Thursday 14 December 2017

Semak Nama Senarai Hitam PTPTN Dan Imigresen Melalui Online.
Semak blacklist PTPTN anda Jika anda ingin ke luar negara pastikan anda tidak disenarai hitam oleh PTPTN, LHDN, perintah mahkamah dan PDRM mahupun diisytihar sebagai bankrap.

Jabatan Imigresen Malaysia telah menyediakan kemudahan kepada Warganegara Malaysia yang ingin membuat semakan status senarai hitam ‘blacklist’ Imigresen dan PTPTN secara online atau semakan status kawalan imigresen untuk perjalanan ke luar negara.

Semakan Status Senarai Hitam Imigresen Ke Luar Negara OnlineAnda dinasihatkan untuk membuat semakan blacklist Imigresen atau pasport ini sebelum merancang ke luar negara bagi mengelakkan sebarang masalah apabila mengetahui pasport mereka tidak sah, sewaktu tiba di lapangan terbang untuk ke luar negara.

Antara punca nama disenarai hitam adalah berpunca dari senarai hitam oleh pelbagai jabatan dan agensi kerajaan seperti pihak keselamatan, Jabatan Imigresen, Jabatan Kastam, Jabatan Pendaftaran, LHDN dan PTPTN.

Applikasi Semakan Senarai Hitam Imigresen Online

Untuk membuat semakan Senarai Hitam Imigresen Online, sila klik Applikasi Semakan di bawah ini :-
  • Sila masukkan No Kad Pengenalan dan tekan butang [KLIK SINI]
Jika anda tidak dihalang daripada meninggalkan negara ini, status semakan akan terpapar sebagai “Tiada Halangan” (Tiada sekatan).


Satu kaedah alternatif lain untuk memeriksa status imigresen adalah dengan menghubungi Pusat Panggilan 1Malaysia (1MOCC) di 0388801000.


Semakan Senarai Hitam PTPTN Online

Untuk peminjam PTPTN, senarai hitam akan dikenakan kepada mereka yang mempunyai tunggakan. Semakan senarai hitam PTPTN boleh di buat secara online dengan mengisi No Kad Pengenalan, No Telefon dan e-Mail. Untuk makluman, peminjam PTPTN yang mempunyai tunggakan akan disenarai hitamkan secara berperingkat.

Semakan senarai hitam boleh dilakukan melalui kaedah semakan seperti berikut:

1. Portal Rasmi Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) melalui pautan [KLIK SINI].
2. Portal Rasmi PTPTN - Semakan Senarai Hitam.
3. Careline PTPTN di talian 03-2193 3000.
4. Hadir di kaunter PTPTN / JIM

P/S : Semoga artikel ini boleh memudahkan anda semua untuk membuat semakan senarai hitam imigresen ke luar negara secara online dan dapat membantu anda dalam merancang perjalanan ke luar negara atas alasan bercuti atau bekerja.

BACA INI JUGA:
Sumber

Artikel Terkait

Content Champion at Media Asia Berhad.


EmoticonEmoticon