Monday, 15 April 2019

[VIDEO] 2 Pemuda Tempatan Pengsan 'Dikeroyok' Enam Lelaki Disyaki PATI Di CP.


Seorang pemuda tempatan berusia 22 tahun cedera selepas dibelasah enam lelaki tidak dikenali di Pusat beli-belah Centre Point pada Ahad lalu.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Supt. George Abd Rakman dalam satu kenyataan semalam mengesahkan kejadian berkenaan.

Menurut George ketika mangsa berada di tingkat lima pusat beli-belah berkenaan dia didatangi tiga lelaki yang tidak dikenali yang bertindak secara tiba-tiba menyerang mangsa.

Kemudian tiga lagi lelaki tidak dikenali menghala kepadanya dan turut menyerang mangsa. Mangsa mendakwa ditumbuk di bahagian muka.

Selepas dipukul, mangsa ternampak seorang lagi lelaki terbaring di sebelahnya akibat dipukul dan mengalami kecederaan lebam di bahagian muka.

Kes disiasat di bawah seksyen 147 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara maksimum 2 tahun.

Mereka yang mempunyai maklumat lengkap kejadian diminta menghubungi mana-mana balai polis berhampiran atau menghubungi pegawai penyiasat Insp. Nur Shajida Binti Shara di talian 012-8119794.

Video yang dirakam oleh orang awam yang berada di tempat kejadian.



Loading...

Friday, 12 April 2019

Kisah Seram Jalan Beluran-Telupid, Sabah.


Assalamualaikum Warahmatulahi Wabarakatuh.

Ini adalah kisah pertama aku sajikan untuk pembaca tegar sekalian. Walaupun kisah aku ini tidaklah seseram mana macam cerita Conjuring tu. Tak apa lah, yang penting, ianya tetap menjadi sejarah dan sebahagian daripada pengalaman aku. Dan sebelum itu aku minta maaf sebab banyak dialog dalam penulisan aku ni menggunakan bahasa Sabah. Harap semua boleh faham. Okay, let’s get back to the story.

Sejak aku sambung study ambil diploma Multimedia di Kolej Cosmopoint KK, aku tinggal sendiri di apartment family aku. Untuk makluman anda, abah, omi dan 2 oang adik aku berpindah ke Tawau selepas aku habis exam SPM hujung tahun 2007. Abah aku kena transfer ke Tawau atas sebab tugasan. Aku tidak mahu pindah sebab di Tawau masa itu belum ada lagi kolej menawarkan jurusan Multimedia seperti yang aku ambil sekarang.

So, masa aku tinggal di Apartment Beverly Hill, Penampang. Aku bagaikan hidup bujang. Semua benda aku buat sendiri, geng-geng keras aku pun semua umur semakin meningkat remaja sudah. Dan ada sebahagian yang selalu lepak and stay tidur di rumah aku. Macam biasalah darah muda bujang sedang membara. Kononnya masa itu aku sedang cuti semester, jadi kawan aku nama diorang Marcus, Kayum dan Ash memang geng lepaking aku untuk lepaskan keboringan. Diorang 3 memang geng lepak sepanjang masa dan diorang ni memang kawan aku sejak aku sekolah menengah lagi.

Marcus ini seorang yang memang kaki jalan. Jenis merayap saja kerja dia tidak kira masa dan dia ini kerja sebagai cashier di Shell cuma dia ni selalu ambil cuti untuk buat sesuatu aktiviti tertentu. Kayum ni pula memang penggangur tegar, jenis family berduit kan. dan dia ada sebuah kereta Toyota GL lama yang masih power dan masih tahan lasak, dia ni memang jenis jaga kereta la. Ash ni pula jenis cool punya budak, sedang on the way mahu sambung study.

So plan kami ni mahu berjalan-jalan di Sandakan selama 2 hari. Kiranya tukang sponsor kami ni si Marcus la dan si Kayum pula sponsor kereta dia. Kami plan untuk bergerak ke Sandakan awal pagi Jumaat, so tidak lah rushing sangat so dapat manfaatkan weekend tu dengan puas hati. Memangkan semuanya bujang, kami prepare sesimple yang mungkin. Setiap seorang bawa 1 bag galas. Jadi dalam jam 8.00 pagi Jumaat kami bergerak dengan santai, slow and steady sambil feel naik Toyota GL enjin 4AGE dan boleh act macam naik Toyota Trueno AE86 Takumi Fujiwara punya dalam anime Initial D tu..

Dalam jam 8.00 pagi kami gerak dari Beverly Hills, sebelum tu kami ada singgah sarapan di kedai mamak di Beverly Plaza. Dalam setengah jam begitu kami bergerak terus dan ikut melalui jalan Tuaran. Dalam jam 10.00 lebih begitu kami singgah di Pekan Kundasang ambil feel cuaca sejuk New Zealand sikit, dan makan sambil pekena kopi'o panas untuk kesegaran badan. Kemudian kami teruskan perjalanan seperti biasa. Kami sampai di Sandakan dalam jam 1.00 petang lebih sebab Kayum bawa kereta tidak juga laju dan tidak juga slow. So aku skip lah 'vacation' kami hari Jumaat, Sabtu dan Ahad tu di Sandakan. Trip yang sungguh santai bagi orang bujang seperti kami.

Cerita seram itu bermula pada hari Ahad. Memandangkan esoknya hari Isnin dan Marcus dapat tahu yang rooster dia kena masuk kerja awal pagi jam 7, itu pun dapat tahu last minit malam hari Ahad tu. So mahu tak mahu, memang kena gerak juga lah untuk balik ke KK malam tu.

Selesai makan malam, isi minyak apa semua, dalam jam 9.00 lebih juga kami keluar dari Sandakan. Sampai di checkpoint batu 32 Sandakan pun dekat jam 10.00 lebih dan memang sunyi sudah masa tu. Drive slow and steady juga lah. Biar lambat asalkan selamat. Si Ash ini memang smoking so dia akan buka tingkap bila mahu mengasap.

Malam tu agak sunyi sikit sebab kami kurang bercerita di dalam kereta. Sudah lah radio kereta tiada. Entah tiba-tiba si Ash ni bersuara sambil berkata "Eh Fit (aku), mana tempat yang kau pernah cerita pasal Bukit Pe ra wan tu?" aku tersentap sekejap.

Okay aku throwback sikit, masa cuti semester yang sebelum ini, aku balik ke Tawau menaiki bas persiaran untuk melawat family aku. Dalam bas itu, aku duduk seat paling depan berdekatan dengan driver. Aku hairan bila diorang lalu satu jalan dekat area Beluran - Telupid, driver tu tiba-tiba bunyikan hon, aku pelik tapi aku intai juga kalau-kalau ada berselisih dengan bas atau kenderaan lain tapi tiada jua. Dalam hati aku mungkin dia tertekan lah hon dia tu.

Tak lama lepas tu, datang lah konduktor bas tu bersembang dengan driver, "Kau tahu kah malam semalam bas Ali Topan sikit lagi eksiden gara-gara ada satu benda macam kuda besar menyeberang jalan, baru benda tu bukan sekali saja limpas (lalu), macam 3-4 kali seolah-olah macam ada lebih dari 1 ekor, tapi yang buat seram saiz benda tu besar hampir penuh 1 jalan tu. Lagipun mustahil boleh ada kuda di sana, takkan lah ada kuda tinggal dalam kelapa sawit.."

Lepas tu aku dengar lagi dia cakap yang mujur bas tu takda apa, penumpang pun panik juga dan rata-rata yang pandang keadaan sekeliling dari cermin dalam bas, diorang nampak macam ada benda besar menghempas di pelusuk hutan di tepi jalan tu, tapi objek tidak pula nampak, Cuma seakan-akan angin besar menyerbu ke hutan sampai pokok-pokok dan pelepah sawit tu bergoyang kuat. Tak lama lepas itu, driver bas menyampuk "huuu... Bukit Pe ra wan bah tu, jangan sembarangan, silap hari bulan kau nampak tu jalan lurussss sajaaa.." Maksud dia tu, kalau nasib tidak baik, penglihatan pemandu akan di dikaburkan dan akan nampak jalan raya seolah-olah lurus saja, padahal jalan sana ada selekoh juga, so akan mengakibatkan kemalangan.

Bila aku teringatkan cerita konduktor bas itu, berderau juga darah aku, bulu roma aku meremang lagi, sudah la si Ash ni buka tingkap kereta, lepas tu boleh tegur pula kawasan tu walaupun hakikatnya aku tidak tahu di mana titik sebenar Bukit Pe ra wan tu. Kalau mahu suruh si Kayum ni untuk bunyikan hon, diketawakan aku pula sebab tiba-tiba suruh hon padahal kereta kau saja yang ada di jalan malam-malam.

Jadi pertanyaan Ash tu aku just jawab "nda tau lah di mana tu tempat mungkin sudah terlimpas kali..". So semua pun diam saja la. Si Kayum ni bawa kereta slow sikit tambah lagi lowered juga, sebab tahu lah jalan Telupid, Beluran dan Sandakan ni lubang dia bukan alang-alang, bukan mahu cakap apa, cuma orang Sabah saja yang tahu status jalan di sana macam kolam ikan sudah. Tiba-tiba, si Marcus yang duduk sebelah driver bersuara:

Marcus: "Eh Yum (Kayum), apa benda yang tinggi bersusun di tepi jalan tu?"

Kayum: "Yang mana ni? Aku nda nampak.."

Lepas itu boleh pula si Kayum ni signal masuk parking di tepi bahu jalan sebelah kiri. Sambil tu aku dengan Ash terintai-intai dari seat belakang..

Aku: "Yum, kenapa kau stop di sini, bahaya ni kawasan, banyak kes ragut sini, paling tidak pun kalo ada polis peronda silap-silap kena tahan nanti sebab ingat kita ni pula mau meragut orang.”

Marcus: "Ui kamurang tengok tu barang kena susun punya lah tinggi..macam bag galas tu kan"

Kamu dapat bayangkan bag galas yang biasa orang bawa untuk balik kampung atau travel, yang jenis plastik 4 segi besar tu? Haa..bag begitu lah kena susun tinggi betul. Aku rasa mahu lebih dari 10 bag, dan anggaran aku ketinggian susunan bag seperti ketinggian 2 orang lelaki. Naya lah kami malam itu, aku sudah rasa tidak sedap hati sebab ada benda pelik berlaku di jalan malam-malam buta ni. Lepas itu si Kayum ni siap main-main highlight lagi dekat tu bag, sudah la lampu dia malap-malap juga sikit, yalah kan kereta lama, tapi masih juga boleh nampak jelas la. Jarak kami berhenti dengan susunan bag tu adalah dalam lebih kurang dalam 10 meter.

Aku: "Aku rasa benda ni pelik lah, bagus kita gerak lah Yum. Nda payah tunggu atau turun, lain macam sudah aku rasa ni."

Ash: "Mungkin orang la ba tu mau tunggu bas, kan banyak bas selalu limpas-limpas sini mahu pergi ke KK."

Marcus: "Memang la, tapi pelik juga mau susun bag begitu tinggi, ada ka orang mau panjat sampai boleh di susun begitu, lagipun apa tujuan kena buat begitu.."

Dalam hati aku berfikir, waras lah pula si Marcus ni, tapi dia pula yang menengok berabis. Dalam masa tu Kayum ni saja main-mainkan lampu highlight kereta, ada sesekali dia hon. Tahu kah apa jadi masa dia hon tu?? Semua kami yang stay dalam kereta tu nampak macam ada kepala keluar dari sebalik susunan bag.. Kamu bayangkan, dari susunan bag yang tinggi tu, ada 1 makhluk yang nampak macam seorang perempuan, sedang mengeluarkan kepala dia slow-slow, macam dia sedang intai-intai kami yang sedang bagi highlight lampu ke tempat dia. Lepas itu, tidak lama kemudian, dia julurkan tangan dia dan bagi hayun seolah-olah macam mahu menahan kereta atau bas tu. Lepas itu aku perasan yang di hujung jari dia masa itu ada pegang macam kain atau skarf berwarna merah, masa tu badan dia belum keluar lagi dan masih tersorok di sebalik susunan bag tu. Keadaan dan cara dia seperti itu membuatkan aku rasa makin tidak sedap hati.

Marcus: "Uissh Yum, cewek ba tu menunggu bas kali."

Kayum: "Ya aku tau tapi kenapa dia kasi sorok badan dia di sebalik bag tu? Pelik juga gaya dia ni."

Semua kami senyap dalam kereta tu, dalam keadaan enjin yang masih hidup dan tingkap di sebelah si Ash ni masih terbuka lagi. Tiba-tiba, perempuan itu keluar tapi cara dia keluar tu agak menyeramkan, dia berjalan sambil seret-seretkan kaki dia, dan dia tidak pakai kasut atau selipar pun, pakaian dia macam baju kurung warna kekuningan dan agak kotor. Rambut dia mengerbang macam tidak terurus dan menutupi muka dia, dalam keadaan tu dia masih lagi menyeretkan kaki dan seretan kaki dia tu rupanya sedang menuju ke tempat kami !!!

Aku: "Yum, gerakkkkkk cepat Yum!!!!!"

Kayum: "Astagaaaaa bukan uranggg ituuuu !!!!!"

Dalam keadaan panik, Kayum masuk gear satu, siap berbunyi lagi gear dia mungkin clutch tidak ngam timing dipijak, apa lagi, menyeretlah tayar kereta dia di bahu jalan tu. Memang tekan minyak habis dia. Kamu tahu, masa si Kayum ni tengah terkial-kial mau masuk gear 1, benda tu semakin laju menyeret kaki dia pergi tempat kami, sambil tangan dia menghayun-hayun dengan skarf merah di hujung jari dia.

Masa kereta Kayum melepasi benda tu, memang dekat betul benda tu dengan tingkap tempat aku duduk!! Mujur lah aku tidak buka tingkap. Yang si Ash apa lagi kelam kabutlah dia memutar tombol tingkap, kereta lama kan, so belum ada power window lagi.

Hidup kami diibaratkan bergantung dengan Kayum saja masa tu. hahahaa. betul-betul cari nahas la. Lepas itu dalam jarak lingkungan 50 meter, aku sempat pandang balik belakang mahu tengok kalau benda itu masih mengikut atau kejar kami tapi benda tu masih di sana dengan susunan bag tu. Kamu tahu, tidak lama kemudian, ada suluhan lampu kereta orang lain dari belakang, sebaik saja lampu kereta itu menyuluh tempat benda tu, serta merta benda dan bag tu hilang dari pandangan. Ya Allah. Memang malam itu kami kena aniaya lah oleh benda tu.

Marcus: "Uih apa benda juga tadi tu?!"

Aku: "Aku rasa itu bukan orang, mungkin tempat tadi tu kawasan Bukit Pe ra wan. Itu lah mulut si Ash ni ca bul!"

Ash: "Ah, mana aku tau. Bergegar aku tau, kenapa la aku buka tingkap ni malam, nasib tidak jadi apa-apa.."

Sepanjang perjalanan kami selepas kejadian tu, semua senyap dalam kereta. Kami bergerak tanpa berhenti di mana-mana. Jam 2 subuh, kami sampai sudah KK. Barulah ada lega sikit bila nampak sudah lampu-lampu jalan. Kami lepak lagi di kedai mamak mengenang benda yang terjadi malam itu.

Dan aku ada cerita dengan diorang pasal cerita konduktor dengan driver bas yang aku naik dulu. Dan Kayum ni ada cakap juga, memang biasa orang dulu-dulu cakap kalau kita lalu tempat yang keras atau berpenunggu, mesti mahu hon atau pun main lampu kereta atau highlight. Ibarat kita beri "salam" lah konon. Dan mungkin juga kalau nasib tidak bagus, boleh mengakibatkan kemalangan. Orang Sabah bilang "tu benda menghaus darah.." Tapi aku mana lah tahu simpang mana letaknya Bukit Pe ra wan tu, bukannya ada signboard pun kena tulis. Takpa lah, pengalaman juga lah dengan benda tu. Yang penting syukur sebab semua selamat sampai. Dan kadang-kala bila terkenangkan balik cerita tu, jadi bahan lucu pula.

Begitu lah pengakhiran kisah seram yang dapat aku share dalam entri ni. Sorry lah kalau tidak seram ya. Yang pasti itu pengalaman aku dan memang aku rasa angker juga la..hehehe.. Sekian entri aku.

Assalamualaikum Warahmatulahi Wabarakatuh.

Kredit

Tsunami Mega Bakal Landa New Zealand, Bencana Lebih Dahsyat Daripada Di Jepun.

Gempa bumi pada kekuatan sekitar 9.0 magnitud bakal melanda New Zealand mencetuskan tsunami yang boleh mencapai ketinggian 30 meter. -YouTube/ingomar200

HAMPIR sebulan rakyat New Zealand khususnya dikejutkan dengan kejadian serangan pengganas di Christchurch, kini mereka digegarkan pula dengan berita gempa bumi dan tsunami mega yang bakal melanda negara itu.

Jangkaan itu dibuat berdasarkan kajian pakar penyelidik daripada East Coast LAB bahawa gempa yang bakal melanda New Zealand ini mampu mencapai kekuatan 9.0 magnitud jika gegaran kuat berlaku di zon benam Hikurangi.

Berbanding kejadian gempa sebelum ini di Christchurch yang dicatat pada skala 6.2 magnitud pada 2011, jangkaan bacaan itu merupakan skala tertinggi bakal dicatatkan di negara itu.

Jika ia berlaku, satu tsunami besar dengan ombak setinggi 30 meter bakal melanda New Zealand di mana akibatnya adalah lebih dahsyat daripada bencana tsunami di Jepun pada 2011.

Malah, lebih parah lagi, pihak berkuasa mungkin tidak mempunyai masa yang cukup untuk memberi amaran bencana kepada warga New Zealand, terutamanya penduduk yang tinggal di kawasan pesisiran pantai jika tsunami itu berlaku.

Menurut pakar tsunami di GNS Science, Dr William Power, ombak besar yang bakal melanda itu bakal berlaku dengan begitu cepat sehingga amaran tidak sempat diberikan.

"Sekiranya tsunami berlaku di negara ini, kemungkinan besar amaran peringatan bencana secara rasmi tidak akan dikeluarkan sebelum gelombang gempa bumi dan tsunami itu tiba.

"Jadi mereka yang tinggal di pesisir pantai harus mengambil langkah keselamatan dengan kadar segera." - ASTRO AWANI

Saturday, 6 April 2019

Kenapa Hibah 2018 Tabung Haji Terlalu Rendah?


Ada yang bertanya mengapa hibah Tabung Haji sangat rendah? Lalu muncul sedikit kepanikan dan ketidakpuasan hati, sebahagian didasari kebimbangan tulen, sebahagian yang lain pula hanya bersumber kepada sebab kebencian dan perseteruan politik.

Adalah diingatkan tulisan ini bukan dari orang politik, saya sekadar usaha berkongsi ulasan untuk bacaan orang ramai yang bertanya.

Info dan fakta dalam ulasan saya ini bersumber dari pihak Tabung Haji sendiri dan saya tiada kepentingan dalam TH malah saya telah pun beberapa kali menunaikan haji melalui perjalanan sendiri sewaktu belajar dahulu, tiada satupun bersama TH.

Ulasan ini dibuat bagi melaksanakan tugasan menjawab soalan mereka yang cintakan ilmu dan kebenaran.

Saya hanya sekadar menyampaikan maklumat sebenar sekadar yang saya faham, saya juga tiada sebarang autoriti atau kuasa untuk menjustifikasi berlebihan, mempertahankan atau mempengaruhi sebarang keputusan komersial, operasi dan penstrukturan oleh pihak TH.

Justeru, jika ada keputusan dan tindakan TH yang tidak dilihat tepat dari sudut komersial, itu adalah perbezaan biasa sudut pandangan komersial dari seseorang individu atau institusi dengan pengurusan TH.

Ia tidak semestinya lebih tepat atau lebih baik dari keputusan TH, kerana TH diyakini lebih fahami luar dalam organisasi yang diurusi mereka.

Tak pelik kadar 1.25 peratus

Telah beberapa bulan saya dan TH memberikan gambaran bahawa hibah memang akan rendah tahun 2018, malah saya juga telah berkongsi info bahawa 1 hingga 2 peratus adalah kemungkinan besar hibah TH bagi tahun 2018, hasil kajian dari kaedah penstrukturan semula yang dilaksana oleh TH.

Justeru, sesiapa yang ikuti isu ini sejak dari awal, sudah tentu tidak pelik dan tidak mengejutkan dengan kadar 1.25 peratus tersebut.

Hibah itu dari Bahasa arab yang ertinya adalah hadiah. Dari sudut kontrak dalam fiqh muamalat, adalah pelik dan tiada kewajaran untuk penerima hibah memarahi hadiah yang kecil diberi oleh pemberi hadiah.

Maka hibah kecil berbanding sebelum tentunya bersebab. Kerana kontrak syarah yang digunapakai oleh Tabung Haji dengan penyimpan adalah Wadi’ah Yad Dhamanah yang bererti kontrak pinjaman wang.

Maka hadiah dan jumlahnya mestilah diberi secara tanpa paksa dan sukarela oleh pemberi hadiah bagi mengelakkan elemen riba. Hal ini juga telah diteliti oleh Majlis Penasihat Shariah TH.

Sekarang apa sebab hibah TH terlalu rendah?

Baiklah, namun apa sebabnya ia terlalu rendah? Ada pelbagai sebabnya yang tercantum dan membarah antaranya kelemahan pengurusan TH terdahulu, pelanggaran Akta Tabung Haji 1995 serta faktor politik ekonomi dalam dan luar negara.

1) Kelemahan pengurusan terdahulu

Kelemahan pengurusan TH yang dahulu (kerana hibah 2018 adalah refleksi tugasan dan keputusan pengurusan TH sejak dari tahun sebelumnya sehinggalah tahun 2017 dan 2018), sebahagian keputusan ini tidak dianggap jenayah kerana menurut undang-undang, kelemahan 'certain type of bad investment decision is not a crime', maka tidak semua jenis kelemahan boleh diheret ke mahkamah.

Sebahagian lagi yang lain, telah pun dilaporkan kepada polis dan dalam siasatan iaitu kes yang merugikan Tabung Haji.

Antara kes-kes yang membawa kerugian seperti arahan untuk tidak menjual saham FGV sehingga kerugian RM1.1 bilion, TH menyelamatkan Ramunia Holdings Bhd (nama lama sebelum ditukar kepada nama TH Heavy Engineering Bhd) sehingga kerugian RM670juta dan TH membeli 30 peratus peilikan dalam syarikat Putrajaya Perdana Berhad melibatkan RM144 juta kerugian.

Menurut laporan TH, Lembaga Pengarah TH baru telah membuat laporan kepada pihak polis dan Suruhanjaya Perkhidmatan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap ahli lembaga pengarah dan pengurusan lama.

Laporan pertama melibatkan Program Yayasan Tabung Haji (YTH) 2017, di mana dana berjumlah lebih daripada RM22 juta telah dikeluarkan untuk aktiviti yang mempunyai kecenderungan politik. Ia bertentangan dengan Memorandum dan Artikel Persatuan YTH.

Laporan kedua dibuat ke atas beberapa pengurusan TH yang lalu berhubung dengan salah nyata dan penyembunyian maklumat penting yang melibatkan penjualan saham TH dalam tahun 2012 sebanyak 95 peratus dalam PT TH Indo Plantations yang dipegang oleh dua anak syarikatnya, iaitu TH Indopalms Sdn Bhd (THI) dan TH Indo Industries Sdn Bhd (THII) kepada PT Borneo Pacific (PT Borneo) dengan harga AS$910 juta (RM 3.7 billion).

Laporan ketiga dibuat pada bulan Januari 2019 berhubung dengan akaun kewangan TH bagi tahun berakhir 31 Disember 2017 (FY17).

Laporan ini melibatkan pembentangan laporan kewangan oleh bekas para eksekutif utama TH sehingga berjaya mengisytiharkan hibah walaupun keuntungan tidak mencukupi, bertentangan dengan Akta Tabung Haji 1995.

Pihak polis sedang membuat siasatan mengikut Seksyen 420 dan 409 Kanun Keseksaan kerana menipu.

Selain itu, SPRM juga sedang menyiasat ahli lembaga pengarah dan pengurusan yang lama. Lebih banyak laporan polis akan dibuat pada masa hadapan berkaitan dengan kerugian yang dialami oleh TH.

2) Melanggar Akta Tabung Haji 1995

Mantan gabenor Bank Negara Malaysia, Zeti Akhtar Aziz pernah menulis surat kepada mantan menteri yang bertanggungjawab pada 23 Disember 2015 untuk memberi amaran bahawa TH mengalami masalah kekurangan aset.

Walau bagaimanapun, kerajaan tidak mengambil iktibar daripada amaran tersebut dan terus membenarkan TH membayar hibah (dividen) yang tinggi, walaupun keuntungannya tidak mencukupi.

Melihat laporan kewangan TH tahun 2017, mencatatkan kemerosotan nilai sebanyak RM120.4 juta sahaja, maka seolahnya TH tiada kerugian dan serta asetnya melebihi liabiliti termasuk kerugian, namun hakikat sebenarnya ukur rujuk kemerosotan nilai telah diubah, menyalahi standard piawaian perakaunan yang dipakai oleh TH sendiri iaitu menurut Financial Reporting Standard Consensus no 14 di bawah 'impairment' mengkehendaki TH merekodkan semua ini sebagai kerugian, apabila ia dikembalikan menurut standard yang betul, kemerosotan nilai tahun 2018 menokok sebanyak 12.5 kali ganda sehingga menjadi RM1.507 bilion.

Inilah yang menjadikan TH kekurangan aset berbanding liabiliti serta menyekat pemberian hibah yang lebih besar.

3) Politik ekonomi dalam dan luar negara

Faktor politik dan ekonomi dalam negara dan juga faktor ekonomi luar negara seperti Federal Reserve USA menaikkan kadar faedahnya sebanyak 4 kali pada tahun 2018, naik dari 2 peratus kepada 2.25 peratus, ini menyebabkan pelabur global mengutamakan Pasaran Saham USA yang lebih menyakinkan berbanding pasaran negara-negara membangun termasuk Malaysia, Trade War di antara China dan USA turut beri kesan besar kepada kestabilan pasaran saham.

Begitu juga juga kekalutan isu Brexit yang pengaruhi seluruh pasaran saham serantau termasuk Asia. Ini tentunya menjadi salah satu penyebab tambahan bagi jatuhnya nilai pelbagai saham yang dipegang oleh TH juga.

Tidak dinafikan, perubahan kerajaan PH dari BN buat pertama kali dalam sejarah Malaysia turut menambah lagi perisa ketidaktentuan pasaran saham di Malaysia. Ia perkara lumrah bagi sebuah perubahan besar dalam sesebuah negara.

Tak untung cuma pusing wang penyimpan

Menurut CEO Tabung Haji Zukri Ab Samat dalam sidang media pengumuman hibah, akta TH menghadkan pemberian hanya pada lebihan (surplus) aset berbanding liabiliti, maka walaupun keuntungan semasa TH adalah RM2.014 bilion, tetapi jumlah yang boleh diagihkan berdasarkan Akta TH (bagi memastikan agar liabiliti tidak lebihi asset lagi) hanyalah RM913 juta sahaja. Itulah jumlah yang membentuk 1.25 peratus hibah tahun 2018 yang terendah dalam sejarah.

Dijelaskan juga oleh pengurusan terkini TH, sejak beberapa tahun dahulu TH mampu memberikan hibah tinggi kerana wujud manipulasi piawaian perakaunan TH dan juga ketidaktepatan kedudukan akaun TH.

Akibatnya hibah bagi beberapa tahun lalu adalah datang dari wang depositor bukannya dari untung perniagaan sebenar. Ia adalah resepi keruntuhan TH sekiranya diteruskan serta tidak diperbaiki dan diperbetulkan.

Bermakna, hibah tinggi masih boleh diberi tetapi dengan cara melanggar akta TH, mengubah ambang kemerosotan nilai secara salah sekaligus melanggar piawaian perakauan TH sendiri dan menggunakan deposit penyimpan.

Ini semua kalau dilakukan pada tahun 2018, pasti boleh memberikan lebih dari 6 peratus hibah tetapi ia salah di sisi undang-undang dan juga syarak serta menjatuhkan standard TH seperti skim cepat kaya pak man telo yang menggunakan duit pelabur awal untuk membayar pelabur terkemudian, bukan didasari oleh untung perniagaan tetapi memusing-musing wang penyimpan.

Kerajaan biaya kos selamatkan TH

Berdasarkan maklumat dari sidang akhbar TH, iaitu melalui suntikan dana bersih sejumlah RM17.8 bilion ke dalam TH akan dibiayai oleh kerajaan dalam tempoh 10 tahun, iaitu dari tahun 2020 sehingga tahun 2030.

Kerajaan menerusi sebuah syarikat tujuan khas atau special purpose vehicle (SPV), iaitu Urus Jamaah Sdn Bhd (UJSB) yang diketuai oleh CEO yang baru dilantik iaitu Izad Shahadi, membeli aset TH yang kini bernilai hanya RM9.7 bilion dengan harga yang lebih tinggi pada RM19.9 bilion.

Pembayaran RM19.9 bilion ini terdiri daripada:

  1. RM10.0 bilion dalam bentuk sukuk berkupon sifar dengan pulangan 4.05% setahun bertempoh 7 tahun.
  2. RM9.6 bilion dalam bentuk sukuk berkupon sifar dengan pulangan 4.10% setahun bertempoh 10 tahun.
  3. RM0.3 bilion dalam bentuk bayaran tunai yang dijana menerusi aset RM9.7 bilion yang telah dijual kepada SPV (dividen dan sewa yang diperolehi).

Dengan penerimaan aset-aset bernilai RM19.9 bilion, nilai aset TH akan bertambah dan melebihi liabilitinya sambil mematuhi piawaian yang sepatutnya.

Dengan peningkatan nilai asetnya, TH akan terus mampu membayar hibah menurut keuntungan yang diperolehi pada masa depan.

Dengan kata lain, kerajaan akan menanggung beban kewangan sebanyak RM19.6 bilion untuk menyelamatkan TH.

Kos yang akan ditanggung oleh kerajaan ke atas sukuk bernilai RM19.6 bilion tersebut dianggarkan sebanyak RM7.9 bilion, dan ini juga akan dibiayai oleh kerajaan. Ini menjadikan tanggungan kasar kerajaan untuk menyelamatkan TH sebanyak RM27.5 bilion yang disandarkan kepada aset bernilai RM9.7 bilion.

Selepas menolak nilai aset sebanyak RM9.7 bilion, kerajaan akan membuat suntikan dana bersih sebanyak RM17.8 bilion ke dalam TH yang akan dibayar dalam tempoh 10 tahun.

Berdasarkan kenyataan CEO TH, rumusannya keadaan TH sekarang adalah:
  1. Defisit telah berjaya ditutup. Hibah boleh diagihkan mengikut Akta Tabung Haji.
  2. Semua kerugian rosot nilai telah direkodkan. Dijangka tiada lagi kejutan di masa hadapan.
  3. Kedudukan kewangan telah pulih. Pulangan yang stabil daripada aset yang berdaya saing.
  4. Sokongan daripada kerajaan melalui peruntukan tahunan diberikan untuk memastikan semua sukuk ditebus semula oleh SPV.
  5. Hak keutamaan dimiliki TH yang mana TH boleh mengambil semula aset yang telah dipindahkan setelah dipulihkan.
  6. Tadbir Urus dan ketelusan yang lebih baik. Pengawalseliaan yang diperkukuhkan serta pengurusan pelaburan dan risiko yang lebih mampan.
  7. Subsidi haji masih ada bagi mereka yang ingin menunaikan haji termasuk pengiring.
  8. Simpanan penyimpan semua selamat malah dijamin 100 peratus oleh kerajaan.
Aset yang dipegang oleh SPV Urusharta Jemaah Sdn Bhd (UJSB) kini diuruskan sendiri oleh UJSB yang diketuai oleh CEO Melayu Muslim bernama Izad Shahadi Mohd Sallehuddin dengan dibimbing oleh 5 orang ahli Lembaga Pengarah yang semuanya Islam. Prokhas dan CEO berbangsa Cina tiada lagi peranan dalam hal ini.

Keputusan besar dan penting berkaitan urusan TH semuanya dibawa ke kabinet menteri dan tiada sama sekali dikawal oleh menteri kewangan atau mana-mana bukan muslim. TH adalah di bawah tugasan perdana menteri dan menteri hal ehwal agama sahaja.

Pandangan saya bagi pendepositor, bagi sesiapa yang menyimpan untuk menunaikan haji, terlebih baik untuk mereka kekal dalam TH bagi melunaskan hasrat mulia dan kewajiban haji terbabit serta mendapat subsidi haji dari TH.

Bagi penyimpan untuk keuntungan yang lain dari itu termasuklah 1.3 peratus penyimpan kaya di TH yang merupakan pemegang RM37 bilion daripada keseluruhan jumlah simpanan RM74 bilion wang penyimpan, bertenanglah sekejap dan kemudian dengar dan fahami penjelasan pihak Tabung Haji dan bukan orang politik dari mana-mana parti politik sama ada pembangkang atau kerajaan (mereka saling melobi sokongan).

Sebaiknya fahamkan penjelasan CEO Tabung Haji Zukri Samad sebagaimana yang beliau huraikan dalam suatu sidang media.

Biarlah kita mengambil maklumat dari bukan orang politik, ia lebih terpercaya.

Jika masih tidak percaya, maka duit simpanan itu adalah duit anda, anda paling berhak menentukan keputusan terbaiknya.

Tahniah bagi mereka yang mampu membaca dan berusaha faham dari awal sehingga di para terakhir ini. Semoga hidayah dan kebenaran milik kita bersama.

DR ZAHARUDDIN ABD RAHMAN ialah Prof Adjung Unisel dan juga Pengarah Urusan Elzar Shariah Solution.

Tulisan ini asalnya hantaran di media sosial beliau dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Sensasi Media.

Wednesday, 3 April 2019

Ujian Ini Menentukan Samada Anda Berfikir Guna Otak Kiri Atau Otak Kanan!


Otak ialah anugerah Tuhan yang paling bernilai dan jangan salah-ertikan otak dengan akal kerana manusia punya akal dan otak tetapi haiwan punya otak tapi bukan akal, itu yang membezakan antara manusia dengan haiwan.

Persoalannya, anda menggunakan otak sebelah kiri atau kanan untuk berfikir? Mari kita buat satu ujian.

Cuba tonton video di bawah, adakah ia berpusing (menari) mengikut arah lawan jam atau arah jam?



Jika melihat perempuan ini berpusing mengikut arah jam, anda menggunakan otak kanan dan yang melihat perempuan ini berpusing mengikut arah lawan jam, anda pengguna otak kiri.

Berikut perbandingan otak kiri dan kanan:


Jika anda perhatikan lebih lama, sebenarnya perempuan ini boleh berpusing mengikut arah jam atau lawan jam.

Banyak lagi cara untuk menentukan otak mana yang anda gunakan semasa berfikir seperti, bagi orang yang bertangan kanan dia menggunakan otak kiri begitu juga sebaliknya.

Mengikut pakar motivasi, orang yang berotak kiri lebih pandai daripada orang yang berotak kanan tetapi orang yang menggunakan kedua-dua belah otaknya lebih pandai daripada orang yang menggunakan sebelah saja otaknya.

Pelik tetapi benar!

Tuesday, 2 April 2019

10 Sebab Aku Menyesal Belajar Sains Komputer.


Kisah orang IT (sekadar baca sahaja)

10 tahun dalam dunia IT, aku akhirnya pasrah dan menyerah kalah. Aku masih ingat ketika aku mula-mula mengenal apa itu Pascal, C++, Visual Basic, PHP, database, network, Linux, semuanya indah. Setelah tamat ijazah, aku melangkah ke industri ICT tanah air dengan semangat yang berkobar-kobar, nak ikut jejak langkah Bill Gates, Linus Torvalds, Tim Berners-Lee dan Kevin Mitnick. 

Pengalaman mengajar aku pahit manis industri IT, yang semakin hari semakin mencabar dan semakin hilang taringnya jika dibandingkan ketika lewat 90an dan awal 2000an. Aku baru sahaja menghantar notis 24 jam sebagai programmer di salah sebuah syarikat IT kecil di sekitar Cyberjaya, walaupun ramai yang tidak setuju dengan tindakan aku ini. Banyak sebab kenapa aku hilang rasa cinta pada bidang ini. Ini adalah antaranya:

1. Kerenah client yang pelik-pelik (Clients from hell)

Function kami sebagai programmer adalah untuk menghasilkan sebuah sistem aplikasi baru untuk client berdasarkan brief yang diberi. Kami sudah dilatih bermain dengan fungsi, konsep, algoritma dan pengolahan idea. Oleh itu, dengarlah nasihat dan cadangan kami. Apa gunanya hire kami sebagai programmer kalau tak nak ikut cadangan dan proposal yang kami sediakan. Kami tahu apa yang anda mahukan dan kami boleh bekerja mengikut spesifikasi projek.

Jadi tolonglah jangan bagi idea pelik-pelik dan minta yang bukan-bukan dari kami. Situasi ini sering terjadi jika client yang dibincangkan terdiri dari badan-badan kerajaan. Aku sangat sedih dengan mentaliti orang kita.

"Tak boleh pakai color ni, nanti diorang ingat website pembangkang pulak."
"Mana gambar Dato' / Datin / Menteri / KSU / Dr?"

"Boleh tak pakai gambar ni? Dan besarkan?" (bagi gambar kecil dalam words.)

"Saya nak kalau dia klik je button ni, data dari semua agensi seluruh negara akan disimpan kurang dari 10 saat?"

"Boleh tak buat borang online yang tak perlu nak taip banyak sangat, pakai niat sahaja dah habis isi."
Maka terhasillah sistem aplikasi atau laman web yang aneh dan menyakitkan hati, seumpama iklan ubat besarkan saiz 'anu' di Facebook, iklan jamu dan ubat jerawat seperti dalam majalah mastika atau sistem "Gomen" yang lebih mementingkan membodek orang atasan dari mesej yang cuba disampaikan dalam aplikasi tersebut.

2. Gaji kecil / Kerja banyak

Perkara ini memang sudah menjadi tradisi dalam industri ICT di Malaysia. Walaupun dalam resume sudah tertera pengalaman bekerja yang agak memuaskan, kebanyakan company masih akan hire pekerja IT dengan gaji yang kecil, alasannya tiada sijil professional dari Cisco, Microsoft, Oracle, Red Hat dan lain2. Habis tu apa point belajar degree sampai 4, 5 tahun?

3. Waktu kerja yang tidak menentu

Satu lagi tradisi yang menjadi trademark industri ICT. Masuk kerja awal, balik lewat, kadang-kadang hingga lewat pagi. Kenapa kami selalu kena stayback? Baca point-point berikutnya.

4. Perangai Boss / Supervisor / Project Manager (konon-kononnya) / Client yang sangat menjengkelkan.

Mari aku terangkan dengan teliti apa yang berlaku. Bagi sebuah projek pembangunan aplikasi atau website, untuk sampai ke tahap final, sistem aplikasi atau website yang akan dibangunkan untuk sesuatu projek, kami perlu mendapatkan pengesahan daripada mereka-mereka dalam list ini. Memang kami tidak pernah akan mencapai final design dalam masa yang singkat atau dalam rekaan idea yang pertama.

Bila semua perlu ditukar, tambah itu ini, tukar gambar, tukar color, tukar function, tukar button, tukar tulisan, tukar field, tukar database, tambah module, ada sahaja yang tidak kena. Apabila amendment sudah siap, orang-orang yang bertanggungjawab bagi idea2 mengarut akan menghilangkan diri, balik awal atau meeting. Jahanam.

Agak mustahil boleh buat sebuah aplikasi dengan cepat dan mudah. Yang memeningkan kami, progress mesti on time, kalau lambat, programmer yang akan kena maki dulu, walhal progress kerja kami tergendala dek kerana mereka-mereka yang tidak bertanggungjawab.

Mereka akan maki, marah, kutuk dan bermacam lagi perbuatan yang boleh mencabar kesabaran kami, sedangkan mereka tahu, orang atasan yang patut lebih peka dan membantu kami menyiapkan projek.

Maka, berduyun-duyunlah programmer berkampung di office kerana nak siapkan projek sebab petang tadi time orang punch out balik, baru design approve, siap ada amendment, esok pagi bos / client nak tengok. Tak ke celaka sungguh perangai mereka ini?

5. Lambakkan freelance developer yang menyediakan servis dengan harga yang langsung tak masuk akal. (Terlalu murah)

Keadaan ini telah menyebabkan industri IT negara dipandang enteng, murah dan tiada standard. 10 tahun dulu, upah untuk buat satu muka surat webpage pun boleh mencecah sehingga RM500. Sekarang RM100 untuk keseluruhan webpage pun tidak mustahil lagi.

Ada orang pernah tanya aku nak buat sebuah dynamic website siap dengan database, offer aku RM100. Aku tidak semurah itu. Bukan berlagak, bukan takbur tetapi apa gunanya kami berhabis belasan ribu ringgit, bertungkus lumus menceburi bidang ini, dan akhirnya mengambil bayar seciput itu untuk memuaskan hati client yang tahap cerewetnya mengalahkan artis?

6. Tanggapan masyarakat - kerja bidang IT kerja mudah.

Ramai yang ingat asal kerja dalam bidang IT je, kerja mudah cuma duduk depan PC taip2 program, angkat printer, pasang PC, cucuk2 kabel network dan sebagainya. Anda semua ingat senang ke nak bangunkan sebuah aplikasi? Atau install web server dan database? Atau configure sebuah switch network? Untuk menyiapkan satu page website yang lengkap pun makan masa, apatah lagi proses nak design workflow dan function. Bagi mereka mudah sahaja, "taip2 keyboard je." "Ala, kerja korang cucuk2 kabel je, senang la." "Kalau setakat nak pasang2 PC tu, aku pun boleh." Kalau aku boleh siku, aku dah siku dah muka masing-masing.

7. Certified software expert lagi masyuk dari kerja IT biasa.

Aku hanya mampu melihat dengan mata putih, kejayaan orang IT yang memilih haluan menjadi pakar dalam jenama software2 tertentu seperti SAP, Cisco, Oracle dan lain2. Malah ada di antara mereka tiada degree dalam bidang sains komputer atau IT tidak perlu belajar 4 5 tahun pun, cukup dengan ambil professional certificate dengan kursus selama 5 hari, dah boleh jadi seorang software expert dengan gaji berkali2 ganda dari yang kerja dalam bidang IT biasa. Ex student science comp atau IT? Ramai kawan-kawan aku lari bidang, ada yang jadi polis, kastam, imigresen, PTD, balik kampung jaga lembu, buat bisnes MLM. Life is hard.

8. Lambakkan crash course dan CD tutorial yang tersangatlah murah.

Ibarat sayur dipasar. Begitulah murahnya nilai ilmu dan skill dalam industri IT. Banyak lambakan buku dan tutorial seperti "Learn ____ in 3 days", "____ for Dummies" yang dijual di pasaran, malah boleh download je eBook kat Internet. Dan yang lagi best, mereka yang belajar sendiri dan tidak mendapat pendidikan yang formal di institusi2 tempatan pun boleh buat berkali lebih hebat daripada yang belajar sampai pecah kepala otak.

Kami berhutang puluhan ribu dengan gomen semata-mata untuk mendapatkan ilmu dah rahsia dunia IT dan mengambil masa hampir 5 tahun. Sekarang, mamak buat teh tarik pun dah boleh buat app sendiri.

9. Aku benci dengan mentaliti "Tak nampak ciri Malaysia pun sistem ni?"

Kenapa semua benda nak "nampak Malaysia?"

Ada sebab kenapa kami rujuk pada gaya dan vibe international. Untuk bersaing dengan industri IT dari luar, style dan influence industri kita mestilah sentiasa up-to-date dan mempunyai ciri international. Suka tak suka kau kena ikut trend semasa. Kau tak boleh nak buat design website atau aplikasi macam zaman Windows 95 di zaman design minimalist Windows 8/Android/iOS ni. Kau duduk bawah tempurung tahun bila pun, tak tahu lah.

10. Teknologi IT terlalu laju berkembang.

Ini adalah masalah terbesar orang2 IT. Teknologi IT itu terlalu sangat cepat dan laju berkembang sehingga sampai satu tahap selari dengan usia kau yang semakin meningkat, otak kau dah tepu dan tak boleh nak follow lagi teknologi2 IT yang terkini.

Kalau kau ambil medic, struktur tubuh badan manusia yang kau belajar 20 tahun lepas, begitulah juga struktur tubuh badan manusia sampai sekarang.

Kau belajar kejuruteraan awam, macam mana kau belajar nak buat infrastruktur jambatan 15 tahun lepas, benda yang kau belajar itu masih boleh diapply 15 tahun selepas itu.

Kau belajar arkitek, macam mana kau belajar nak design rumah 10 tahun lepas, macam tu jugalah yang kau praktikkan sekarang.

Tapi kalau kau belajar IT, baru kau belajar PASCAL, 5 tahun lepas tu orang dah tak pakai dah PASCAL. Baru ko nak kenal Windows 98, 2 tahun kemudian keluar Windows 2000. Kalau dulu kau belajar Visual Basic 6, 5 tahun lepas tu orang dah pakai .Net. Baru kau berjinak2 dengan PHP, sekarang dah keluar macam2 PHP framework. Kalau masa belajar dulu network semua pakai kabel, beberapa tahun lepas tu dah keluar teknologi wireless. Kalau dulu kau chatting pakai mIRC dan ICQ, sekarang orang pakai Whatsapp dan Hangout. Last2 apa yang kau belajar 5 ke 10 tahun lepas kat universiti kebanyakannya dah tak boleh pakai.

Last2 generasi tua IT yang otak dah tepu nak belajar teknologi2 baru ni hanya layak jadi mandur sahaja mengarah2 budak2 muda buat kerja. Situasi ni kau boleh jumpa terutama di kalangan pegawai2 teknologi maklumat yang kerja kat gomen. Kebanyakan pegawai2 IT yang dah tua dan yang pangkatnya semakin tinggi ni (tak semua tapi kebanyakannya) langsung tak boleh dijadikan tempat rujukan kalau ada masalah bab2 teknikal, sebab teknologi IT terlalu cepat berkembang, mereka pula tidak pernah nak explore teknologi2 baru, so at the end kalau ada masalah diorang tak boleh nak jawab atau tolong solve pun masalah yang berkaitan hal2 teknikal, pegawai2 IT muda atau programmer ni la yang kena cari solution sendiri kat internet.

Berbeza dengan bidang lain seperti doktor, jurutera, arkitek, peguam dan lain2, makin kau tua dan berpengalaman, pengetahuan dan kepakaran kau semakin tinggi dan bernilai.

Yang IT ni, semakin kau tua, pengetahuan dan kepakaran kau 10 tahun lepas dah tak bernilai sangat pun pada hari ini.

Sumber FB Eswara Raj

Friday, 29 March 2019

Raja Petra 'Kantoi' Buang Artikel Elak Tindakan Undang-undang AliBaba Group.


Penulis blog Raja Petra Kamaruddin telah menarik keluar artikel berjudul "Jack Ma slash Pakatan Harapan" yang disiarkan pada Selasa selepas menerima notis rasmi daripada Alibaba Group Holding Ltd semalam.

Syarikat yang berpengkalan di China itu menerusi surat yang ditandatangani Timbalan Presidennya Albert Liu berkata,, Raja Petra berbohong dan merosakkan reputasi Pengerusi syarikat itu Jack Ma berhubung pertemuannya dengan Menteri Kewangan Lim Guan Eng dan Pegawai Khasnya Tony Pua di Hong Kong baru-baru ini.

Beliau memberi tempoh sehingga 1 April untuk Raja Petra memberikan jawaban atau akan berhadapan dengan tindakan undang-undang.

"Saya telah menarik keluar tulisan itu dan berjanji tidak akan mengulangi cerita itu," ujar Raja Petra penulis blog kontroversi ini seperti dipetik Malaymail hari ini.

Dalam artikel tersebut Raja Petra mendakwa, jutawan China itu memberitahu Lim dan Pua bahawa China tidak lagi mempercayai Malaysia kerana kerajaan dikatakan tidak menghormati perjanjian.

Beliau juga menambah dengan membuat kenyataan mengutuk aktivis peguam Datuk Ambiga Sreenevasan dan Clare Rewcastle-Brown dalam artikel barunya, merujuk kepada penyelesaian luar mahkamah antara editor Sarawak Report dan Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Raja Petra juga mempertahankan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak yang mendakwa menjadi mangsa ketidakadilan sistem perundangan negara. Hak-hak ini adalah selaras dengan prinsip asas undang-undang jenayah iaitu tidak bersalah sehingga terbukti bersalah (innocent until proven guilty).

Awal bulan ini, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah memanggil Raja Petra sebagai "pendusta" atas dakwaan rasuah projek Terowong bawah laut Pulau Pinang yang dikaitkan dengan Guan Eng ketika menjawat jawatan ketua menteri Pulau Pinang.

Sumber

Wednesday, 27 March 2019

Malu Kerana Berlagak Pintar, Miera Mohon Maaf Di Inkues Adib.

SAKSI ke-25, Siti Syafika Amira hadir untuk inkues menentukan punca kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim di Kompleks Mahkamah Shah Alam. FOTO Sairien Nafis

PEMILIK akaun Facebook (FB) dengan nama Cik Miera memohon maaf kepada semua pihak atas catatannya di laman sosial itu berhubung kematian Muhammad Adib Mohd Kassim sehingga menimbulkan kekecohan dalam kalangan netizen.

Cik Miera atau nama sebenarnya Siti Syafika Amira Mohd Rasani, 27, yang bertugas sebagai jururawat bilik pembedahan di Institut Jantung Negara (IJN) berkata, hantaran itu dibuat dalam keadaan mengikut emosi tanpa mengetahui fakta sebenar kes berkenaan.

Saksi ke-25 inkues itu berkata, permohonan maaf itu juga ditujukan kepada Pakar Perubatan Forensik Hospital Kuala Lumpur, Dr Ahmad Hafizam Hasmi yang sebelum ini memberikan keterangan berhubung punca kematian anggota bomba berkenaan.

Dia berkata demikian ketika menjawab soalan Pegawai Pengendali Zhafran Rahim Hamzah pada hari prosiding hari ke-18 di Mahkamah Koroner di Shah Alam, hari ini.

"Saya minta maaf sebab bertindak mengikut emosi tanpa ketahui fakta sebenar kejadian dan semua yang terbabit kerana kekecohan ini," katanya.

Menurutnya, hantarannya itu dibuat kerana pernah mendapat tahu daripada pembantu pegawai pembedahan di IJN, Muhammad Ashraff Baruji bahawa anggota bomba terbabit ada memberitahu dia dipukul.

"Saya dengar Ashraff sesudah habis melawat Adib, (Ashraff kata) saya (Ashraf) tanya sama ada dipukul, kali pertama Adib menggeleng, kali kedua, Adib menggeleng.... kali ketiga dia (Adib) mengangguk," katanya.

Ditanya Zhafran kenapa keterangannya pada hari ini berbeza dengan hantaran di FB sebelum ini, saksi itu berkata: “Masa itu, saya percaya Adib dipukultanpa mengetahui perkara sebenar. Tetapi, saya yakin doktor (forensik) beri keterangan berdasarkan kepakaran."

ZHAFRAN: AkaunFB kamu masih aktif?

SITI SYAFIKA: Tak. Sebab selepas itu saya terima banyak 'personal message.'

Saksi sama juga tidak dapat menahan sebak dan mengalirkan air mata ketika menjawab soalan Zhafran berhubung apa yang membuatkan dia sungguh beremosi sehingga memuat naik status berkenaan di FB, pada Jumaat lalu.

ZHAFRAN: Kenapa kamu sangat beremosi sehingga buat kenyataan itu?

SITI SYAFIKA: Sepanjang Adib ada di sana (IJN), saya lihat keluarganya, saya melihat tunangnya... saya melihat keadaan keluarganya yang menangis. Pihak bomba yang tidur di luar ICU (Unit Rawatan Rapi) di atas kerusi menunggu setiap hari.

ZHAFRAN: Dan ini membuat kamu rasa macam mana?

SITI SYAFIKA: Saya lebih merasa dalam keadaan hubungan kekeluargaan.

Terdahulu, saksi yang sudah enam tahun bertugas sebagai jururawat turut memberitahu dia diarahkan untuk membantu doktor bagi memasang ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation) pada Muhammad Adib, pada 28 November tahun lalu.

ZHAFRAN: Kamu ada lihat Adib, bagaimana keadaan dia?

SITI SYAFIKA: Seluruh badan dia bengkak, dada kanan dia ada bruises (lebam), ada salur tiub pada belah kanan.

ZHAFRAN: Selain itu, ada apa-apa lagi?

SITI SYAFIKA: Bengkak dan lebam pada pangkal peha. Tetapi, saya tidak pasti belah mana.

ZHAFRAN: Selain itu, apa kecederaan lain?

SITI SYAFIKA: Skrotum dia membesar macam belon.

ZHAFRAN: Keadaan muka dia?

SITI SYAFIKA: Keadaan dia pada masa itu, saya tak pasti... yang saya lihat muka dia bengkak dan dada dia ada lebam.

ZHAFRAN: Dia sedar masa itu?

SITI SYAFIKA: Tak sedarkan diri.

Selain itu, saksi itu berkata, ada dua masa lain, di mana membantu mengendalikan Muhammad Adib ketika anggota bomba itu dirawat di ICU IJN, masing-masing pada 2 dan 3 Disember.

Katanya, pada kali kedua, anggota bomba itu dilihat tidak sedarkan diri, manakala pada kali ketiga, pesakit dilihat tidak membuka mata tetapi hanya mengangguk selepas mendengar arahan doktor.

Sementara itu, Ketua ICU IJN Datuk Dr Suneta Sulaiman berpendapat Siti Syafika tidak layak memberikan kenyataan berhubung kecederaan pada mangsa kerana tidak mempunyai kepakaran dalam hal itu.



Prosiding di hadapan Koroner Rofiah Mohamad. - HMetro