Tuesday 3 April 2018

Intipati Amanat Perdana Menteri Pada Majlis Amanat Perdana Perkhidmatan Awam 2018 (MAPPA) Kali Ke-16.
Sudah tentu ramai yang tertunggu-tunggu pengumuman atau amanat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang berlangsung sebentar tadi. Dibawah kongsikan beberapa kandungan yang dipetik daripada beberapa sumber.

1. Pemendekan Time Based Service untuk Kumpulan Pelaksana dari 13 tahun kepada 10 tahun bagi urusan kenaikan pangkat bermula dari 1 Januari 2018.

2. Mewujudkan Gred DG56 bagi membolehkan pergerakan tangga gaji and pangkat bagi yang telah memegang Gred DG54 dalam tempoh lama.

3. Pemanjangan kemudahan perubatan kepada ibu bapa pegawai lantikan kontrak melibatkan sebanyak 42,800 pegawai.

4. Sumbangan dana tahunan ke CEUPACS sebanyak sekurangnya 3 juta setahun.

5. Kemudahan cuti tanpa rekod keagamaan selama 7 hari bagi tujuan umrah kepada umat Islam dan juga kepada bukan beragama Islam untuk tujuan keagamaan masing masing bagi sepanjang perkhidmatan.

6. Faedah persaraan pada tahun 2018 adalah sebanyak RM 24 billion. Kenaikan kadar pencen sebanyak 1% bagi semua pesara kerajaan mulai Julai 2018 secara one-off.

7. Aktiviti-aktiviti pesara. Memberikan geran khas sebanyak RM 1 juta setiap satu badan pesara kerajaan.

8. Kebajikan pesara. Pesara-pesara kerajaan akan ditentukan tambahan kuota haji bergantung kepada allocation kerajaan Arab Saudi kepada kerajaan Malaysia.

9. Kesetiaan penjawat kepada kerajaan. Nak balik tangan kosong? Jangan harap. Maka dengan ini, pemberian Kenaikan Tangga Gaji sebanyak 1 Tangga Gaji kepada semua penjawat awam dengan implikasi kewangan sebanyak RM1.4 billion mulai Julai 2018.

Loading...

Artikel Terkait

Content Champion at Media Asia Berhad.


EmoticonEmoticon