Friday 24 August 2018

5 Fakta Mengenai Hock Peng, Bapa Kepada Jho Low.
Nama Tan Sri Larry Low Hock Peng mungkin jarang disiarkan di media berbanding Jho Low, namun beliau merupakan antara tokoh korporat terkenal di Malaysia dan Singapura.

Namun namanya menjadi hangat selepas Polis Diraja Malaysia mengumumkan akan mengemukakan permohonan notis merah daripada Interpol bagi mengesan dan menahan beliau dan anaknya iaitu Low Taek Jho atau Jho Low.

Kedua-dua ahli perniagaan itu berdepan sembilan pertuduhan berhubung pembabitan dalam skandal berprofil tinggi, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Berikut adalah 5 fakta mengenai Hock Peng, bapa kepada Jho Low:

1. Hock Peng pernah berkhidmat di lembaga MWE Holdings Bhd dari tahun 1985 hingga 2003. Fokus beliau di syarikat berkenaan adalah berhubung pembangunan perniagaan dan hal ehwal korporat.

2. Beliau pernah menjadi pengasas bersama Frenchken Group Limited pada tahun 1995 yang mempunyai operasi di Eropah, Asia dan Amerika Syarikat.

3. Beliau merupakan dermawan untuk Jynwel Charitable Foundation.

4. Kekayaan keluarga ini diwarisi oleh Datuk Low Meng Tak yang dilahirkan pada 1922 di Guangdong, China. Meng Tak melakukan pelbagai perniagaan seperti perlombongan bijih besi dan penyulingan minuman keras di China dan Thailand.

5. Hock Peng berdepan satu tuduhan sementara itu anaknya, Jho Low berdepan lapan pertuduhan susulan pembabitan dalam skandal 1MDB. Pihak mahkamah telah mengeluarkan waran tangkap ke atas kedua-dua individu berkenaan.

Sumber

Artikel Terkait

Content Champion at Media Asia Berhad.


EmoticonEmoticon