Tuesday 24 October 2017

Para Peguam Pun Pening, Puluhan Aduan Terhadap AGR Auto Tapi Yusuf Azmi Pulak Yang Kena Tahan.

TagsPULUHAN laporan polis dibuat terhadap AGR Auto Trade Holding Berhad, yang dikatakan telah menipu dan menindas ratusan pemilik kenderaan.


Namun tiada sebarang pertuduhan dikenakan terhadap Datuk Kabi, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, sebaliknya Yusuf Azmi pula yang ditahan dan didakwa di mahkamah.

Itulah persoalan yang berulang kali ditimbulkan oleh pelbagai pihak kepadanya kata Dato' Hishamuddin Hashim, Pengerusi Biro Undang-undang Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).

"Saya dihujani oleh lebih kurang 50, 60 soalan, call (hubungi) saya, tanya kat saya, kenapa datuk Kabi, AGR Auto Trade yang telah ada aduan lebih daripada 100 aduan, kita tak nampak ada satu pertuduhan terhadap dia," katanya.

Sebaliknya Yusuf Azmi yang datang untuk menolong atas permintaan dan aduan dari mangsa pula yang didakwa di mahkamah, atas tuduhan menceroboh.

Menurut Hishamuddin lagi, Yusuf Azmi datang untuk membantu mangsa yang ditindas dan tiada niat menceroboh, tambahan pula mangsa telah membuat laporan polis sebelum itu namun tiada sebarang tindakan diambil.

"Apa yang Yusuf Azmi buat ialah mengambil usaha, untuk tolong mangsa yang ada, dan dia tidak berniat untuk menceroboh!" tegasnya.

"Kalau dia ada berniat nak menceroboh dah tentu dia buat diam-diam malam-malam. Ini dia panggil sahabat-sahabat rakan media datang, dan dengan kehadiran pihak polis," katanya.

Hishamuddin turut menyifatkan ia sebagai satu soalan yang sukar difahami dan memeningkan.


"Jadi saya tak faham, ini satu soalan yang saya pening," tambahnya.

Artikel Terkait

Content Champion at Media Asia Berhad.


EmoticonEmoticon