Tuesday, 3 September 2019

Anak AR. Badul Mati Tertembak.


KUALA LUMPUR: Seorang Mejar Komando Kem Sungai Udang dipercayai meninggal dunia akibat tertembak semasa latihan di Sabah, pukul 9.20 pagi ini.

Memetik sumber, mangsa, Mejar Mohd. Zahir Armaya, 36, merupakan anak pelakon lagenda, AR Badul itu mati semasa melakukan demonstrasi akibat terkena tembakan pistol Glock.

"Tembakan itu dipercayai tersasar sedikit lalu melepasi baju kalis peluru yang dipakai mangsa," jelas sumber itu.

Allahyarham Mejar Mohd. Zahir yang telah berkeluarga merupakan pegawai di pasukan 11 Rejimen Gerak Khas. - Kosmo

..............................................

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Bhg Tuan.

*Laporan Pegawai Terlibat Dengan Kemalangan Dalam Latihan*

1. No, Pkt, Nama: Mejar Mohd Zahir bin Armaya (3009490)
2. Pasukan: Skn Sierra, Rejimen 11 Gerak Khas
3. Tarikh Lahir: 03 Apr 1983
4. Umur: 36Thn
5. Agama: Islam
6. Bangsa: Melayu
7. Jantina: Lelaki
8. T/Masuk Tentera: 8 Okt 2002
9. T/Tamat Perkhidmatan: 02 Apr 2038
10. Status: Berkhwin
11. Insuran Kelompok: 10 Unit ( 293391)
12. Kumpulan Darah: B+
14. Nama Waris: Nour Shafinar bt Harun
15. Alamat Waris: Blok G 06-A-07-01, RKAT Kem Wardieburn, Setapak, 53300 Kuala Lumpur.
16. No.Tel Waris: 018-266XXXX

*Ringkasan Kejadian*

a. Pada 04 Sep 2019 jam lebih kurang 0855h pegawai tersebut yang sedang melaksanakan demonstrasi gimik sempena penubuhan 5 Div telah membuat aksi tembak menembak dengan Lt Kol Mohd Razahar bin Rashid (3008821). Semasa aksi tersebut, Mej Zahir melakonkan aksi menembak Lt Kol Razahar menggunakan pistol jenis Glock 17 (9mm) dimana kedua-dua pegawai tersebut telah memakai jaket keselamatan bersama plet kalis peluru di bahagian yang akan ditembak.

b. Mej Zahir telah menembak ke arah Lt Kol Razahar dan kena tepat di plet yang dipakai oleh Lt Kol Razahar. Tembakan balas oleh Lt Kol Razahar kepada Mej Zahir telah tersasar sedikit ke bahagian atas plet dan terus terkena ke bahagian belakang badan Mej Zahir. Mej Zahir telah ditarik keluar dari lokasi kejadian dan telah mendapat rawatan kecemasan awal dari pasukan perubatan yang bertugas.

c. Semasa rawatan awal kecemasan tersebut, Mej Zahir tidak memberikan tindakbalas dan terus dibawa ke Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu, Sabah. Mej Zahir telah dimasukkan ke Unit Kecemasan untuk rawatan susulan dan diletakkan dalam status 30-70.

d. Mej Zahir telah disahkan meninggal dunia oleh doktor pada jam 0920h.

e. Jenazah akan diuruskan oleh pihak hospital setelah selesai bedah siasat. Jenazah dijangka akan dibawa ke Masjid As-Salam, Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu, Sabah dan akan disolatkan di masjid yang sama. Pengurusan pengkebumian masih dalam perancangan dan menunggu keputusan dari waris untuk menentukan lokasi pengkebumian.

*Sekian, untuk makluman Tuan.*

...

Untuk rekod arwah pernah terselamat bila payung terjunnya menghadapi masalah tahun lepas ketika terjun free fall. Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. AMIN.

Loading...

Thursday, 29 August 2019

Kuala Lumpur Perlu Berhenti Minta Kita Rayakan Kemerdekaan Malaya - Dr. Jeffrey Kitingan


KOTA KINABALU: Star Sabah sedang menyeru agar Malaysia mengamalkan sifat perpaduan yang sebenar dan menamatkan sebarang sifat mendominasikan Sabah dan Sarawak.

Presiden parti itu, Datuk Dr. Jeffrey Kitingan berkata di sini bahawa Malaysia tidak mempunyai pilihan lain untuk dapat bergerak maju selain dari menamatkan semua bentuk dominasi atau kekuasaan wilayah.

"Bersempena sambutan kemerdekaan tahun ini, kita juga harus membersihkan negara dari perselisihan dalaman yang disebabkan oleh perjuangan kaum majority yang memperkecil-kecilkan kaum minoriti," kata Dr. Jeffrey. "Kerajaan persekutuan yang baru, yang mendakwa dirinya lebih progresif, berpikiran terbuka dan bijak, harus membuktikan dakwaan itu dengan mengambil tindakan menghukum mereka yang sengaja mengapi-apikan isu perkauman dan agama kepentingan politik."

Ahli Parlimen Keningau dan ADUN Tambunan itu mendesak para pemegang kuasa Negara agar mengiktiraf keunikan ciri-ciri individu dan kepelbagaian kaum dan agama yang ada di Malaya, Sabah dan Sarawak, dan meliat kepelbagaian budaya ini sebagai aset berharga untuk mempromosikan Malaysia sebagai medan perpaduan pelbagai budaya yang harmoni dan maju di mata dunia.

"Iklim sosial semacam itu di Negara ini akan memberi setiap rakyat Malaysia rasa kepunyaan yang kuat," katanya sebagai respon gesaan-gesaan agar Sabah dan Sarawak meraikan kemerdekaan Malayan yang ke-62, dan bukan pula meraihkan tarikh kemerdekaan mereka masing-masing. "Kita mesti memperbetulkan keadaan dan mengakui bahawa Malaysia terdiri daripada Malaya, Sabah dan Sarawak, dengan negeri-negeri Borneo itu yang mempunyai ciri-ciri dan sejarah yang unik.

"Malaysia pada asalnya bertujuan menjadi perkongsian antara negara-negara dan bukan untuk Malaya mengambil-alih sebagai penjajah. Sayangnya itulah yang sebenarnya telah terjadi - dengan Malaya mengambil-alih melalui perancangan licik dengan mengubah nama 'Malaya' kepada 'Malaysia', dan ini telah telah menyebabkan kesahihan persekutuan Malaysia suatu kontroversi dan dan terus dipertikaikan sehingga sekarang.


"Kita sekarang dibebani dengan begitu banyak isu-isu tentang dasar yang tidak konsisten dan sangat rumit untuk diselesaikan, yang utamanya adalah MA63 yang belum dilaksanakan walaupun selepas 55 tahun," tambah Dr Jeffrey. "Oleh kerana manipulasi Malaya pada saat-saat akhir untuk mengubah Malaysia satu rupa penjajahan Malaya terhadap Sabah dan Sarawak, dan menjadikannya negeri-negeri ke-12 dan ke-13 untuk diambil hasil-hasilnya oleh Kuala Lumpur hingga hari ini, dengan kebanyakan hasil mengalir ke Malaya, menyebaban kerugian yang tidak terkira kepada dua negeri-negeri Borneo ini. Sungguh bertuah Singapura yang telah lama meninggalkan Malaysia pada tahun 1965 dan kini telah menjadi negara dunia pertama.

"Malaysia kini berada di persimpangan jalan, di mana kami bertanya secara terdesak, bagaikan domba-domba yang dibawa untuk disembelih, sama ada kami harus terus bertahan dengan keadaan sekarang atau menghadapi kenyataan dengan keputusan nekad dengan berkata, 'Cukuplah penderitaan kami!' dan menuntut agar ketidakadilan diperbetulkan, atau demi hidup atau mati, melangkah pergi dan berkata, 'Kami tidak lagi dapat menahan kesengsaraan ini!'"

Dengan tidak lagi berselindung dengan kata-katanya yang diplomatik selepas bertahun-tahun menyuarakan kekecewaan di Sabah dan Sarawak, Dr. Jeffrey berkata Kuala Lumpur tidak lagi seharusnya terkejut apabila rakyat Malaysia di Borneo menjeritkan slogan "Sabah untuk Sabahan" dan "Sarawak untuk Sarawakian".

"Rakyat di kedua-dua negeri tidak lagi takut untuk melaungkan tuntutan mereka kerana selama lebih setengah abad, Kuala Lumpur telah memaksakan kehendak dominannya terhadap pemimpin Sabah dan Sarawak, bukan hanya dalam bidang ekonomi tetapi juga dalam agama, bahasa, politik dan secara terang-terangan melaksanaan program untuk mengubah keseimbangan kaum di Sabah agar Sabah menjadi negeri majoriti Melayu. Pegawai-pegawai pentadbiran juga sebahagian besarnya dilantik sebagai orang Melayu.


"Jika trend ini berterusan desakan untuk mahu *merdeka sendiri* atau *berpisah dari persekutuan, akan bertambah kuat sehingga ia akan berkumandang ke seluruh dunia. Jelas sekali, usaha yang begitu lama untuk menjalin perpaduan nasional melalui Jabatan Perpaduan Negara telah menjadi satu kemunafikan dan kini tidak bererti sama sekali.

"Jadi apakah penyelesaian segera? Pemimpin-pemimpin KL mesti berhenti memaksakan kehendak mereka di Sabah dan Sarawak. Hentikan mengeksploitasi kedua-dua negara sebagai wilayah jajahan dan mulailah mengiktiraf sejarah, budaya, hak, autonomi, kebebasan, dan keperibadian kami.

"Dengan secepat mungkin berhentilah memaksa kami meraikan kebebasan Malaya 1957! Di sini, kanak-kanak sekolah pun dapat melihat betapa ini tidak masuk akal sama-sekali!" kata Dr. Jeffrey membuat kesimpulan.

Loading...

Tuesday, 18 June 2019

Pendaftaran Persatuan Melayu Kristian, IFC Dan Persatuan Melayu Murtad Tidak Pernah Diluluskan.


Mesej berantai mengenai Pertubuhan Melayu Murtad (IFC) yang kononnya didaftarkan di Pendaftar Pertubuhan (ROS) yang asyik menjadi viral sejak bertahun-tahun lalu adalah mesej lama dan terbukti tidak sahih.

Mesej yang dikitar semula itu sengaja diperbesarkan bagi mencetuskan kebimbangan dalam kalangan umat Islam.

Ada beberapa fakta dalam mesej itu yang kurang tepat sama ada ditokok tambah oleh pengirim asal mengikut kemahuannya atau mungkin individu itu tidak mempunyai fakta lengkap.

Namun, walaupun mesej di sebalik penyebaran itu tidak sahih, peringatan seumpama itu ada relevannya dan perlu diingatkan selalu.

Ia sebagai peringatan kepada umat Islam yang cenderung mengamalkan gaya hidup liberal supaya tidak mudah terpedaya dengan dakyah yang sejak dulu cuba mempengaruhi umat Islam.

Secara jujur, memang orang Melayu yang murtad kini semakin ramai dan tidak menghairankan jika mereka menubuhkan persatuan sedemikian, cuma tidak boleh di daftarkan secara rasmi.

Justeru, umat Islam di negara ini haruslah sentiasa peka dengan gerakan yang cuba menjatuhkan agama Islam, selain usaha memurtadkan kelompok masyarakat beragama Islam.

Sementara itu, Ketua Pengarah ROS, menafikan bahawa pihaknya pernah meluluskan pendaftaran Persatuan Melayu Murtad, IFC dan Persatuan Melayu Kristian.

Berita yang disebarkan secara meluas melalui media sosial yang mendakwa ROS meluluskan pendaftaran ketiga-tiga pertubuhan itu adalah tidak benar sama sekali.

Penyebaran berita ini telah lama dikesan, sejak awal 2007 dan sering disebarkan dari masa ke semasa.

ISU INTERFAITH COMMISSION (IFC) DAN PERTUBUHAN MELAYU MURTAD

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mendapati isu Interfaith Commission (IFC) atau Suruhanjaya Antara Agama, Persatuan Melayu Kristian dan Pertubuhan Melayu Murtad telah kembali viral di media sosial dan entiti-entiti tersebut dikatakan telah berdaftar secara sah.

Malah, Jakim telah mengeluarkan kenyataan rasmi berkaitan isu ini pada 9 Oktober 2014 yang lalu.

Jakim berpandangan isu sebegini boleh menimbulkan kebimbangan dan keresahan masyarakat Islam serta menggugat keharmonian masyarakat berbilang kaum di negara ini.

Justeru itu, Jakim telah membuat semakan sekali lagi dengan pihak Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS), Kementerian Dalam Negeri dan pihak berkenaan telah mengesahkan bahawa dakwaan yang entiti-entiti tersebut telah berdaftar secara sah di bawah ROS adalah tidak benar sama sekali.

Bagi menangani isu ini, Jakim dan Jabatan-Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) sentiasa bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bagi memelihara kesucian Islam dan membendung umat Islam daripada terjebak dalam penyebaran berita bohong dan palsu, yang jelas bercanggah dengan ajaran Islam.

Jakim ingin memberi nasihat kepada umat Islam agar sentiasa berwaspada terhadap isu-isu seperti ini dan dapat memberikan bantuan dengan menyalurkan maklumat kepada Jakim dan Jabatan-Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) sekiranya timbul sebarang keraguan atau kemusykilan terhadap sesuatu isu demi menjaga kesucian Islam dan keharmonian hidup masyarakat di negara ini.

Sumber: 1 | 2

Saturday, 27 April 2019

Upacara Komburongoh Kaum Dusun Di Sabah.


Komburongoh merupakan satu istilah tapi dua maksud. Dalam konteks botani, Komburongoh merupakan sejenis rumput, orang Melayu memanggilnya sebagai "Jerangau". Dalam konteks keagamaan kuno Dusun, Komburongoh merupakan alat medium yang menghubungkan Bobolian dengan alam spiritual (ghaib). 

Dalam bahasa spiritual Momolianisme pula, Komburongoh ini merupakan semangat berunsur "masculine" yang "dibangki" dengan satu nama, iaitu "rinokian", iaitu
semangat yang berunsur "feminine".

Cara membuat komburongoh singkatnya seperti berikut:

1. Bobolian akan mencabut Komburongoh, membersihkannya lalu memotongnya. Rinait Mongkorot akan diucapkan pada saat memotong Komburongoh.

2. Setelah dipotong, Bobolian akan menjalankan ritual "Mongombolit", di mana Bobolian memisah-misahkan mana potongan yang ada "sundu" (kuasa) dan mana yang tidak memiliki "sundu". Pada saat memisah-misahkan potongan Komburongoh, Bobolian akan mengucapkan Rinait Mongombolit.

3. Selepas itu, Bobolian menajamkan bambu lalu mulai menjalankan ritual "marangkai", iaitu mencucukkan potongan-potongan Komburongoh di bambu yang ditajamkan. Setelah itu, Komburongoh dikeringkan. Pada saat Komburongoh "dirangkai", Bobolian akan mengucapkan Rinait Marangkai. Saat "rinait" ini diucapkan, semangat Komburongoh akan berkomunikasi dengan Bobolian.

4. Setelah kering, potongan-potongan Komburongoh dijadikan kalung dengan memakai tali. Komburongoh siap untuk dipakai. Untuk memakainya, Bobolian selalunya akan membangunkannya dengan contoh "rinait" di bawah ini:

Posik ku diti rinangkai,
Tudau ku diti kinoruod,
Rinangkai ku Komburongoh,
Rinoud ku Rinokian.


5. Sebagai catatan tambahan, nenek moyang saya dulu selalunya membawa komburongohnya ke hutan selama beberapa bulan untuk dibawa "bertarak". Setelah selesai "bertarak", komburongohnya itu akan disangkutkan pada sebatang pohon besar di hutan untuk mengujinya. Kalau pokok itu layu dan mati selepas beberapa hari, maka Komburongoh itu sudah memiliki "sundu" (kuasa) yang sangat kuat.

********
Kata kunci
1. Rinait: mantra
2. Komburongoh: semangat bersifat masculine
3. Rinokian: semangat bersifat feminine
4. Mongkorot: memotong
5. Mongombolit: memisah-misahkan
6. Marangkai: proses membuat kalung
7. Batarak: bertapa
8. Bangki: membahagi menjadi dua lalu memberikan nama kedua (nama spiritual).
9. Sundu: kuasa, semangat, kekuatan, etc

Aki Rumantai, 2015

Monday, 15 April 2019

[VIDEO] 2 Pemuda Tempatan Pengsan 'Dikeroyok' Enam Lelaki Disyaki PATI Di CP.


Seorang pemuda tempatan berusia 22 tahun cedera selepas dibelasah enam lelaki tidak dikenali di Pusat beli-belah Centre Point pada Ahad lalu.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Supt. George Abd Rakman dalam satu kenyataan semalam mengesahkan kejadian berkenaan.

Menurut George ketika mangsa berada di tingkat lima pusat beli-belah berkenaan dia didatangi tiga lelaki yang tidak dikenali yang bertindak secara tiba-tiba menyerang mangsa.

Kemudian tiga lagi lelaki tidak dikenali menghala kepadanya dan turut menyerang mangsa. Mangsa mendakwa ditumbuk di bahagian muka.

Selepas dipukul, mangsa ternampak seorang lagi lelaki terbaring di sebelahnya akibat dipukul dan mengalami kecederaan lebam di bahagian muka.

Kes disiasat di bawah seksyen 147 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara maksimum 2 tahun.

Mereka yang mempunyai maklumat lengkap kejadian diminta menghubungi mana-mana balai polis berhampiran atau menghubungi pegawai penyiasat Insp. Nur Shajida Binti Shara di talian 012-8119794.

Video yang dirakam oleh orang awam yang berada di tempat kejadian.



Loading...

Friday, 12 April 2019

Kisah Seram Jalan Beluran-Telupid, Sabah.


Assalamualaikum Warahmatulahi Wabarakatuh.

Ini adalah kisah pertama aku sajikan untuk pembaca tegar sekalian. Walaupun kisah aku ini tidaklah seseram mana macam cerita Conjuring tu. Tak apa lah, yang penting, ianya tetap menjadi sejarah dan sebahagian daripada pengalaman aku. Dan sebelum itu aku minta maaf sebab banyak dialog dalam penulisan aku ni menggunakan bahasa Sabah. Harap semua boleh faham. Okay, let’s get back to the story.

Sejak aku sambung study ambil diploma Multimedia di Kolej Cosmopoint KK, aku tinggal sendiri di apartment family aku. Untuk makluman anda, abah, omi dan 2 oang adik aku berpindah ke Tawau selepas aku habis exam SPM hujung tahun 2007. Abah aku kena transfer ke Tawau atas sebab tugasan. Aku tidak mahu pindah sebab di Tawau masa itu belum ada lagi kolej menawarkan jurusan Multimedia seperti yang aku ambil sekarang.

So, masa aku tinggal di Apartment Beverly Hill, Penampang. Aku bagaikan hidup bujang. Semua benda aku buat sendiri, geng-geng keras aku pun semua umur semakin meningkat remaja sudah. Dan ada sebahagian yang selalu lepak and stay tidur di rumah aku. Macam biasalah darah muda bujang sedang membara. Kononnya masa itu aku sedang cuti semester, jadi kawan aku nama diorang Marcus, Kayum dan Ash memang geng lepaking aku untuk lepaskan keboringan. Diorang 3 memang geng lepak sepanjang masa dan diorang ni memang kawan aku sejak aku sekolah menengah lagi.

Marcus ini seorang yang memang kaki jalan. Jenis merayap saja kerja dia tidak kira masa dan dia ini kerja sebagai cashier di Shell cuma dia ni selalu ambil cuti untuk buat sesuatu aktiviti tertentu. Kayum ni pula memang penggangur tegar, jenis family berduit kan. dan dia ada sebuah kereta Toyota GL lama yang masih power dan masih tahan lasak, dia ni memang jenis jaga kereta la. Ash ni pula jenis cool punya budak, sedang on the way mahu sambung study.

So plan kami ni mahu berjalan-jalan di Sandakan selama 2 hari. Kiranya tukang sponsor kami ni si Marcus la dan si Kayum pula sponsor kereta dia. Kami plan untuk bergerak ke Sandakan awal pagi Jumaat, so tidak lah rushing sangat so dapat manfaatkan weekend tu dengan puas hati. Memangkan semuanya bujang, kami prepare sesimple yang mungkin. Setiap seorang bawa 1 bag galas. Jadi dalam jam 8.00 pagi Jumaat kami bergerak dengan santai, slow and steady sambil feel naik Toyota GL enjin 4AGE dan boleh act macam naik Toyota Trueno AE86 Takumi Fujiwara punya dalam anime Initial D tu..

Dalam jam 8.00 pagi kami gerak dari Beverly Hills, sebelum tu kami ada singgah sarapan di kedai mamak di Beverly Plaza. Dalam setengah jam begitu kami bergerak terus dan ikut melalui jalan Tuaran. Dalam jam 10.00 lebih begitu kami singgah di Pekan Kundasang ambil feel cuaca sejuk New Zealand sikit, dan makan sambil pekena kopi'o panas untuk kesegaran badan. Kemudian kami teruskan perjalanan seperti biasa. Kami sampai di Sandakan dalam jam 1.00 petang lebih sebab Kayum bawa kereta tidak juga laju dan tidak juga slow. So aku skip lah 'vacation' kami hari Jumaat, Sabtu dan Ahad tu di Sandakan. Trip yang sungguh santai bagi orang bujang seperti kami.

Cerita seram itu bermula pada hari Ahad. Memandangkan esoknya hari Isnin dan Marcus dapat tahu yang rooster dia kena masuk kerja awal pagi jam 7, itu pun dapat tahu last minit malam hari Ahad tu. So mahu tak mahu, memang kena gerak juga lah untuk balik ke KK malam tu.

Selesai makan malam, isi minyak apa semua, dalam jam 9.00 lebih juga kami keluar dari Sandakan. Sampai di checkpoint batu 32 Sandakan pun dekat jam 10.00 lebih dan memang sunyi sudah masa tu. Drive slow and steady juga lah. Biar lambat asalkan selamat. Si Ash ini memang smoking so dia akan buka tingkap bila mahu mengasap.

Malam tu agak sunyi sikit sebab kami kurang bercerita di dalam kereta. Sudah lah radio kereta tiada. Entah tiba-tiba si Ash ni bersuara sambil berkata "Eh Fit (aku), mana tempat yang kau pernah cerita pasal Bukit Pe ra wan tu?" aku tersentap sekejap.

Okay aku throwback sikit, masa cuti semester yang sebelum ini, aku balik ke Tawau menaiki bas persiaran untuk melawat family aku. Dalam bas itu, aku duduk seat paling depan berdekatan dengan driver. Aku hairan bila diorang lalu satu jalan dekat area Beluran - Telupid, driver tu tiba-tiba bunyikan hon, aku pelik tapi aku intai juga kalau-kalau ada berselisih dengan bas atau kenderaan lain tapi tiada jua. Dalam hati aku mungkin dia tertekan lah hon dia tu.

Tak lama lepas tu, datang lah konduktor bas tu bersembang dengan driver, "Kau tahu kah malam semalam bas Ali Topan sikit lagi eksiden gara-gara ada satu benda macam kuda besar menyeberang jalan, baru benda tu bukan sekali saja limpas (lalu), macam 3-4 kali seolah-olah macam ada lebih dari 1 ekor, tapi yang buat seram saiz benda tu besar hampir penuh 1 jalan tu. Lagipun mustahil boleh ada kuda di sana, takkan lah ada kuda tinggal dalam kelapa sawit.."

Lepas tu aku dengar lagi dia cakap yang mujur bas tu takda apa, penumpang pun panik juga dan rata-rata yang pandang keadaan sekeliling dari cermin dalam bas, diorang nampak macam ada benda besar menghempas di pelusuk hutan di tepi jalan tu, tapi objek tidak pula nampak, Cuma seakan-akan angin besar menyerbu ke hutan sampai pokok-pokok dan pelepah sawit tu bergoyang kuat. Tak lama lepas itu, driver bas menyampuk "huuu... Bukit Pe ra wan bah tu, jangan sembarangan, silap hari bulan kau nampak tu jalan lurussss sajaaa.." Maksud dia tu, kalau nasib tidak baik, penglihatan pemandu akan di dikaburkan dan akan nampak jalan raya seolah-olah lurus saja, padahal jalan sana ada selekoh juga, so akan mengakibatkan kemalangan.

Bila aku teringatkan cerita konduktor bas itu, berderau juga darah aku, bulu roma aku meremang lagi, sudah la si Ash ni buka tingkap kereta, lepas tu boleh tegur pula kawasan tu walaupun hakikatnya aku tidak tahu di mana titik sebenar Bukit Pe ra wan tu. Kalau mahu suruh si Kayum ni untuk bunyikan hon, diketawakan aku pula sebab tiba-tiba suruh hon padahal kereta kau saja yang ada di jalan malam-malam.

Jadi pertanyaan Ash tu aku just jawab "nda tau lah di mana tu tempat mungkin sudah terlimpas kali..". So semua pun diam saja la. Si Kayum ni bawa kereta slow sikit tambah lagi lowered juga, sebab tahu lah jalan Telupid, Beluran dan Sandakan ni lubang dia bukan alang-alang, bukan mahu cakap apa, cuma orang Sabah saja yang tahu status jalan di sana macam kolam ikan sudah. Tiba-tiba, si Marcus yang duduk sebelah driver bersuara:

Marcus: "Eh Yum (Kayum), apa benda yang tinggi bersusun di tepi jalan tu?"

Kayum: "Yang mana ni? Aku nda nampak.."

Lepas itu boleh pula si Kayum ni signal masuk parking di tepi bahu jalan sebelah kiri. Sambil tu aku dengan Ash terintai-intai dari seat belakang..

Aku: "Yum, kenapa kau stop di sini, bahaya ni kawasan, banyak kes ragut sini, paling tidak pun kalo ada polis peronda silap-silap kena tahan nanti sebab ingat kita ni pula mau meragut orang.”

Marcus: "Ui kamurang tengok tu barang kena susun punya lah tinggi..macam bag galas tu kan"

Kamu dapat bayangkan bag galas yang biasa orang bawa untuk balik kampung atau travel, yang jenis plastik 4 segi besar tu? Haa..bag begitu lah kena susun tinggi betul. Aku rasa mahu lebih dari 10 bag, dan anggaran aku ketinggian susunan bag seperti ketinggian 2 orang lelaki. Naya lah kami malam itu, aku sudah rasa tidak sedap hati sebab ada benda pelik berlaku di jalan malam-malam buta ni. Lepas itu si Kayum ni siap main-main highlight lagi dekat tu bag, sudah la lampu dia malap-malap juga sikit, yalah kan kereta lama, tapi masih juga boleh nampak jelas la. Jarak kami berhenti dengan susunan bag tu adalah dalam lebih kurang dalam 10 meter.

Aku: "Aku rasa benda ni pelik lah, bagus kita gerak lah Yum. Nda payah tunggu atau turun, lain macam sudah aku rasa ni."

Ash: "Mungkin orang la ba tu mau tunggu bas, kan banyak bas selalu limpas-limpas sini mahu pergi ke KK."

Marcus: "Memang la, tapi pelik juga mau susun bag begitu tinggi, ada ka orang mau panjat sampai boleh di susun begitu, lagipun apa tujuan kena buat begitu.."

Dalam hati aku berfikir, waras lah pula si Marcus ni, tapi dia pula yang menengok berabis. Dalam masa tu Kayum ni saja main-mainkan lampu highlight kereta, ada sesekali dia hon. Tahu kah apa jadi masa dia hon tu?? Semua kami yang stay dalam kereta tu nampak macam ada kepala keluar dari sebalik susunan bag.. Kamu bayangkan, dari susunan bag yang tinggi tu, ada 1 makhluk yang nampak macam seorang perempuan, sedang mengeluarkan kepala dia slow-slow, macam dia sedang intai-intai kami yang sedang bagi highlight lampu ke tempat dia. Lepas itu, tidak lama kemudian, dia julurkan tangan dia dan bagi hayun seolah-olah macam mahu menahan kereta atau bas tu. Lepas itu aku perasan yang di hujung jari dia masa itu ada pegang macam kain atau skarf berwarna merah, masa tu badan dia belum keluar lagi dan masih tersorok di sebalik susunan bag tu. Keadaan dan cara dia seperti itu membuatkan aku rasa makin tidak sedap hati.

Marcus: "Uissh Yum, cewek ba tu menunggu bas kali."

Kayum: "Ya aku tau tapi kenapa dia kasi sorok badan dia di sebalik bag tu? Pelik juga gaya dia ni."

Semua kami senyap dalam kereta tu, dalam keadaan enjin yang masih hidup dan tingkap di sebelah si Ash ni masih terbuka lagi. Tiba-tiba, perempuan itu keluar tapi cara dia keluar tu agak menyeramkan, dia berjalan sambil seret-seretkan kaki dia, dan dia tidak pakai kasut atau selipar pun, pakaian dia macam baju kurung warna kekuningan dan agak kotor. Rambut dia mengerbang macam tidak terurus dan menutupi muka dia, dalam keadaan tu dia masih lagi menyeretkan kaki dan seretan kaki dia tu rupanya sedang menuju ke tempat kami !!!

Aku: "Yum, gerakkkkkk cepat Yum!!!!!"

Kayum: "Astagaaaaa bukan uranggg ituuuu !!!!!"

Dalam keadaan panik, Kayum masuk gear satu, siap berbunyi lagi gear dia mungkin clutch tidak ngam timing dipijak, apa lagi, menyeretlah tayar kereta dia di bahu jalan tu. Memang tekan minyak habis dia. Kamu tahu, masa si Kayum ni tengah terkial-kial mau masuk gear 1, benda tu semakin laju menyeret kaki dia pergi tempat kami, sambil tangan dia menghayun-hayun dengan skarf merah di hujung jari dia.

Masa kereta Kayum melepasi benda tu, memang dekat betul benda tu dengan tingkap tempat aku duduk!! Mujur lah aku tidak buka tingkap. Yang si Ash apa lagi kelam kabutlah dia memutar tombol tingkap, kereta lama kan, so belum ada power window lagi.

Hidup kami diibaratkan bergantung dengan Kayum saja masa tu. hahahaa. betul-betul cari nahas la. Lepas itu dalam jarak lingkungan 50 meter, aku sempat pandang balik belakang mahu tengok kalau benda itu masih mengikut atau kejar kami tapi benda tu masih di sana dengan susunan bag tu. Kamu tahu, tidak lama kemudian, ada suluhan lampu kereta orang lain dari belakang, sebaik saja lampu kereta itu menyuluh tempat benda tu, serta merta benda dan bag tu hilang dari pandangan. Ya Allah. Memang malam itu kami kena aniaya lah oleh benda tu.

Marcus: "Uih apa benda juga tadi tu?!"

Aku: "Aku rasa itu bukan orang, mungkin tempat tadi tu kawasan Bukit Pe ra wan. Itu lah mulut si Ash ni ca bul!"

Ash: "Ah, mana aku tau. Bergegar aku tau, kenapa la aku buka tingkap ni malam, nasib tidak jadi apa-apa.."

Sepanjang perjalanan kami selepas kejadian tu, semua senyap dalam kereta. Kami bergerak tanpa berhenti di mana-mana. Jam 2 subuh, kami sampai sudah KK. Barulah ada lega sikit bila nampak sudah lampu-lampu jalan. Kami lepak lagi di kedai mamak mengenang benda yang terjadi malam itu.

Dan aku ada cerita dengan diorang pasal cerita konduktor dengan driver bas yang aku naik dulu. Dan Kayum ni ada cakap juga, memang biasa orang dulu-dulu cakap kalau kita lalu tempat yang keras atau berpenunggu, mesti mahu hon atau pun main lampu kereta atau highlight. Ibarat kita beri "salam" lah konon. Dan mungkin juga kalau nasib tidak bagus, boleh mengakibatkan kemalangan. Orang Sabah bilang "tu benda menghaus darah.." Tapi aku mana lah tahu simpang mana letaknya Bukit Pe ra wan tu, bukannya ada signboard pun kena tulis. Takpa lah, pengalaman juga lah dengan benda tu. Yang penting syukur sebab semua selamat sampai. Dan kadang-kala bila terkenangkan balik cerita tu, jadi bahan lucu pula.

Begitu lah pengakhiran kisah seram yang dapat aku share dalam entri ni. Sorry lah kalau tidak seram ya. Yang pasti itu pengalaman aku dan memang aku rasa angker juga la..hehehe.. Sekian entri aku.

Assalamualaikum Warahmatulahi Wabarakatuh.

Kredit

Tsunami Mega Bakal Landa New Zealand, Bencana Lebih Dahsyat Daripada Di Jepun.

Gempa bumi pada kekuatan sekitar 9.0 magnitud bakal melanda New Zealand mencetuskan tsunami yang boleh mencapai ketinggian 30 meter. -YouTube/ingomar200

HAMPIR sebulan rakyat New Zealand khususnya dikejutkan dengan kejadian serangan pengganas di Christchurch, kini mereka digegarkan pula dengan berita gempa bumi dan tsunami mega yang bakal melanda negara itu.

Jangkaan itu dibuat berdasarkan kajian pakar penyelidik daripada East Coast LAB bahawa gempa yang bakal melanda New Zealand ini mampu mencapai kekuatan 9.0 magnitud jika gegaran kuat berlaku di zon benam Hikurangi.

Berbanding kejadian gempa sebelum ini di Christchurch yang dicatat pada skala 6.2 magnitud pada 2011, jangkaan bacaan itu merupakan skala tertinggi bakal dicatatkan di negara itu.

Jika ia berlaku, satu tsunami besar dengan ombak setinggi 30 meter bakal melanda New Zealand di mana akibatnya adalah lebih dahsyat daripada bencana tsunami di Jepun pada 2011.

Malah, lebih parah lagi, pihak berkuasa mungkin tidak mempunyai masa yang cukup untuk memberi amaran bencana kepada warga New Zealand, terutamanya penduduk yang tinggal di kawasan pesisiran pantai jika tsunami itu berlaku.

Menurut pakar tsunami di GNS Science, Dr William Power, ombak besar yang bakal melanda itu bakal berlaku dengan begitu cepat sehingga amaran tidak sempat diberikan.

"Sekiranya tsunami berlaku di negara ini, kemungkinan besar amaran peringatan bencana secara rasmi tidak akan dikeluarkan sebelum gelombang gempa bumi dan tsunami itu tiba.

"Jadi mereka yang tinggal di pesisir pantai harus mengambil langkah keselamatan dengan kadar segera." - ASTRO AWANI

Saturday, 6 April 2019

Kenapa Hibah 2018 Tabung Haji Terlalu Rendah?


Ada yang bertanya mengapa hibah Tabung Haji sangat rendah? Lalu muncul sedikit kepanikan dan ketidakpuasan hati, sebahagian didasari kebimbangan tulen, sebahagian yang lain pula hanya bersumber kepada sebab kebencian dan perseteruan politik.

Adalah diingatkan tulisan ini bukan dari orang politik, saya sekadar usaha berkongsi ulasan untuk bacaan orang ramai yang bertanya.

Info dan fakta dalam ulasan saya ini bersumber dari pihak Tabung Haji sendiri dan saya tiada kepentingan dalam TH malah saya telah pun beberapa kali menunaikan haji melalui perjalanan sendiri sewaktu belajar dahulu, tiada satupun bersama TH.

Ulasan ini dibuat bagi melaksanakan tugasan menjawab soalan mereka yang cintakan ilmu dan kebenaran.

Saya hanya sekadar menyampaikan maklumat sebenar sekadar yang saya faham, saya juga tiada sebarang autoriti atau kuasa untuk menjustifikasi berlebihan, mempertahankan atau mempengaruhi sebarang keputusan komersial, operasi dan penstrukturan oleh pihak TH.

Justeru, jika ada keputusan dan tindakan TH yang tidak dilihat tepat dari sudut komersial, itu adalah perbezaan biasa sudut pandangan komersial dari seseorang individu atau institusi dengan pengurusan TH.

Ia tidak semestinya lebih tepat atau lebih baik dari keputusan TH, kerana TH diyakini lebih fahami luar dalam organisasi yang diurusi mereka.

Tak pelik kadar 1.25 peratus

Telah beberapa bulan saya dan TH memberikan gambaran bahawa hibah memang akan rendah tahun 2018, malah saya juga telah berkongsi info bahawa 1 hingga 2 peratus adalah kemungkinan besar hibah TH bagi tahun 2018, hasil kajian dari kaedah penstrukturan semula yang dilaksana oleh TH.

Justeru, sesiapa yang ikuti isu ini sejak dari awal, sudah tentu tidak pelik dan tidak mengejutkan dengan kadar 1.25 peratus tersebut.

Hibah itu dari Bahasa arab yang ertinya adalah hadiah. Dari sudut kontrak dalam fiqh muamalat, adalah pelik dan tiada kewajaran untuk penerima hibah memarahi hadiah yang kecil diberi oleh pemberi hadiah.

Maka hibah kecil berbanding sebelum tentunya bersebab. Kerana kontrak syarah yang digunapakai oleh Tabung Haji dengan penyimpan adalah Wadi’ah Yad Dhamanah yang bererti kontrak pinjaman wang.

Maka hadiah dan jumlahnya mestilah diberi secara tanpa paksa dan sukarela oleh pemberi hadiah bagi mengelakkan elemen riba. Hal ini juga telah diteliti oleh Majlis Penasihat Shariah TH.

Sekarang apa sebab hibah TH terlalu rendah?

Baiklah, namun apa sebabnya ia terlalu rendah? Ada pelbagai sebabnya yang tercantum dan membarah antaranya kelemahan pengurusan TH terdahulu, pelanggaran Akta Tabung Haji 1995 serta faktor politik ekonomi dalam dan luar negara.

1) Kelemahan pengurusan terdahulu

Kelemahan pengurusan TH yang dahulu (kerana hibah 2018 adalah refleksi tugasan dan keputusan pengurusan TH sejak dari tahun sebelumnya sehinggalah tahun 2017 dan 2018), sebahagian keputusan ini tidak dianggap jenayah kerana menurut undang-undang, kelemahan 'certain type of bad investment decision is not a crime', maka tidak semua jenis kelemahan boleh diheret ke mahkamah.

Sebahagian lagi yang lain, telah pun dilaporkan kepada polis dan dalam siasatan iaitu kes yang merugikan Tabung Haji.

Antara kes-kes yang membawa kerugian seperti arahan untuk tidak menjual saham FGV sehingga kerugian RM1.1 bilion, TH menyelamatkan Ramunia Holdings Bhd (nama lama sebelum ditukar kepada nama TH Heavy Engineering Bhd) sehingga kerugian RM670juta dan TH membeli 30 peratus peilikan dalam syarikat Putrajaya Perdana Berhad melibatkan RM144 juta kerugian.

Menurut laporan TH, Lembaga Pengarah TH baru telah membuat laporan kepada pihak polis dan Suruhanjaya Perkhidmatan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap ahli lembaga pengarah dan pengurusan lama.

Laporan pertama melibatkan Program Yayasan Tabung Haji (YTH) 2017, di mana dana berjumlah lebih daripada RM22 juta telah dikeluarkan untuk aktiviti yang mempunyai kecenderungan politik. Ia bertentangan dengan Memorandum dan Artikel Persatuan YTH.

Laporan kedua dibuat ke atas beberapa pengurusan TH yang lalu berhubung dengan salah nyata dan penyembunyian maklumat penting yang melibatkan penjualan saham TH dalam tahun 2012 sebanyak 95 peratus dalam PT TH Indo Plantations yang dipegang oleh dua anak syarikatnya, iaitu TH Indopalms Sdn Bhd (THI) dan TH Indo Industries Sdn Bhd (THII) kepada PT Borneo Pacific (PT Borneo) dengan harga AS$910 juta (RM 3.7 billion).

Laporan ketiga dibuat pada bulan Januari 2019 berhubung dengan akaun kewangan TH bagi tahun berakhir 31 Disember 2017 (FY17).

Laporan ini melibatkan pembentangan laporan kewangan oleh bekas para eksekutif utama TH sehingga berjaya mengisytiharkan hibah walaupun keuntungan tidak mencukupi, bertentangan dengan Akta Tabung Haji 1995.

Pihak polis sedang membuat siasatan mengikut Seksyen 420 dan 409 Kanun Keseksaan kerana menipu.

Selain itu, SPRM juga sedang menyiasat ahli lembaga pengarah dan pengurusan yang lama. Lebih banyak laporan polis akan dibuat pada masa hadapan berkaitan dengan kerugian yang dialami oleh TH.

2) Melanggar Akta Tabung Haji 1995

Mantan gabenor Bank Negara Malaysia, Zeti Akhtar Aziz pernah menulis surat kepada mantan menteri yang bertanggungjawab pada 23 Disember 2015 untuk memberi amaran bahawa TH mengalami masalah kekurangan aset.

Walau bagaimanapun, kerajaan tidak mengambil iktibar daripada amaran tersebut dan terus membenarkan TH membayar hibah (dividen) yang tinggi, walaupun keuntungannya tidak mencukupi.

Melihat laporan kewangan TH tahun 2017, mencatatkan kemerosotan nilai sebanyak RM120.4 juta sahaja, maka seolahnya TH tiada kerugian dan serta asetnya melebihi liabiliti termasuk kerugian, namun hakikat sebenarnya ukur rujuk kemerosotan nilai telah diubah, menyalahi standard piawaian perakaunan yang dipakai oleh TH sendiri iaitu menurut Financial Reporting Standard Consensus no 14 di bawah 'impairment' mengkehendaki TH merekodkan semua ini sebagai kerugian, apabila ia dikembalikan menurut standard yang betul, kemerosotan nilai tahun 2018 menokok sebanyak 12.5 kali ganda sehingga menjadi RM1.507 bilion.

Inilah yang menjadikan TH kekurangan aset berbanding liabiliti serta menyekat pemberian hibah yang lebih besar.

3) Politik ekonomi dalam dan luar negara

Faktor politik dan ekonomi dalam negara dan juga faktor ekonomi luar negara seperti Federal Reserve USA menaikkan kadar faedahnya sebanyak 4 kali pada tahun 2018, naik dari 2 peratus kepada 2.25 peratus, ini menyebabkan pelabur global mengutamakan Pasaran Saham USA yang lebih menyakinkan berbanding pasaran negara-negara membangun termasuk Malaysia, Trade War di antara China dan USA turut beri kesan besar kepada kestabilan pasaran saham.

Begitu juga juga kekalutan isu Brexit yang pengaruhi seluruh pasaran saham serantau termasuk Asia. Ini tentunya menjadi salah satu penyebab tambahan bagi jatuhnya nilai pelbagai saham yang dipegang oleh TH juga.

Tidak dinafikan, perubahan kerajaan PH dari BN buat pertama kali dalam sejarah Malaysia turut menambah lagi perisa ketidaktentuan pasaran saham di Malaysia. Ia perkara lumrah bagi sebuah perubahan besar dalam sesebuah negara.

Tak untung cuma pusing wang penyimpan

Menurut CEO Tabung Haji Zukri Ab Samat dalam sidang media pengumuman hibah, akta TH menghadkan pemberian hanya pada lebihan (surplus) aset berbanding liabiliti, maka walaupun keuntungan semasa TH adalah RM2.014 bilion, tetapi jumlah yang boleh diagihkan berdasarkan Akta TH (bagi memastikan agar liabiliti tidak lebihi asset lagi) hanyalah RM913 juta sahaja. Itulah jumlah yang membentuk 1.25 peratus hibah tahun 2018 yang terendah dalam sejarah.

Dijelaskan juga oleh pengurusan terkini TH, sejak beberapa tahun dahulu TH mampu memberikan hibah tinggi kerana wujud manipulasi piawaian perakaunan TH dan juga ketidaktepatan kedudukan akaun TH.

Akibatnya hibah bagi beberapa tahun lalu adalah datang dari wang depositor bukannya dari untung perniagaan sebenar. Ia adalah resepi keruntuhan TH sekiranya diteruskan serta tidak diperbaiki dan diperbetulkan.

Bermakna, hibah tinggi masih boleh diberi tetapi dengan cara melanggar akta TH, mengubah ambang kemerosotan nilai secara salah sekaligus melanggar piawaian perakauan TH sendiri dan menggunakan deposit penyimpan.

Ini semua kalau dilakukan pada tahun 2018, pasti boleh memberikan lebih dari 6 peratus hibah tetapi ia salah di sisi undang-undang dan juga syarak serta menjatuhkan standard TH seperti skim cepat kaya pak man telo yang menggunakan duit pelabur awal untuk membayar pelabur terkemudian, bukan didasari oleh untung perniagaan tetapi memusing-musing wang penyimpan.

Kerajaan biaya kos selamatkan TH

Berdasarkan maklumat dari sidang akhbar TH, iaitu melalui suntikan dana bersih sejumlah RM17.8 bilion ke dalam TH akan dibiayai oleh kerajaan dalam tempoh 10 tahun, iaitu dari tahun 2020 sehingga tahun 2030.

Kerajaan menerusi sebuah syarikat tujuan khas atau special purpose vehicle (SPV), iaitu Urus Jamaah Sdn Bhd (UJSB) yang diketuai oleh CEO yang baru dilantik iaitu Izad Shahadi, membeli aset TH yang kini bernilai hanya RM9.7 bilion dengan harga yang lebih tinggi pada RM19.9 bilion.

Pembayaran RM19.9 bilion ini terdiri daripada:

  1. RM10.0 bilion dalam bentuk sukuk berkupon sifar dengan pulangan 4.05% setahun bertempoh 7 tahun.
  2. RM9.6 bilion dalam bentuk sukuk berkupon sifar dengan pulangan 4.10% setahun bertempoh 10 tahun.
  3. RM0.3 bilion dalam bentuk bayaran tunai yang dijana menerusi aset RM9.7 bilion yang telah dijual kepada SPV (dividen dan sewa yang diperolehi).

Dengan penerimaan aset-aset bernilai RM19.9 bilion, nilai aset TH akan bertambah dan melebihi liabilitinya sambil mematuhi piawaian yang sepatutnya.

Dengan peningkatan nilai asetnya, TH akan terus mampu membayar hibah menurut keuntungan yang diperolehi pada masa depan.

Dengan kata lain, kerajaan akan menanggung beban kewangan sebanyak RM19.6 bilion untuk menyelamatkan TH.

Kos yang akan ditanggung oleh kerajaan ke atas sukuk bernilai RM19.6 bilion tersebut dianggarkan sebanyak RM7.9 bilion, dan ini juga akan dibiayai oleh kerajaan. Ini menjadikan tanggungan kasar kerajaan untuk menyelamatkan TH sebanyak RM27.5 bilion yang disandarkan kepada aset bernilai RM9.7 bilion.

Selepas menolak nilai aset sebanyak RM9.7 bilion, kerajaan akan membuat suntikan dana bersih sebanyak RM17.8 bilion ke dalam TH yang akan dibayar dalam tempoh 10 tahun.

Berdasarkan kenyataan CEO TH, rumusannya keadaan TH sekarang adalah:
  1. Defisit telah berjaya ditutup. Hibah boleh diagihkan mengikut Akta Tabung Haji.
  2. Semua kerugian rosot nilai telah direkodkan. Dijangka tiada lagi kejutan di masa hadapan.
  3. Kedudukan kewangan telah pulih. Pulangan yang stabil daripada aset yang berdaya saing.
  4. Sokongan daripada kerajaan melalui peruntukan tahunan diberikan untuk memastikan semua sukuk ditebus semula oleh SPV.
  5. Hak keutamaan dimiliki TH yang mana TH boleh mengambil semula aset yang telah dipindahkan setelah dipulihkan.
  6. Tadbir Urus dan ketelusan yang lebih baik. Pengawalseliaan yang diperkukuhkan serta pengurusan pelaburan dan risiko yang lebih mampan.
  7. Subsidi haji masih ada bagi mereka yang ingin menunaikan haji termasuk pengiring.
  8. Simpanan penyimpan semua selamat malah dijamin 100 peratus oleh kerajaan.
Aset yang dipegang oleh SPV Urusharta Jemaah Sdn Bhd (UJSB) kini diuruskan sendiri oleh UJSB yang diketuai oleh CEO Melayu Muslim bernama Izad Shahadi Mohd Sallehuddin dengan dibimbing oleh 5 orang ahli Lembaga Pengarah yang semuanya Islam. Prokhas dan CEO berbangsa Cina tiada lagi peranan dalam hal ini.

Keputusan besar dan penting berkaitan urusan TH semuanya dibawa ke kabinet menteri dan tiada sama sekali dikawal oleh menteri kewangan atau mana-mana bukan muslim. TH adalah di bawah tugasan perdana menteri dan menteri hal ehwal agama sahaja.

Pandangan saya bagi pendepositor, bagi sesiapa yang menyimpan untuk menunaikan haji, terlebih baik untuk mereka kekal dalam TH bagi melunaskan hasrat mulia dan kewajiban haji terbabit serta mendapat subsidi haji dari TH.

Bagi penyimpan untuk keuntungan yang lain dari itu termasuklah 1.3 peratus penyimpan kaya di TH yang merupakan pemegang RM37 bilion daripada keseluruhan jumlah simpanan RM74 bilion wang penyimpan, bertenanglah sekejap dan kemudian dengar dan fahami penjelasan pihak Tabung Haji dan bukan orang politik dari mana-mana parti politik sama ada pembangkang atau kerajaan (mereka saling melobi sokongan).

Sebaiknya fahamkan penjelasan CEO Tabung Haji Zukri Samad sebagaimana yang beliau huraikan dalam suatu sidang media.

Biarlah kita mengambil maklumat dari bukan orang politik, ia lebih terpercaya.

Jika masih tidak percaya, maka duit simpanan itu adalah duit anda, anda paling berhak menentukan keputusan terbaiknya.

Tahniah bagi mereka yang mampu membaca dan berusaha faham dari awal sehingga di para terakhir ini. Semoga hidayah dan kebenaran milik kita bersama.

DR ZAHARUDDIN ABD RAHMAN ialah Prof Adjung Unisel dan juga Pengarah Urusan Elzar Shariah Solution.

Tulisan ini asalnya hantaran di media sosial beliau dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Sensasi Media.