Sunday 12 November 2017

Kos Pengeluaran Seliter Minyak Hanya RM0.53 Saja Kata Ahli Parlimen PAS.

TagsTahukah yang kos untuk pengeluaran seliter minyak petrol di Malaysia cuma RM0.53, tetapi ia dijual dengan harga RM2.30 seliter kata Ahli Parlimen Pas, Rantau Panjang, YB Siti Zailah Muhd Yusuff.


"Tiada data rasmi tentang kos penghasilan minyak mentah oleh Petronas di Malaysia, tetapi di Indonesia, kos pengeluaran minyak mentah syarikat Pertamina ialah pada kadar USD15 (RM60) setong," ujar Zailah lagi, yang menulis perkara itu melalui halaman Facebook miliknya.

Zailah mengandaikan, kos pengeluaran minyak mentah di Malaysia lebih kurang sama dengan Indonesia. Justeru, bagi tong bersaiz 'standard' 159 liter, maka kos pengeluaran minyak mentah bagi setiap liter ialah RM0.38 (RM60/159 liter).

"Manakala kos purata baju menapis minyak mentah pula ialah pada USD6 atau RM24 setong. Dan kos seliter ialah RM24/159 = RM0.15 seliter," tulisnya.

"Jadi kos keseluruhan bagi setiap liter minyak yang dijual di stesen minyak di Malaysia cumalah RM0.53 seliter. Tapi dijual dengan RM2.30 seliter," tambahnya.

Sumber

Artikel Terkait

Content Champion at Media Asia Berhad.


EmoticonEmoticon