Friday 23 June 2017

Membuat Kuih Lucu Bentuk Ulat Comel Yang Sedang Hits, Ternyata Haram Dan Dosa Besar!!!Pada masa ini, viral resipi kuih yang berbentuk lucu-lucu, salah satunya adalah bentuk ulat-ulat yang berwarna hijau. Mungkin awalnya lucu dan lihat kuih kering ulat ijo yang lagi hits itu, tapi ternyata setelah tau hukumnya, tidak lucu sama sekali, malah berdosa, biar betul berdosa???


Baca baik2!!! 

Penting buat mereka yang sedang bikin kuih masa lebaran nih ... 

Jom baca hukumnya dibawah ini:

Memetik wanita soleha, ada sebuah pertanyaan yang patut menjadi perbahasan kali ini. 

Apa undang-undang membuat gula-gula atau kuih dengan bentuk gambar makhluk bernyawa dan apa undang-undang memperjualbelikannya? 

Jawab:

Alhamdulillah, 

Tidak dibenarkan membentuk gula-gula atau kuih dan yang lain dengan bentuk gambar makhluk bernyawa. Berdasarkan keumuman hadits yang menunjukkan akan haramnya tashwir (menggambar makhluk bernyawa). 

Seperti sabda Nabi shallallahu 'alaihi wasallam, 

كل مصور في النار, يجعل له بكل صورة صورها نفسا فتعذبه في جهنم 

"Setiap pembuat gambar tempatnya di neraka. Kelak Allah akan membuatkan untuknya gambar yang pernah ia buat (semasa di dunia) lalu gambar itu menyiksa dirinya di neraka Jahannam. "(HR. Muslim No. 2110) 

Dari Abdullah bin Mas'ud radhiallahu'anhu beliau berkata," Aku mendengar Nabi shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, 

إن أشد الناس عذابا عند الله يوم القيامة المصورون 

"Sesungguhnya manusia yang paling keras siksaannya di sisi Allah kelak dihari kiamat adalah pembuat gambar." (HR. Bukhari 5950 dan Muslim 2109) 

Para ulama yang tergabung dalam Lembaga Fatwa Saudi Arabia ( Allajnah Ad Daimah Lil Ifta) mengatakan, 
"Yang menjadi acuan pengharaman tashwir kerana tashwir adalah menggambar makhluk yang memilik nyawa. Boleh berupa patung, gambar yang dipamerkan di dinding, gambar yang dilukiskan pada kain, kertas. Baik (dihasilkan) secara pukal pada kilang tekstil atau dilukis dengan berus, pen ataupun dengan bantuan peralatan moden. Termasuk larangan menggambar makhluk bernyawa sesuai dengan bentuk asalnya atau hanya hasil imaginasi semata, kecil ataupun besar, dibuat cantik atau dibuat jelek.
Termasuk di dalam larangan, seseorang membuat garis-garis membentuk sebuah kerangka tulang. Kesimpulannya, semua pengharaman ini disebabkan oleh sebab menggambar makhluk yang mempunyai nyawa. Seperti contoh gambar-gambar hasil imaginasi yang dianggap menyerupai orang-orang yang hidup semasa Fir'aun dan para pemimpin pasukan perang salib serta bala tenteranya. " (Fatawa Al Lajnah Ad Daimah 1/696).

Para ulama menegaskan akan haramnya membuat gambar makhluk bernyawa walaupun terbuat dari kuih atau seumpamanya. 

Ad Dardir berkata, "Diharamkan membuat gambar (3 dimensi) haiwan-haiwan yang berakal ataupun tidak dengan catatan mempunyai anggota badan yang sempurna dan diperbuat dari bahan kekal menurut ijma 'ulama. Adapun gambar yang diperbuat daripada bahan yang tidak kekal, menurut pendapat yang terkuat juga termasuk dalam larangan seperti gambar 3D yang diperbuat daripada kuih ataupun kulit semangka." (Asysyarhul Kabiir 2 / 337-338) 

Al Qalyuubi berkata, "Tidak diperbolehkan memperjualbelikan gambar makhluk bernyawa, salib walaupun terbuat dari emas, perak atau diperbuat daripada kuih." (Khasyiyah Qalyubi 2/198) 

Dengan demikian diharamkan membuat kuih dengan bentuk menyerupai makhluk bernyawa dan dilarang memperjual belikannya." 

Allahu a'lam..

Loading...

Artikel Terkait

Content Champion at Media Asia Berhad.


EmoticonEmoticon