aku pandang ke Fizi. Senyap, pucat dan kaku je… Sambil mengangguk lemah. Sesekali Ray menenangkan Fizi. Aku agak Fizi ni adalah Una version perempuan je. Kami bertukar-tukar cerita tentang apa yang terjadi. Aku berceritakan tentang apa yang aku nampak, semua tergamam dan terkejut. Malah Una pun bercerita tentang apa yang dia nampak.

"Dhia, tadi kan.. masa aku tarik tangan kau.. sebenarnya sebab aku nampak ada benda tengah jalan sebelah Acap. Aku tak tau apa, tapi macam benda itam tak de muka, dia ikutttt je kita jalan dari toilet tu. Tapi bila sampai dekat tempat lepak tu, dia hilang." Acap rasa geram dengan Una sebab Una taknak bagitau awal-awal tadi. Dua-dua duk bertekak. Tiba-tiba aku teringat, masa aku nampak Ray, Johan, Fizi dan Maria berlari tu, kenapa aku rasa seolah ada 5 orang padahal diorang ni berempat je? Aku senyapkan saje hal tu, aku taknak menambah ketakutan diorang.

Jam beransur pukul 1.30 pagi. Lama jugak rupanya kami lepak. Kami bergerak balik ke arah rumah sewa. Untuk balik ke rumah sewa, kami kena melalui jalan yang gelap, sunyi, panjang dan tak banyak kereta. Sesiapa yang duduk di Perak ni, mesti tau jalan ke arah Lumut ni macam mana dia punya sunyi. Kami bergerak dengan kelajuan lebih kurang 80km/j. Tak nak laju sangat sebab takut tiba-tiba ada binatang melintas ke, dah la gelap kan. Kereta aku di depan. Tak berapa lama… Ray bersuara..

"Korang, aku rasa kereta ni macam taknak gerak je. Dah habis aku tekan. Macam tak laju-laju".

Bayangkan, gear dah masuk nombor 5, dah tekan habis laju, tapi kelajuan tetap sama je macam tu. Ray cuba turunkan gear, dari 5, ke 4, ke 3, ke 2, ke 1, kelajuan tetap sama, malah sampai makin slow, hampir ke 40km/j je. Kereta Johan kat belakang sampai dah hilang sabar nak follow kitorang, siap bagi lampu tinggi. Aku rasa Johan dah hilang sabar, mana taknya, kalau kayuh basikal lagi laju aku rasa. Aku tengok kereta Johan nak potong kami dari sebelah kanan. Jalan ni 1 lane je, jadi Johan kena cross masuk lane sebelah. Masa tengah potong tu, aku menoleh ke arah kereta diorang, mana la tau kot kot diorang ingat kitorang main-main ke..

Astaghfirullah, kenapa berdua. Siapa pulak yang duduk di sebelah Maria di seat belakang. Aku diamkan je sebab aku tengok Una dah mula risau. Memandangkan kami dah dipotong, kereta kami agak ketinggalan di belakang. Ray makin cuak. Kami bergerak dengan kelajuan macam tu hampir 20 minit. Aku sebenarnya dah rasa ada sesuatu yang menumpang di atas kereta. Tayar seolah-olah taknak pergi, ibarat disekat dari berpusing, sampaikan keluar bunyi “sreeeeetttttt” disebabkan geseran. Sampainya kami di kawasan bercahaya dan berlampu jalan, baru lah kereta kami terasa ringan. Una aku tak payah cakap la. Dah nak menangis aku rasa, lengan aku naik lebam sebab kena cengkap. Kami dalam kereta tak banyak cakap sebab masing-masing tengah cuba hadam apa sebenarnya yang berlaku.

"Cap, sampai kat Taman Maju nanti, singgah ler mana-mana mamak jap, aku tak nak kita semua balik dulu." Aku call acap sebab aku rasa seakan ada sesuatu yang tak kena. Ye la, kalau la kata benda tu ade ikut balik, tak ke naya. Sekurangnya kalau kami singgah di mamak, 'benda' tu boleh la drop by kat mamak dulu, tak de la dia nak ikut balik gamaknya. Firasat aku la.

Sampai kat mamak, dalam pukul 2.30 pagi, semua dah keletihan. 1 jam perjalanan, masa jadi panjang disebabkan kereta kami yang tak nak pergi laju. Itupun syukurlah tak terjadi apa-apa sepanjang perjalanan. Dekat sini, kami sambung lagi bercerita apa yang jadi. Kata Acap, kereta kami seolah ditumpang sebiji batu yang sangatlah besar di atas bumbung, batu tu tak nak bergerak. Sebab tu Johan cuba bagi high beam kat kitorang. Sembang punya sembang, bulu roma makin berdiri. Una tak sudah-sudah gelisah, semua bingung dengan kejadian malam ni.

"Orang-orang tua cakap kan.. kalau rasa ada benda tu ikut, kalau balik rumah, jangan terus masuk rumah, kene pusing taman dulu 3 kali, bagi ‘dia’ sesat dan pening." Fizi punya idea. Nak tergelak pun ada, tapi sebab masing-masing tengak cuak lagi, semua setuju je. Ape ke pelik la malam-malam kami tawaf taman perumahan kami 3 kali. Una dan Maria kata mereka masih tak sedap hati, jadi budak-budak lelaki bersetuju untuk temankan kami di rumah kami. Angin macam bertiup kuat malam tu, seolah-olah nak hujan, tapi tak hujan. Suasana jadi seram sejuk. Kami dapat rasakan sesuatu yang kami tak boleh nak gambarkan macam mana, masing-masing tak nak cakap apa-apa. Bayangkan kami punya takut sampaikan tiba je kat depan rumah sewa kami, kami bertujuh ni pegi tawaf pokok mangga depan pintu pagar kami. Ini semua Fizi punya pasal la..

"Aku rasa tak sedap hati la. Bagi nak kasi halau betul-betul, kita keliling la pokok ni 3 kali, mana tau dia dah tak nak ikut". Masing-masing punya la lurus, ikutttt je apa si Fizi ni cakap. Yelah, tengah seram sejuk, angin bertiup kuat kat luar, semua dah tak boleh nak fikir waras.

Kami masuk ke dalam garaj, kereta kami semua di luar rumah. Hujan turun selebat-lebatnya. Disebabkan garaj kami tempias dengan hujan, kami semua masuk ke dalam rumah dan duduk di ruang tamu. Pintu kami biarkan terbuka, takut pulak orang tuduh kami buat bukan-bukan, walaupun kami sebenarnya ketakutan. Budak-budak lelaki nak temankan kami sehingga azan subuh. Kami duduk di ruang tamu. Rumah kami tiada sofa. Cuma ada meja makan dan 4 buah kerusi makan di tepi dinding. Semua duduk di lantai kecuali Fizi yang berada di atas kerusi.

Tak sampai 10 minit kami duduk…

BANG!!!!!! Pintu rumah tertutup kuat seolah dihempas kuat. Aku dan Una terjerit sebab terkejut. Una dah mula nak menangis. Maria mula datang dan peluk aku. Kami bertiga duduk berpeluk lutut rapat-rapat. Tiba-tiba cawan kat dapur pecah dibaling ke dinding. Rumah kami ni tak ada divider, dari ruang tamu, boleh terus nampak ke dapur. Rumah sewa murah la katakan.. dari tempat kami duduk, kami boleh nampak kaca bertaburan di tepi dinding.

Una dah menangis.. "tolong weh.. tolong… aku nak balik.. aku nak mak ayah aku…"

"Aku rasa kita masuk kampus la malam ni, tak sedap la macam ni. Lantak la kalau pak guard tak bagi ke, nak marah ke, janji kita masuk jugak", idea Johan. Semua angguk setuju walaupun hujan kat luar tengah lebat dengan angin macam nak ribut. Johan bangun cuba nak bukak pintu, tapi walau ditarik sekuat mana pun, pintu tak nak terbukak. Semua menyaksikan kejadian tu, walaupun dengan bantuan Acap dan Ray, pintu masuk tak boleh terbuka, sedangkan tak berkunci. Una dah makin kuat menangis. Geram pun ada dengan Una ni.

Johan, Acap dan Ray duduk kembali. Kami duduk dalam bulatan, berdekatan antara satu sama lain sebab takut sangat-sangat. Fizi masih di atas kerusi, kaku, pucat dan bingung.
"Hoi makhluk! Kalau kau ada disini, berikan kami tanda. Aku tak nak kau main-main macam ni!", Johan memekik. Elok je Johan cakap macam tu, aku ternampak Ray yang duduk kat sebelah menggeliat memegang leher. Di belakang Ray aku nampak cahaya halus sepintas lalu dengan laju dan lesap macam tu je. Selang seketika, Maria menjerit. Katanya dicakar di bahu. Selepas Maria, turn aku pulak. Kali ni aku rasa cakaran halus di tengkuk. Bagaimana ‘benda’ tu boleh cakar dalam tudung aku pon aku tak tau. Cakaran halus yang pedih aku rasa.

Dalam 5 minit, Fizi kelihatan kejang di kerusi.
"Ggggggghhhhrrrrrrr…..", suara Fizi bertukar garau. Wajahnya bertukar pucat lesi, mata hitamnya melihat ke atas sampai dah tak kelihatan lagi, badannya mengejang keras, tangannya juga mengejang seolah ingin mencengkam sesuatu, Fizi membongkok seperti haiwan yang dengan kepala mendongak ke siling rumah. Fizi cakap sesuatu yang kami tidak tahu apa. Masing-masing menoleh sesama sendiri. Una dah berlari ke pintu sambil menangis pekik-pekik minta pintu dibukak. Malangnya apa yang jadi makin teruk. Maria menangis tak tentu hala, aku seakan mahu je teriak tapi perasaan ingin melepaskan diri lebih kuat dari perasaan nak menangis.

Lampu ruang tamu kami berkelip kelip. sekejap terpadam dalam 10 saat, kemudian menyala semula. berulang-ulang kali macam tu. Apabila terpadam, setiap kali tu jugak Maria dan Una menangis-nangis menjerit. Budak-budak lelaki panik tapi kami hanya mampu duduk di tepi dinding ketakutan. Melihatkan Fizi keras kaku begitu, kami makin menggigil. Fizi merangkak seperti binatang yang laju cuba mencengkam Acap. Elok sahaja bahu Fizi dicengkam Acap, Acap juga bertukar seperti Fizi. Membuatkan kami hilang pertimbangan, kami mengetuk-ngetuk tingkap, pintu dan segala yang ada mintak dibebaskan. Johan menjerit…

"Jangan ganggu kami la! Kau nak apa! Keluar kau dari sini". Serasanya 'benda' tu semakin marah. Banyak pinggan mangkuk di dapur yang berterbangan dan pecah bertaburan ke lantai. Apa yang aku ingat, ada cawan yang cuba dibaling ke arah aku, tapi sempat aku mengelak dalam samar-samar cahaya. Kaca pecah disebelah aku dan Maria. Lupa aku nak ceritakan. Rumah kami adalah rumah sebelah corner lot, sebelah rumah kami (rumah corner lot) dibiarkan kosong tanpa penghuni. Rumah sebelah kiri pula adalah rumah bujang lelaki, tetapi entah kenapa malam tu seperti tidak ada siapa menghiraukan kami yang menjerit macam nak gila. Mungkin kerana hujan lebat dan bagai nak ribut, suara kami tenggelam tak kedengaran.

Ray mengazankan rumah kami sekuat mungkin. Selesai sahaja azan, pintu rumah kami terbuka, lampu menyala seperti biasa, tetapi Fizi dan Acap masih seperti tadi. Mengeras kejang dan seperti haiwan. Kami berlima keluar dari rumah dengan Una yang menangis teresak-esak nak balik rumah keluarganya. Kami berbincang macam mana nak selesaikan hal ini. Maria offer diri untuk call seorang ustaz yang juga merupakan warden di kampus kami.

Selesai sahaja call, Maria bagitau yang Ustaz Arif akan datang dalam masa setengah jam. Jam masa tu dah pukul 4.00 pagi. Ustaz Arif sampai dalam pukul 4.30 pagi bersama-sama dengan dua warden perempuan yang juga merupakan pensyarah dari fakulti kami dan fakulti lain. Ini part yang aku rasa nak marah pun ada, tapi nak buat macam mana, keadaan tengah panik, aku pendam saja. Sesampainya Ustaz Arif di muka pintu rumah kami…

"Ya Allah, maksiat!!! Maksiat!!! Ini rumah siapa? Kenapa kamu semua lelaki semua bercampur di rumah ini?? Ini semua maksiat! Kamu nak jadi apa? Ini semua zina!". Tidak sedikit pun ayat Ustaz Arif yang aku lupakan pada malam tu. Kami ditempik dengan teguran sebegitu. Bukankah keadaan Fizi dan Acap masa tu lebih penting?

"Ustaz, ni rumah kami. Kami sebenarnya dari luar, tapi sebab rasa macam terbawak benda balik, kawan-kawan lelaki kami ni teman kami kat sini sampai azan subuh. Kami taktau macam mana boleh jadi macam ni", aku depan menjawab. Ustaz Arif membalas…

"Haaaaa… ini lah yang aku malas! Budak-budak sekarang semua tak guna, perangai mengalahkan setan! keluar bercampur lelaki perempuan lewat malam, bila dah jadi macam ni, baru nak panggil aku, maksiat, zina ni semua kau semua tak tahu ke? Kau semua ni fakulti apa? Biar aku report kat koordinator masing-masing! memalukan nama fakulti". Allah, tersentak aku dengan ayat Ustaz Arif. Sementara Ustaz Arif menegur kasar kami ni, tidak pun kakinya melangkah masuk, malah Ustaz Arif lebih fokus nak syarahkan kami yang kat luar ni.

Kami diarahkan untuk tunggu diluar manakala Ray dan Johan disuruh untuk membantu Ustaz Arif di dalam. Aku tidak tahu apa yang terjadi di dalam. Maria tunduk sugul di sebelah aku. Barangkali malu dengan Puan Masitah dan Puan Rozita agaknya. Puan Masitah bertanyakan macam-macam kepada kami. Una menangis tak henti-henti kepada kami. Dek kebendulannya, diceritakan semua yang terjadi kepada Puan Masitah dan Puan Rozita, bermula dari cerita kami overnight di teluk batik, sampai lah macam mana kami boleh jadi macam ni. Puan Masitah dan Puan Rozita berkali-kali menggelengkan kepala dan berkata,

"kamu semua ni cari nahas ni". Una masih menangis tak berhenti-henti.

Sebaik keadaan reda, Ustaz Arif dan Johan keluar dari rumah, Ray pula menjaga Acap dan Fizi yang nampak kelihatan di dalam. Johan nampak macam mengangguk-angguk di sebelah Ustaz Arif.

"Kau semua ni memang cari pasal. Kalau tau macam ni, aku tak nak datang tengok kau orang ni. haihhhhhh. Kau orang semua tunggu aku report kat koordinator. Ni kamu ni! (sambil tunjuk ke aku, maria dan Una yang menangis), dah tau perempuan, nak keluar malam! Patut jaga diri! Bukan buat benda bukan-bukan, melepak sampai lewat malam! haih!". Ustaz menempik kepada kami. Tersentap kami dengan teguran Ustaz Arif. Memang salah kami.

Ustaz Arif balik bersama Puan Rozita dan Puan Masitah. Sebelum balik, dia berpesan kepada budak-budak lelaki supaya balik rumah terus, jangan lama-lama di rumah kami. Mengundang fitnah katanya. Tak lama lepas Acap dan Fizi mampu bangun dan berdiri, mereka balik ke rumah mereka. Tinggallah aku, Maria dan Una. Sejujurnya kami masih merasa saki baki seram di dalam rumah kami. Melihatkan keadaan rumah yang tunggang langgang, kami jadi tak berani nak masuk ke bilik masing-masing. Kami terlelap di ruang tamu bertiga.

Siang harinya kami mengemas rumah yang dah seperti kapal karam. Banyak kaca bertaburan, langsir bilik yang tertanggal dan kerusi yang tunggang terbalik. Aku ingat lagi, 3 hari selepas kejadian malam tu, aku sering merasa takut untuk mandi. Aku rasa macam ada sesuatu yang tengah perhatikan aku. Malah kalau tidur dalam bilik sorang-sorang pun, aku rasa macam aku ber’teman’. Aku ada cerita kepada Maria, rupanya Maria merasakan benda yang sama. Kami sepatutnya habis sem dalam masa seminggu lagi. Waktu itulah sepatutnya kami berpindah keluar dari rumah ini.

Tetapi, belum sampai seminggu, keluarga Una dah datang mengambil Una dan membawa Una pergi. Aku ada tanya pada Una, kenapa dia tak tunggu sampai hari majlis perpisahan di fakulti, dia jawab "aku ada hal Dhia." Tapi Una kelihatan lain. Lepas dari kejadian malam tu, Una tak banyak cakap, selalu duduk sorang-sorang dalam rumah. Kalau diajak pergi keluar makan sama pun, dia taknak. Selalunya Una bukan macam tu. Una ni jenis penakut tinggal sorang-sorang kat rumah. Tapi waktu-waktu terakhir ni berbeza.

Malam terakhir sebelum keluarga Una datang ambil dia tu, aku nampak Una duduk di depan muka pintu dengan pintu terbukak luas, memeluk lutut sambil duduk tegak memandang ke luar rumah, pada pukul 3 pagi. Ya, pukul 3 pagi. Aku taknak tanya apa-apa dah semenjak kejadian malam tu sebabnya kami tak nak mengungkit balik apa yang dah jadi. Hari terakhir Una di rumah, ketika keluarganya menolong mengangkat barang keluar dari rumah, aku sempat bertanya kepada mak Una, kenapa awal sangat ambil Una. Tahu apa mak dia jawab?

"Una telefon mintak ambil. Dia dah tak tahan". Mulut aku ni gatallll sangat nak tanya "tak tahan apa" tapi tak tau kenapa tak terkeluar rasanya. Aku diamkan terus macam tu. Aku bagitau pada budak-budak lelaki yang lain pasal hal ni, semua kelihatan pelik. Itu lah hari terakhir aku melihat wajah Una.

Inilah kisah yang aku ingat sampai bila-bila. Kisah yang memisahkan aku dan Una, kawan serumahku. Sampai sekarang, tak ada sesiapa antara kami yang berjaya contact Una. Masa waktu ni, friendster adalah medium social media yang tengah trend. Kami semua berhubung menggunakan friendster. Tetapi lepas Una balik, friendster Una tak lagi aktif sehinggalah sekarang. Aku ada bertanyakan pada kawan-kawan yang mengenali Una, dimanakah dia sekarang. Tidak ada jawapan yang pasti pernah aku dapat. Sehinggakan sewaktu kami nak sambung degree, Una tak mendaftar sambung. Kami tak pernah tahu ke mana Una walaupun Una pernah bagitahu yang dia mahu sekelas dengan aku dan Maria masa degree nanti.

Sekiranya ada kawan-kawan aku yang terbaca dan tahu aku tengah bercerita tentang mereka ni, aku haraplah sangat yang kita semua dapat berjumpa lagi dan aku harap Una ada pada masa tu... dalam keadaan yang baik.

Wallahualam…

Kredit

Sambungan Video Tangkapan Jufazli Shi Pula Kini Tersebar.


Sambungan kepada video tangkapan Jufazli Shi Ahmad, pula kini tersebar.

Video berdurasi 27 saat itu menunjukkan seorang wanita yang dipercayai saudara kandung Jufazli memeluk erat tubuh Jufazli bagi menghalang beliau dari ditahan oleh pihak polis.

***Scroll ke bawah untuk tonton video.

Dalam video itu, dapat didengari percakapan pihak polis yang berkata ia cuma penahanan, dan Jufazli boleh mencabarnya di mahkamah manakala Jufazli berkeras tidak mahu memberikan kerjasama.

Berikut merupakan beberapa transkrip yang dapat didengari dari video terbabit:

"Anda boleh mencabar penahanan ini di mahkamah. Kami cuma mahu menahan anda.." - pihak polis.

"Tidak! Tidak. Saya mahu lawan sekarang. Saya tahu perlembagaan persekutuan. Saya tidak akan tunggu mahkamah" - Jufazli.

"Aku takkan lepaskan (Jufazli)! Allahuakbar!" - Wanita dipercayai saudara kandung Jufazli.

Pada 16 Mac lepas, Jufazli menyiarkan secara langsung 'drama' penahanan beliau melalui akan facebooknya. Dalam video tersebut, beliau mendakwa penahanan beliau itu adalah kerana Dr Mahathir takut dengan beliau.

Walau bagaimanapun, video tersebut terhenti sebaik sahaja pihak polis bertindak untuk menahan beliau setelah hampir satu jam tertangguh oleh kerana Jufazli enggan memberikan kerjasama dengan memberikan alasan tiada waran tangkap.

Sementara itu, DAP Sabah menafikan bahawa Jufazli Shi Ahmad merupakan ahli DAP, lapor Borneo Post. Menurut setiausaha DAP Sabah, Chan Foong Hin, Jufazli sebelum ini memang ada memohon untuk menjadi ahli pada 2017, tetapi permohonan beliau tidak pernah diluluskan.

FMT melaporkan pada 2017 bahawa permohonan Jufazli untuk menyertai DAP sebagai ahli seumur hidup diserahkan kepada Lim Kit Siang.


Pada 9 November 2016, Jufazli pernah ditahan selama seminggu dan disiasat kerana memfitnah, menghasut dan kesalahan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia.

Penahanan beliau ketika itu turut dikritik oleh Syed Saddiq.


Walaubagaimanapun, penahanan Jufazli kelmarin tidak mendapat sebarang respon dari Syed Saddiq yang kini sudah menjadi menteri.

Pada PRU ke 14 lepas, Jufazli Shi Ahmad bertanding sebagai calon Bebas untuk Dun Tanjut Papat tetapi tewas, malah kehilangan deposit kerana cuma mendapat 533 undi.


Beliau popular di akaun facebooknya dengan melalui vlog yang kerap mengkritik dan menghina pemimpin politik negara.

Video terbabit:



Sumber

Saturday, 16 March 2019

Senarai 50 Orang Terkaya Di Malaysia 2019.


Ini adalah senarai individu / orang terkaya di Malaysia bagi tahun 2019 yang dikeluarkan oleh Forbes dalam senarai Malaysia’s 50 Richest.

Dibawah ini kami kongsikan senarai 50 individu / orang terkaya di Malaysia dengan nilai bersih dalam dolar Amerika yang dikongsikan oleh Forbes baru-baru ini.

Orang terkaya paling muda di duduki oleh Anthony Tan, 37 dengan nilai 380 juta usd manakala dari statistik punca kekayaan yang tinggi dari bidang Hartanah.

Senarai 50 Orang Kaya Malaysia 2019


Rujukan: Forbes, Buletin Utama

Friday, 15 March 2019

Setelah 56 Tahun DIJAJAH, Sabah Dan Sarawak BUKAN Lagi Bertaraf Negeri Seperti Negeri-negeri Di Tanah Melayu.


Pembentukan Malaysia bermula selepas termeterainya Perjanjian Penubuhan Persekutuan Malaysia yang ditandatangani oleh wakil kerajaan British, Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak pada 16 September 1963.

Di bawah perjanjian tersebut, Sabah dan Sarawak sepatutnya dianggap sebagai 'rakan kongsi' bersama Persekutuan Tanah Melayu dan bukannya sebagai sebuah 'negeri baru' yang sama taraf dengan negeri-negeri di Tanah Melayu.

Maka, ahli kabinet telah memutuskan untuk meminda Perkara 1920 Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu dengan objektif mewartakan semula kedudukan Sabah dan Sarawak sebagai ‘rakan kongsi’ dengan kedudukan yang sama seperti Tanah Melayu.


Menteri Undang-undang, Liew Vui Keong menyatakan bahawa, Sabah dan Sarawak tidak akan dikenali sebagai sebuah ‘negeri’ lagi selepas perlembagaan dipinda dan rang undang-undang bagi pindaan ini akan dibentangkan di Dewan Rakyat bermula Isnin lalu.

"Ia memerlukan majoriti dua pertiga untuk diluluskan. Pemerintahan Pakatan Harapan kini mempunyai 135 anggota Parlimen, termasuk sembilan dari Warisan dan satu dari Upko. Bagi meraih dua pertiga sokongan majoriti, kita memerlukan sekurang-kurangnya 148 Ahli Parlimen."

Zainnal Ajamain, aktivis hak asasi Sabah berkata bahawa negeri-negeri di Tanah Melayu tidak boleh meminta hak yang serupa dengan Sabah dan Sarawak kerana tidak terlibat dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).


"Ia (Malaysia) bertujuan untuk menjadi sebuah negeri persekutuan bersama Singapura, Sabah dan Sarawak sebagai bahagian yang sama dengan Tanah Melayu."

Sekiranya pindaan itu berjaya dan diluluskan oleh Parlimen, kuasa autonomi akan dikembalikan semula kepada Sabah dan Sarawak.

Sehingga kini, Malaysia terkenal sebagai negara yang mempunyai 14 negeri termasuk Borneo, iaitu Sabah dan Sarawak. Sikap toleransi dan saling memahami memainkan peranan penting dalam mewujudkan sebuah negara yang aman, makmur, dan sejahtera buat semua.

Loading...

Wednesday, 13 March 2019

MA63: Pelanggaran Tanah Malaya Terhadap Hak Sabah Dan Sarawak.


Apa itu MA63? Mengimbas sejarah lalu, perisytiharan penubuhan Malaysia sebenarnya adalah hasil daripada satu perjanjian iaitu MA63 antara Persekutuan Tanah Melayu, United Kingdom, Sabah (North Borneo), Sarawak dan Singapura yang telah bersetuju untuk membentuk negara baharu yang bersatu dinamakan Persekutuan Malaysia. Peristiwa penting itu berlaku pada tanggal 9 Julai 1963.

Persetujuan untuk bergabung telah direncana secara tertib dengan mengambil kira laporan Suruhanjaya Cobbold yang telah ditugaskan membuat tinjauan pendapat dalam kalangan penduduk Sabah (North Borneo) dan Sarawak.

Jawatankuasa Antara Kerajaan Mengenai Malaysia juga telah ditubuhkan pada tahun 1962 dengan penyertaan wakil-wakil dari Tanah Melayu, Sarawak, Sabah (North Borneo), Singapura dan Britain untuk berunding perkara-perkara berkaitan penubuhan Malaysia.

Secara keseluruhannya, kira-kira 80 peratus penduduk Sabah (North Borneo) dan Sarawak telah bersetuju terhadap gagasan Malaysia dan perkara itu disahkan oleh wakil Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu iaitu Lawrence Michaelmore.

Penyertaan kedua-dua negeri terbabit bagi pembentukan Malaysia telah menyaksikan kandungan-kandungan dalam MA63 diterima dalam Perlembagaan Persekutuan. Secara tidak langsung, ia memberi ciri-ciri unik terhadap Sabah (North Borneo) dan Sarawak yang membezakannya dengan negeri-negeri lain.

Sandaran

Selain itu, dua dokumen yang sentiasa dijadikan sandaran untuk rujukan hak Sabah dan Sarawak ialah Perkara 20 Sabah dan Perkara 18 Sarawak yang merupakan tuntutan-tuntutan untuk menjaga kepentingan rakyat di kedua-dua negara berkenaan. Antaranya ialah hal berkaitan kuasa imigresen dan perkhidmatan awam, kewarganegaraan, bahasa dan perwakilan di Persekutuan.

Bagaimanapun, beberapa perkara masih lagi berbangkit sehingga kini berikutan terdapat kandungan perjanjian bersejarah itu dikatakan tidak dilaksanakan sepenuhnya.


Paling kontroversi ialah mengenai hasil bumi terutamanya hak Sabah dan Sarawak terhadap hasil semulajadi serta hasil minyak dan gas yang didakwa tidak selaras dengan semangat Perjanjian Malaysia 1963.

Selain itu, kedua-dua negara itu juga menuntut lebih banyak kuasa autonomi dengan penurunan kuasa daripada kerajaan Pusat kepada kerajaan Sabah dan Sarawak dalam perkara membabitkan hak tadbir urus, pembangunan prasarana dan industri serta pembangunan pendidikan dan sumber manusia.

Perkembangan terkini menyaksikan banyak isu pertembungan mengenai hak-hak berkenaan antaranya penubuhan syarikat minyak dan gas iaitu Petroleum Sarawak Berhad (Petros) yang berhasrat mengambil alih kuasa kawalan ke atas sumber petroleum di negara itu.

Dalam hal ini, banyak suara yang menuntut Sarawak dan Sabah sepatutnya mendapat royalti minyak yang lebih tinggi sehingga 20 peratus berbanding 5 peratus yang diterima ketika ini.

PELANGGARAN MA63

Seorang aktivis Perjanjian Malaysia mendakwa sekurang-kurangnya 50 pelanggaran Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) telah dilakukan sejak Malaysia ditubuhkan. Beliau berpendapat kerajaan Sabah dan Persekutuan tidak berminat untuk menyelesaikan pelanggaran yang dilakukan.

Jawatankuasa demi jawatankuasa telah ditubuhkan dan perbincangan demi perbincangan telah dibuat namun, perkara 8 Perjanjian Malaysia 1963 memerlukan jawatankuasa atau perbincangan dilakukan dengan Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu.

Pelanggaran pertama Perjanjian Malaysia 1963 yang dimaksudkan adalah bersabit dengan Minyak dan Gas Sabah dan Sarawak.

Dalam topik ini beberapa pelanggaran telah dilakukan ke atas Perjanjian Malaysia 1963 melalui Akta yang tidak sah atau Akta diluluskan oleh parlimen yang melanggar perlembagaan itu sendiri.

Tambahan pula kuasa-kuasa Sabah dan Sarawak diambil walaupun dilindungi oleh Laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan, Perjanjian Malaysia 1963 dan Perlembagaan Persekutuan.

RAKYAT MENGHAKIMI KERAJAAN

Dalam topik minyak dan gas, Perjanjian Malaysia 1963 telah dilanggar beberapa kali melalui beberapa Akta yang tidak sah namun diluluskan oleh parlimen. Terdapat juga Akta yang melanggar perlembagaan.

Mari kita sama-sama lihat sama ada Hak Sabah dan Sarawak diambil dengan tidak sengaja dan berani kerajaan Persekutuan memulangkan apa juga yang TERAMBIL sebelum ini.


PELANGGARAN PERTAMA MA63: AKTA PERLOMBONGAN PETROLEUM 1966

Deklarasi Darurat di Sarawak pada tahun 1966 memberikan alasan untuk parlimen meluluskan Akta Pelantar Benua 1966 dan Akta Perlombongan Petroleum 1966.

Namun, pemimpin Kuala Lumpur baru sedar bahawa mereka dan parlimen tidak berkuasa ke atas Sabah dan Sarawak seperti mereka berkuasa ke atas 11 negeri di Tanah Melayu. ( Sabah dan Sarawak berstatus negara mengikut MA63)

Kuala Lumpur tidak boleh menguatkuasa Akta Pelantar Benua 1966 atau Akta Perlombongan Petroleum 1966 di perairan Sabah dan Sarawak.

Ini kerana perairan wilayah Sabah dan Sarawak ditentukan oleh Mahkota British melalui Perintah dalam Majlis (Order in Council) pada tahun 1954 lagi.

Peluang mereka diperolehi pada tahun 1969 dengan tercetus rusuhan kaum di Kuala Lumpur dan perisytiharan Darurat di seluruh negara.

Pada waktu ini, PM Tun Razak telah mewartakan Akta Pelantar Benua 1966 dan Akta Perlombongan Petroleum 1966 untuk dikuatkuasakan di Sabah dan Sarawak.

Di samping itu, Tun Razak telah membuat Ordinan Darurat (Perintah Penting) No. 7 1969 di mana semua perairan wilayah di Malaysia dikurangkan kepada 3 batu nautika.

Sebelum ini, perairan wilayah Sabah dan Sarawak yang berdasarkan definasi pelantar benua di mana UNCLOS menentukannya tidak lebih daripada 350 batu dari persisir pantai.

Akta Pembangunan Petroleum 1974

Selepas mengurangkan perairan wilayah kepada 3 batu nautika, Tun Razak turut menggunakan Akta Pelantar Benua 1966 untuk mengambil alih apa sahaja yang berada di luar 3 batu nautika menjadi milik Kerajaan Persekutuan.

Beliau kemudiannya mewujudkan Akta Pembangunan Petroleum 1974 untuk memindahkan apa sahaja di luar 3 batu nautika kepada Petronas. Beginilah bagaimana usaha licik rompakan hak dan harta Sabah dan Sarawak pada tahun 1969.

Akta Pelantar Benua 1966 dan Akta Perlombongan Petroleum 1966 tidak lagi dikuatkuasakan di perairan Sabah selepas November 2011.

Perkara ini telah disahkan oleh Ketua Menteri Sabah sendiri ketika menjawab soalan ADUN Kapayan (Edwin Bosi) pada tahun 2014.

Lulus Akta Bercanggah Dengan Perlembagaan

Akta Pembangunan Petroleum 1974 juga didapati tidak sah kerana Seksyen 4 melanggar Perkara 112C(4)(b) Perlembagaan Persekutuan. Ini disebabkan Seksyen 4 memperuntukkan hanya bayaran tunai dan bukannya royalti.

Sementara Perkara 112C(4)(b) mengatakan parlimen tidak boleh membuat undang-undang menafikan Sabah dan Sarawak daripada mengenakan royalti.

Perkara 112C(4)(b) adalah sebahagian daripada Annex A Perjanjian Malaysia 1963 yang dimasukkan ke dalam Perlembagaan Persekutuan. Ini jelas parlimen telah meluluskan Akta yang bercanggah dengan perlembagaan.

Namun pemimpin Putrajaya akan mengatakan mereka tidak menafikan bayaran royalti hanya perkataan royalti tidak disebut dalam Sekysen 4.

Ini bererti Perjanjian yang ditandatangani oleh Kerajaan Sabah dengan Petronas pada 14 Jun 1976 adalah juga tidak sah.

Ini kerana Akta yang memerlukan perjanjian ini sudah tidak sah. Apabila Akta Pelantar Benua, Akta Perlombongan Petroleum 1966 dan Ordinan No.7 1969 tidak lagi berkuatkuasa di perairan Sabah dan Sarawak, parlimen bergegas meluluskan Akta Wilayah Laut 2012 atau Akta 750.

Akta 750 ini pula tidak boleh dikuatkuasakan di perairan Sabah dan Sarawak kerana Akta Pelantar Benua 1966 dan Akta Perlombongan Petroleum 1966 sudah tidak lagi berkuatkuasa di Sabah dan Sarawak selepas 2011.

Akta 750 Tidak Sah
Ini telah disahkan oleh Ketua Menteri ketika itu di Dewan Undangan Sabah pada tahun 2014.

Di samping itu, Akta 750 melibatkan perubahan sempadan dan ini memerlukan persetujuan Sabah, Sarawak dan juga Majlis Raja-Raja.

Ini semua tidak diperolehi sebelum rang undang-undang ini dibentangkan di parlimen.

Seksyen 3(3) Akta 750 pula mengambil kuasa Negeri iaitu kuasa ke atas tanah dan haknya yang diberikan oleh Mahkota Ratu British melalui Perintah dalam Majlis 1954, Kuasa Negeri seperti yang di peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan di bawah Jadual 9 Senarai Undangan - senarai kuasa Negeri.

Ini menjadikan Akta 750 tidak sah. Maka bagaimana Akta 750 berkuatkuasa di perairan Sabah dan Sarawak? Adakah ini yang dimaksudkan oleh Putrajaya sebagai "sengaja dan tidak diketahui?"

Ternyata ini bukan satu kesilapan tetapi ini disengajakan yang dimulakan oleh Tun Razak sendiri.

Hanya mereka yang jahil, buta mata dan hati tidak dapat melihat bagaimana Kuala Lumpur dan seterusnya Putrajaya mengambil kekayaan dari Sabah dan Sarawak dengan melanggar apa juga yang dijanjikan dalam Perjanjian Malaysia 1963 dan apa juga yang tertulis didalam perlembagaan.

PELANGGARAN KE-2 MA63: DUTI IMPORT DAN CUKAI EKSAIS BARANGAN PETROLEUM

Sebelum Januari 2000, setiap produk petroleum yang diimport ke Sabah dan Sarawak mempunyai duti import dan cukai eksais. Pendapatan ini diperuntukkan dalam Jadual 10 Bahagian V item 1 sebagai Sumber Tambahan Hasil yang diberikan kepada Sabah dan Sarawak dalam perlembagaan mengikut ketetapan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Perkara ini masih wujud didalam perlembagaan tetapi apabila kita melihat anggaran belanjawan Sabah di bawah kepala 62202 Duti Import untuk Produk Petroleum dan Sub-head 62203 Eksais Duti pada Produk Petroleum, kita dapati ia hanya anggaran token berjumlah RM10.00, kata Zainnal Ajamain Pengerusi Pertubuhan Generasi Anak Sulung Sabah atau pendeknya FIRSTBORN.

Disamping itu, di bawah kepala 82104 Anggaran Belanjawan Sabah, terdapat tajuk Pemberian Gantian Duti Import/Cukai Eksias untuk petroleum dan ini diberikan oleh Kerajaan Persekutuan kepada Sabah pada kadar tetap RM120 juta setahun.

Jumlah ini tidak berbaloi jika dibandingkan dengan jumlah kutipan yang dibuat oleh Kerajaan Pusat keatas pengguna produk petroleum di Sabah.

Angka ini mungkin hanya diberikan untuk menepis soalan mereka yang mula melihat Jadual 10 Bahagian V item 1 perlembagaan Persekutuan.

Dalam pembentangan pindaan Akta Jualan 1972 pada tahun 1999, YB Gaya meminta Parlimen supaya status quo dari segi pendapatan ke Sabah dan Sarawak dikekalkan.

Beliau menyatakan pada masa itu Sabah mengutip RM200 - 300 juta setiap tahun dari sumber ini.

Parlimen Tidak Boleh Membuat Pindaan

Beliau juga dipetik menyebut bahawa Sabah mempunyai Cukai Jualan di Sabah dan ini tidak sama dengan Cukai Jualan Persekutuan namun, di hujung pembentangannya beliau menyokong pindaan yang akan dibuat kepada Akta Cukai Jualan Persekutuan 1972.

Daripada kenyataan ini, kita dapat melihat bahawa terdapat dua jenis Cukai Jualan, satu Cukai Jualan Persekutuan dan satu lagi Cukai Jualan Negeri (ini hanya terhad kepada Sabah dan Sarawak).

Pindaan Akta Cukai Jualan 1972 Persekutuan (pindaan) 1999 tidak pernah mendapat persetujuan daripada Sabah dan Sarawak.

Sepatutnya Sabah dan Sarawak dibawa berbincang oleh Kerajaan Persekutuan kerana perkara ini adalah sebahagian daripada Perjanjian Malaysia yang telah di persetujui oleh parlimen Malaya dan dimasukkan ke dalam perlembagaan Persekutuan pada 20 Ogos 1963.

Tanpa persetujuan Sabah dan Sarawak ternyata ini satu lagi pelanggaran Perjanjian Malaysia 1963 sekali gus ia pelanggaran terhadap Jadual 10 Part V item 1.

Pelanggaran seperti ini pula tidak bererti parlimen boleh membuat pindaan tersebut sesuka hati mereka dan secara automatik mengambil alih Duti Import dan Duti Eksais ke atas produk petroleum daripada Sabah dan Sarawak.

Siasatan lanjut ke atas perkara ini mendapati bahawa perubahan ini telah dilakukan pada tahun 1999 apabila kerajaan pusat meminda Akta Cukai Jualan 1972.

Sebab utama yang diberikan adalah untuk memenuhi keperluan AFTA atau Kawasan Perdagangan Bebas Asean.

Sebenarnya AFTA tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan penipuan oleh Kerajaan Pusat.

Skim Common Effective Preferential Tariff

Kita dapati tujuan pembentangan rang undang-undang Akta Cukai Jualan (Pindaan) 1999 adalah seperti berikut:

"Rang Undang-undang Akta Cukai Jualan (Pindaan) 1999 ini adalah bertujuan untuk meminda Akta Cukai Jualan 1972 selepas ini disebut Akta 64, bagi maksud untuk membolehkan pengenaan cukai jualan kepada kadar spesifik ke atas barangan petroleum.

"Untuk memenuhi komitmen Malaysia mengenai perjanjian kawasan perdagangan bebas Asean di bawah Skim Common Effective Preferential Tariff (CEPT), cadangan berkaitan produk petroleum ialah supaya duti import dan duti eksais atasnya dimansuhkan terus dan sebagai ganti barangan ini dikenakan cukai jualan spesifik pada kadar yang sama dengan kadar duti import dan duti eksais yang dimansuhkan itu supaya kehilangan hasil dapat dielakkan."


Timbalan Menteri Kewangan [Dr Haji Shafie bin Haji Mohd. Salleh] extract from page 58 of the Malaysia parliamentary Hansard dated 23 December 1999.

Apa yang dimaksudkan di sini ialah untuk memenuhi keperluan AFTA di bawah bawah Skim Common Effective Preferential Tariff (CEPT), Malaysia mesti menghapuskan skim Duti Import dan Cukai Duti.

Sebagai penggantinya, Malaysia akan memperkenalkan rejim Cukai Khusus supaya tidak akan kehilangan hasil daripada Duti Import dan Duti Eksais ke atas produk petroleum kepada kerajaan.

Ini tidak bererti apabila skim Duti Import dan Duti Eksais dihapuskan dan diganti dengan rejim Cukai Khusus maka pendapatan Sabah dan Sarawak juga dihapuskan.

Perjanjian yang telah dimasukkan di dalam perlembagaan, walau apa pun tajuk yang digunakan maksudnya adalah sama dan sepatutnya dipertahankan - ini disebabkan Sabah dan Sarawak bukan saja pengeluar minyak mentah terbesar di negara ini malah mereka juga menggunakan bahan api daripada petroleum ini.

Pembayaran Grant Tetap

Ini terang dan jelas satu diskriminasi terhadap Sabah dan Sarawak didalam pemerintahan negara.

Dalam konteks ini, Sabah dan Sarawak juga tidak sepatutnya kehilangan pendapatan daripada sumber Duti Import dan Duti Eksais.

Ini kerana Kerajaan Pusat sengaja mengabaikan fakta bahawa Sabah dan Sarawak juga mempunyai kuasa keatas Cukai Perkhidmatan dan Jualan.

Jika Kerajaan Pusat jujur dan ikhlas serta prihatin terhadap perkara ini, maka sudah tentu tidak ada alasan bagi Sabah atau Sarawak menuntut bayaran balik disebabkan kehilangan pendapatan.

Kerajaan Pusat pula akan menggunakan alasan bahawa mereka tidak mengambil sumber pendapatan ini dari Sabah kerana Kerajaan Pusat hanya memenuhi keperluan AFTA dan Sabah diberikan pembayaran grant tetap untuk mengganti kehilangan daripada sumber ini namun apa yang diganti tidak berbaloi.

Kesimpulannya, kita dapat melihat bagaimana Sabah dan Sarawak telah ditipu dengan menggunakan alasan memenuhi keperluan AFTA, pemberian tetap bukan sebagai ganti namun digunakan sebagai alasan untuk merampas hak Sabah dan Sarawak walaupun telah diperuntukan didalam perlembagaan dan Perjanjian Malaysia 1963.

Kerajaan Pusat menggantikan Duti Import dan Duti Eksais dengan mengenakan Cukai Khusus ke atas produk petroleum.

Kerajaan Pusat membuat jaminan bahawa Sabah dan Sarawak tidak akan kehilangan hasil daripada sumber ini, sebagai ganti Kerajaan Pusat memberikan grant tetap berasaskan pendapatan dan duti eksais yang mereka terima pada masa itu.

Ini mengelirukan kerana bilangan kenderaan di jalan raya Sabah dan Sarawak semakin tahun semakin meningkat dan penggunaan bahan api juga bertambah setiap tahun.

Oleh itu, dari tahun 2000 hingga tahun 2014 Kerajaan Pusat hanya membayar jumlah tetap kepada Sabah dan Sarawak sebanyak RM120 juta setahun, manakala penggunaan bahan api di seluruh Sabah dan Sarawak meningkat nilainya sehingga berbilion-bilion.

Tidak Lojik

Ini bermakna pemberian grant tetap setiap tahun seperti ini hanya menganggarkan Sabah dan Sarawak akan menggunakan bahan api bernilai RM120 juta setahun tanpa berubah. Ini tidak logik!

Jika penilitian dibuat keatas kos harga di stesen minyak di Sabah kita dapati bahawa Cukai Khusus yang dikenakan kepada Sabah bernilai 40% dari setiap ringgit yang digunakan membeli bahan api tersebut.

Kadar 40% ini diperolehi daripada perbandingan harga pam antara Sabah dan Brunei.

Brunei tidak mempunyai duti import dan duti eksais dan tidak pula mengenakan apa juga jenis cukai ke atas produk petroleum yang diimport.

Bererti, perbezaan harga antara Sabah dan Brunei adalah nilai duti import dan duti eksais atau cukai khusus yang dikenakan oleh kerajaan untuk produk petroleum.

Dari angka-angka ini, kita dapat mengetahui berapa banyak nilai pendapatan Sabah dan Sarawak yang hilang setiap tahun.

Sebagai contoh:

Sabah mempunyai kira-kira 4 juta kenderaan yang berdaftar tetapi untuk maksud anggaran ini kita hanya menggunakan angka 2 juta.

Setiap kenderaan kita anggarkan menggunakan 70 liter bahan api setiap minggu dan kos bahan api purata RM2.00 seliter ini menjadikan setiap pengguna membelanjakan RM140 seminggu untuk bahan api bagi setiap kenderaan.

Jika 2 juta kenderaan menggunakan bahan api bernilai begini, ini bererti Sabah menggunakan kira-kira RM280 juta bahan api seminggu dan RM14.56 bilion setahun.

Tiada Bayaran Selepas 1999

Bandingkan dengan harga pam Brunei, ini bermakna nilai duti import dan duti eksais atau Cukai Khusus yang perlu dibayar kepada Sabah ialah RM5.82 bilion setahun.

Namun Kerajaan Pusat hanya membayar kepada Sabah dan Sarawak masing-masing berjumlah RM120 juta setahun.

Ini bererti selebihnya kira-kira RM5.7 bilion adalah Hak Sabah yang diambil oleh Kerajaan Pusat sebagai sebahagian daripada pendapatannya.

Ini dicerminkan dalam Bajet 2018 di mana anggaran disemak untuk 2017 Pendapatan cukai dari Petroleum adalah kira-kira RM10.94 bilion.

Terdapat tiga perkara yang dapat kita simpulkan di sini.

Pertama, Jadual 10 Bahagian V item 1 masih dalam perlembagaan dan masih sah dan kuasanya masih milik Sabah dan Sarawak, hanya kepimpinan di Sabah dan Sarawak saja yang tidak cukup tegas untuk mendapatkan kembali hak mereka.

Oleh itu, ini bererti Jadual 10 Bahagian V perkara 1 masih hak Sabah dan Sarawak, namun selepas tahun 1999, duti import dan duti eksais produk petroleum tidak pernah dibayar kepada Sabah dan Sarawak mengikut apa yang dipersetujui atau diganti dengan jumlah berpatutan berdasarkan semakan perjanjian. Ini melanggar Perjanjian Malaysia 1963 dan pelanggaran ini sengaja dibuat.

Kedua, berdasarkan Anggaran Bajet Tahunan Sabah kepala Anggaran 82104 dan sebagai Geran Penggantian Duti Import/Duti Eksais untuk petroleum diberikan peruntukan tetap sebanyak RM120 juta setahun tanpa sebarang kenaikan.

Sejak tahun 2000 terdapat kenaikan bilangan kenderaan yang tinggi di Sabah, oleh itu terdapat peningkatan yang ketara dalam penggunaan bahan api.

Ini bermakna peningkatan kenaikan pendapatan dari penggunaan bahan bakar di Sabah haruslah ditingkatkan.

Tindakan Kerajaan Pusat didalam perkara ini adalah jelas satu kes penipuan oleh Kerajaan Pusat mengenai hasil kerajaan Sabah dan Sarawak.

Ketiga, nilai jumlah tetap yang diperuntukkan oleh Kerajaan Pusat kepada Sabah dan Sarawak semakin berkurangan setiap tahun.

Ini disebabkan pada tahun 1990 nilai ringgit telah ditetapkan pada RM3.80 berbanding satu Dolar Amerika Syarikat. Hari ini nilai ringgit telah menurun kepada RM4.00+- berbanding satu Dolar Amerika Syarikat ini bermakna kejatuhan kira-kira RM0.20 sen atau nilai ringgit telah jatuh kira-kira 10-30%.

Ini bermakna kuasa beli RM120 juta jumlah tetap yang diberikan oleh Kerajaan Pusat kini hanya bernilai lebih kurang dibawah RM100+- juta.

TANGGUNGJAWAB MENTERI KEWANGAN

Dalam konteks ini, Kerajaan Sabah dan Sarawak ditipu dua kali oleh Kerajaan Pusat.

Pertama, apabila terdapat peningkatan kenderaan dan penggunaan bahan bakar, oleh itu, kenaikan pendapatan dari import bahan api. Kali kedua, kesusutan nilai ringgit mengurangkan daya beli ringgit yang diterima.

Ini juga boleh ditafsirkan sebagai kegagalan tugas oleh Ketua Menteri Sabah merangkap Menteri Kewangan.

Pertama, sudah terdapat pelanggaran Perjanjian Malaysia 1963 melalui pelaksanaan Jadual 10 Bahagian V perkara 1.

Penyelesaian yang telah diberikan oleh Kerajaan Pusat adalah satu penipuan ke atas Sabah dan Sarawak daripada mendapatkan nilai sepatutnya ganti hasil duti import dan duti eksais;

Kedua, terdapat pelanggaran Perjanjian Malaysia 1963 dan Jadual 10 Bahagian V perkara 1 apabila Kerajaan Pusat sengaja memansuhkan Duti import dan Duti Excise pada 23 Disember 1999 dengan meminda Akta Cukai Jualan Persekutuan 1972.

Walaupun Kerajaan Pusat tahu Sabah dan Sarawak mempunyai kuasa memungut Cukai Perkhidmatan dan Jualan - Justeru itu, Sabah dan Sarawak juga berhak mengenakan cukai khusus sebagai ganti kepada duti import dan duti eksais yang hilang;

Ketiga, Kerajaan Pusat sengaja memberi peruntukan tetap untuk Sabah dan Sarawak sebagai menggantikan kehilangan pendapatan dari pemansuhan duti import dan duti eksais.

Geran ini tidak mengambil kira peningkatan bilangan kenderaan, oleh itu, kenaikan penggunaan bahan api dan kenaikan cukai khusus ke atas import produk petroleum.

Kerajaan Pusat juga tidak mengambil kira kuasa beli ringgit yang susut berbanding paras nilainya pada tahun 2000 telah jatuh sekurang-kurangnya RM0.60 sen.

Keempat, ini adalah jelas kegagalan tugas dari pihak Menteri Kewangan di Putrajaya, Kuching dan Kota Kinabalu.

Sebagai Menteri Kewangan di Sabah, Menteri mesti bertanggungjawab keatas kehilangan pendapatan ke Sabah atau Sarawak selama ini - Bagi Sabah, kerugian itu dianggarkan bernilai RM5.7 bilion setahun.

Jumlah ini boleh ditukar kepada penjimatan kepada pengguna sebanyak RM0.40 sen bagi setiap ringgit yang digunakan membeli bahan api.

Setiap rakyat yang boleh menjimatkan belanja sebanyak RM56.00 seminggu atau RM2,912.00 setahun.

Penjimatan ini adalah satu jumlah besar sekiranya rakyat dan rantaian perniagaan yang terjejas oleh perubahan harga minyak akan memberi kesan kepada ekonomi dengan ketara.

KEPUTUSAN DI TANGAN PM

Sebagai Perdana Menteri yang bertanggungjawab dan boleh dipercayai, beliau mesti bersedia untuk memulangkan apa yang jelas diambil oleh Kerajaan Pusat melalui parlimen.

Sekiranya PM tidak setuju dengan saranan ini, penyelesaian pertikaian hanya boleh dilakukan di London kerana Perjanjian Malaysia 1963 ditandatangani di London dan ia merupakan perjanjian antarabangsa.

GS Sudang, merupakan salah seorang yang terlibat dengan pembentukan Malaysia dan orang yang bertanggungjawab mendirikan Batu Sumpah di Keningau, dipetik berkata:

"For the people of North Borneo, the party points out to the Malayan Government that the capacity for aspiration and for loyalty to one’s country is no monopoly of the Malayan. The people of North Borneo are equally capable of loyalty to their own country and our burning aspiration to remain as North Bornean and to control the destiny of this country cannot be and will not be terminated by political ambition of Kuala Lumpur.

"If the Malayan Government so persistently refuse to take warning, in later days, she will pay the heavy price for her disregard of Democratic principle. We will continue to recall with growing bitterness of the manner and circumstances through which our Rights to the Sovereignty of this country and our Rights of Self-Determination have been deprived from us when they were almost within our reach. Such sentiment will certainly prevent the people of North Borneo from being reconcile to the idea of being Malaysian Citizen."


GS Sundang sudah memberi amaran kepada Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu, sekiranya mereka terus tidak menghiraukan tuntutan ini, perhubungan diantara Sabah dengan Putrajaya akan menjadi parah. Besar kemungkinan Malaysia akan terburai.

Sumber: 1 | 2